Sreda 12. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.11.2016.
02:10
J. Arsenović - Vesti A

Ovakav Dejton neće spasti BiH

Povodom 21 godine od potpisivanja mirovnog sporazuma za BiH, profesor Nenad Kecmanović, upozorava da "Dejtonski status kvo u BiH nije veran sporazumu koji je potpisan 1995". U razgovoru za "Vesti", nekadašnji član ratnog Predsedništva BiH ističe da je za dve decenije revizije sporazuma Srpskoj oduzeto na desetine nadležnosti i nametnuto isto toliko zakona.

Srna
Nenad Kecmanović

Da li slede promene sporazuma?
- Federacija će uz pomoć Zapada gurati da se nastavi revizija, a Srpska će se boriti da joj se oduzeto vrati. Najsvežiji primer kako to izgleda predstavlja apelacija Bakira Izetbegovića kod Ustavnog suda BiH da se promeni datum Dana Republike i referendum koji je Dodik održao, uprkos negodovanju sa svih strana.

Šta to smeta Srbima, šta Bošnjacima, a šta Hrvatima?
- Najveća napetost u BiH trenutno vlada između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji. Hrvati su odlučno krenuli u borbu za obnovu Herceg-Bosne koju danas zovu trećim entitetom i u tome imaju sve otvoreniju podršku Zagreba. U strateškom smislu, čak i Banjaluke, jer bi to vodilo organizaciji BiH kao konfederacije ili unije tri nacionalne republike. Hrvati zaista nisu ravnopravni s Bošnjacima, ali ovi odbijaju bilo kakve promene. Dominaciju u Federaciji Bošnjaci vide samo kao prvi korak u ostvarenju centralizovane BiH i neće ni da čuju za treći entitet. Ide im u prilog činjenica da u Dejtonskom sporazumu nema trećeg entiteta.

Pretnje

Da li bi nametnuta promena Dejtonskog sporazuma vodila ka novom oružanom okršaju?

- Jedino Bošnjaci zaista prete oružanim okršajima. Povodom referenduma u RS čuli smo najavu rata. Cilj eventualne agresije na Herceg-Bosnu i RS bio bi zauzimanje cele BiH ili barem proširenje bošnjačke teritorije. Usledio bi snažan otpor i sve bi se završilo secesijom RS i Herceg-Bosne, ali tok događaja zavisio bi od reagovanja SAD, Rusije i EU.

Ako pritisci za promenu budu nadjačali, u kom pravcu bi izmene Dejtona mogle ići?
- Zapadne sile nemaju danas snagu koju su imale 1992. Sada SAD ipak moraju da se dogovaraju sa Rusijom i Kinom. Vašington će verovatno i dalje podržavati jedinstvenu BiH. SAD i EU posmatraju BiH kao svoju interesnu sferu i pozivaju se na to da su obezbedili mir, uložili milijarde za obnovu, da je tu narod većinom opredeljen za ulazak u EU i NATO. Većinsko raspoloženje naroda u RS čak nije ni za EU, a pogotovo za NATO.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online