Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.06.2010.
16:20
Srna A

Klizište uništilo pravoslavno groblje

Klizište, koje se aktiviralo usljed velikih padavina, potpuno je uništilo seosko pravoslavno groblje "Grobić" u naselju Požarnica kod Tuzle. Eparhija zvorničko-tuzlanska saopštila je da je voda pokrenula mnoga klizišta u zaseocima Vis, Jovanovići i Tukari, koja se nalaze u parohiji Požarnica, nanoseći veliku štetu putnim komunikacijama i vodovodu.

"U ovom klizištu najviše je stradalo pravoslavno groblje ''Grobić'', koje je uništeno 90 odsto, jer je klizište odnijelo groblje zajedno sa nadgrobnim spomenicima u kotlinu udaljenu oko 150 metara", navodi se u saopštenju.

Sveštenik Milan Topić potvrdio je da je klizište izazvalo pravu katastrofu, dodajući da je prizor stravičan.

Jeziv prizor: Pravoslavno groblje ''Grobić''

"Kompletni grobovi i nadgrobni spomenici završili su u provaliji, dok je lokacija groblja potpuno pomerena, pa je nemoguće da se pokojnici ubuduće tu sahranjuju", rekao je Topić.

Načelnik Tuzle Jasmin Imamović obišao je lokaciju groblja sa predstavnicima Civilne zaštite, policije, Komemorativnog centra, sanitarne inspekcije, tužilaštva i sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

Imamović je, kako je rekao Topić, uz saglasnost ostalih, odlučio da groblje mora biti izmešteno na novu lokaciju. On je pozvao srodnike pokojnika da se jave u Parohijski dom u Požarnicu kako bi dali izjave i saglasnost da može biti izvršeno izmeštanje grobnih mesta, i izraze želju gde da se pokojnici prenesu i sahrane.

Topić kaže da je Imamović ponudio opštinsko zemljište, koje se nalazi u blizini postojećeg groblja, na kome bi bilo otvoreno novo groblje, dodajući da će geolozi danas izaći na teren da utvrde da li nova lokacija može da bude odgovarajuća za otvaranje novog groblja.

"Opština Tuzla bi, prema Imamovićem rečima, snosila troškove ekshumacije i identifikacije, jer se mora raditi DNK analiza pošto su grobovi izmešani", rekao je Topić. Opština Tuzla snosila bi sve troškove sahrane koje se obave na njenoj teritoriji, a ukoliko neko od srodnika izraze želju da pokojnika sahrani izvan područja opštine Tuzla, biće plaćen samo prevoz i ukop na drugoj lokaciji.

Topić je dodao da je formiran krizni štab u Požarnici, koji će koordinisati sve poslove u vezi sa novonastalom situacijom koju je nedavno prouzrokovalo klizište.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online