Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.09.2016.
11:24
Tanjug A

"Ne može Alijin sin da ukine dan Srpske, a Srbi to da aminuju"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nije isključio mogućnost novih referenduma o svakom mogućem pitanju u RS istakavši da, kako je rekao, ne želi da srpski narod izgubi šansu da odlučuje. Ovo je, podsetio je, bio referendum o Danu Republike, a ne o secesiji.

Tanjug
Može biti još referenduma, ništa nije isključeno: Milorad Dodik

Zadovoljan što je sve proteklo u miru, Dodik kaže, da niko ne može da ospori legitimitet referenduma. Najavio je da će se sada sve dalje rešavati u parlamentu, gde će biti promenjen Zakon o praznicima.

- Ovo je pobeda svih nas. Nemam prava ni na kakav strah, jer šta znači sudbina jednog čoveka u odnosu na sudbinu naroda - rekao je Dodik gostujući na TV Pinku.

- Ne isključujem mogućnost novih referenduma o svakom mogućem pitanju. U svakom slučaju ja ne želim da srpski narod izgubi šansu da izlučuje. Ovo je bio referendum o danu Republike a ne o secesiji - rekao je Dodik i dodao da je ovde reč o daleko složenijem pitanju, a to je da postoji Ustavni sud, ali ne postoji zakon o njegovom funkcionisanju.

Taj sud, prema njegovim rečima, funkcioniše po nekim pravilima.

- On funkcioniše kao telo za manipulaciju. Devedeset odluka tog suda nisu ispoštovane, a BiH pokušava da na strahu tu instituciju proglasi obavezujućim mestom poštovanja - naveo je Dodik.

Ne plaši se, kaže, pretnji hapšenjem, jer one govore o tome da je Bosna i Hercegovina jedna velika zabluda. Za njega je kaže gotovo neverovatno da Zapad može i da pomisli da Bakir Izetbegović, Alijin sin, može da ukine Dan Republike, a da Srbi to samo aminuju.

Na opasku da i Asošijeted pres piše o njegovom hapšenju, Dodik je ukazao da tekstove o situacii u BiH i regionu pišu uglavnom ratni novinari i tu se od rata ništa ne menja.

- Zapad bi voleo da vidi Dodika u nekom ponižavajućem položaju. Oni ne žele da vide nikog ko donosi samostalno odluke - naveo je Dodik i ispričao kako je američki ambasador u Sarajevu pre par godina, na primer, od njega tražio da sruši pravoslavnu crkvu u Potočarima, jer Bošnjaci ne žele da je gledaju. Što je on, naravno, odbio.

- To je Zapad koji voli da pred vas stavlja ultimatume.

Dodik je rekao i da se još nije čuo sa predstavnicima državnog vrha Srbije, ali je dobio, kaže, čestitke mnogih prijatelja iz Srbije. Istakao je da je potpuno logična bila odluka Srbije da ne podrži referendum.

- Potpuno logično je bilo da se napravi ta distanca - kazao je.

Govoreći o ratnoj retorici u BiH, zveckanju oružjem i pretnjama, Dodik kaže da muslimani zaista misle sve ono što je nedavno rekao penzionisani general Sefer Halilović i da njemu nije prvi put da tako nešto čuje.

- Muslimani žele osvetu, oni su sebe projektovali u žrtvu i žive život žrtve. Situacija nije bezazlena, ali mislim da oni nemaju potencijala za tako nešto - kazao je Dodik i istakao da je situacija u RS potpuno stabilna.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.09.2016. 12:13
Odmah treba početi pripreme za referendum o istupanju RS iz sastava BIH . Referendum održati oko uskrsa 2017 . Neka priča ko šta hoće ali RS nije mesto u BiH .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online