Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 17.02.2017.
18:12
Vestionline, N1 A

BiH ponovo tuži Srbiju za genocid

U Sarajevu je doneta odluka da će BiH podneti zahtev za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv Srbije za genocid, saopštio je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Reuters
Dobijena podrška koncenzusom: Bakir Izetbegović

Izetbegović je to rekao medijima nakon savetovanja u Većnici na koje je bilo pozvano oko 100 pravnih eksperata, lidera političkih partija, zvaničnika u BiH, akademika, advokata, predstavnika nevladinih organizacija.

Bošnjački član predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da su dobili podršku koncenzusom prisutnih.

- Dobili smo je konscenzusom od nekih 50 prisutnih - izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je u obrazloženju kazao da je upoznao skup sa bitnim elementima za reviziju, a cilj je bio dobiti podršku.

- Predsedništvo BiH svojom odlukom 2002. godine je imenovalo Sakiba Softića za agenta u tužbi BiH protiv Jugoslavije. Predsedništvo je dalo punomoć da preduzima sve pravne radnje. Jedna od njih je i podnošenje aplikacije za reviziju presude pojasnio je član Predsedništva BiH u obraćanju.

Rekao je da profesor Sakib Softić ima njegovu punu podršku da obnovi tužbu.

- Pojavilo se pitanje - da li će revizija izazvati krizu u odnosima Bošnjaka i Srba u BiH, i odnosa sa Srbijom. Biće krize, ali ne ovakve kakva se očekuje. Teške krize se dešavaju kada nekome oduzimamo vitalno pravo. Ovime nikome ne oduzimamo pravo, istina treba svima - pa i onima koji se odupiru - rekao je Izetbegović.

Dodaje da imaju nove argumente koji su "dolazili vremenom".

Pre 10 godina Međunarodni sud pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije je odlučio da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali je odgovorna za to što nije sprečila genocid i kaznila osobe optužene da su genocid počinile.

Skupu su prisustvovali politički i verski zvaničnici, kao i predstavnici akademske zajednice u BiH.

Osim Izetbegovića, u sarajevsku Većnicu su bili i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, predsednik SBB-a Fahrudin Radončić, predsednik SDP BiH Nermin Nikšić, potpredsednik Republike Srpske Ramiz Salkić, predsedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović, kao i predsednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Srpski političari u BiH su protiv pokretanja revizije presude i tvrde da taj postupak nema podršku institucija BiH, jer takva odluka nije doneta u Predsedništvu BiH.

Predstavnici RS su optužili Izetbegovića da deluje mimo, a tvrde i da Sakib Softić nema legitimitet da zastupa BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

POVEZANE VESTI

Petak 17.02.2017. 18:24
rat u BiH 1992/1995....ub,ijeno 63000 muslimana....7000 hrvata.....30000 srba.....ko je nad kim pravio genocid?
Petak 17.02.2017. 19:20
a koliko je muslimana ub,io Juka u Mostaru?
Petak 17.02.2017. 20:58
Мирјана Драгичевић (10. септембар 1983 — 28. децембар 1992) жртва је злочина муслиманских ратних јединица Армије БиХ, које су 28. децембра 1992. године упале у њено село, Доњу Биочу сарајевске општине Илијаш, и ту извршиле злочине. У моменту убиства, Мирјана Драгичевић је имала само 9 година. Једна је од првих жртава муџахедина у БиХ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online