Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.02.2018.
02:45
M. Đorđević - Vesti A

Alahovi hrišćani na Balkanu (5): Umalo krstili turskog sultana

Među Albancima su se izdvajali poturčenjaci, koji su, kako je zabeleženo 1932. u Poljanici, čuvali u svojim kućama hrišćanska znamenja, naročito košulje na kojima su bili izvezeni krstovi iz vremena kada su im preci bili hrišćani. I u Drežnici, na sindžiru, delu muslimanske nošnje koji su nosile neveste i mlade žene, pojavljuje se krst. Turski izvori svedoče da su i u drugim delovima Osmanskog carstva muslimani uvažavali moć krsta. U Eldžiku (Galata u Carigradu), kamen ukrašen krstom koristio se za lečenje ljudi.

commons.wikimedia.org/Belli değil
Sultan Murat Treći

U vreme stočnih bolesti muslimanke u Bugarskoj pravile su krstiće od ebanovine i vešale ih o štalska vrata, ili su katranom iscrtavale krstove po kapijama. Takvi krstovi su dugo, sve do polovine 20. veka mogli videti na vratima štala u bugarsko-muslimanskim selima. I kod dvoveraca Valaha u Grčkoj najbolji lek protiv zlooka bila je vrsta raspeća zvana monekero.

Kizibaše u Pontu, kao i muslimani u Bugarskoj, obeležavali su znakom krsta hleb pre pečenja. Bugarska deca bi se pre spavanja ili kupanja obično prekrstila, a prekrstio bi se i svaki novi komad odeće pre prvog nošenja. U Rodopima, a i u drugim oblastima u Bugarskoj, sačuvali su se muslimanski nadgrobni spomenici iz 17. i 18. veka sa izdubljenim krstom i hrišćanskim imenom pokojnika.

Potomci bogumila

Pol Riko, sekretar engleskog poslanstva u Carigradu i jedan od najboljih poznavalaca Osmanske carevine u 17. veku, pisao je da se neke poturice koje je video "gnušaju ikona i znaka krsta". Reč je bila o dvovercima potomcima bogumila, koji su, osim u Bosni, bili smatrani jereticima. Za njih se znalo da su mrzeli ikone i znak krsta. Riko tvrdi da ti sektaši čine čudnu "mešavinu hrišćanstva i muhamedanstva", i uglavnom žive kao vojnici "na krajinama Ugarske", te da i svi poturi u Bosni pripadaju istom verskom učenju: čitaju jevanđelje na slovenskom jeziku iako sebe smatraju muslimanima. Oni se trude da čitaju i Kuran na arapskom jeziku i žele da ga usklade sa jevanđeljem.

Život "svežih" dvoveraca, ponekad i pravih muslimana, počinjao je krštenjem. Najraniji pomen ove pojave je u putopisu Francuza De La Brokijera u 15. veku. On navodi da je Ibrahim-beg Ramedang iz turkenske dinastije Ramazanoglu bio sin hrišćanke "koja ga je krstila po grčkom zakonu da bi ga očistila od mirisa i zadaha koje imaju oni što nisu kršteni".

O tajnom krštenju dece preobraćenih Evropljana u Carigradu ima vesti i kod evropskih putopisaca, koji su obično bili članovi diplomatskih poslanstava. Uz obične ljude iz naroda činili su to, kako obaveštava Nemac Štefan Gerlah, i žene turskih paša.

commons.wikimedia.org/The Yorck Project
Štitio crkve na Balkanu: Sultan Mehmed Osvajač

Albanske vojvode čuvaju manastire

Još od vladavine cara Dušana u Srbiji su se određivali manastirski čuvari, koji su se početkom turske vladavine birali među hrišćanskim knezovima. Za to vreme su se u Bosni od 16. veka imenom sultana Mehmeda Osvajača i njegovim povlasticama branili privatni hrišćanski i crkveni posedi od samovolje osiljenih muslimana. Zaštita je, kako potvrđuju mnogi turski dokumenti, stizala neposredno i od samih osvajača, od kadija do samih vladara Osmanske carevine. Potom su se i na tlu Srbije, Metohije i Drenice kao čuvari srpskih bogomolja pojavili muslimani. Bile su to poznate manastirske vojvode, koje su se birale iz uglednih albanskih porodica. Narodna tradicija još pamti čuvare manastira Pećke patrijaršije, Dečana i Deviča, crkvu Svetog Vrača u Vračevima, manastir Sokolicu kod Kosovske Mitrovice, Sopoćane.
Veruje se da je na pojavu ovih čuvara (na albanskom jeziku vojvodat e kišes, vojvodat e manastirve), uticao Zakonik Leke Dukađina, kojim se obavezuje svaka parohija, barjak ili fis da se brine o bezbednosti crkve, njenog imanja metoha, i naroda, jer "crkva nema ognja ni mača", nema čime da se brani. Fis ili selo odabrali bi albanske vojvodske kuće i to zvanje je bilo nasledno. Vojvoda bi bio predstavljen igumanu manastira, a izbor su ponekad potvrđivale i turske vlasti. Vojvoda je bio obavezan da uz pomoć sela brani manastir po cenu života. Pratio je i igumana na putovanjima, dočekivao i pratio goste na crkvenim svetkovinama, čak čuvao letinu na metosima. Kada su 1906. na poziv manastirskog vojvode došli u Pećku patrijaršiju naoružani Albanci Rugovci da je brane, oni su imali pravo da noće u manastirskim konacima. Manastir je vojvode plaćao, a posle Prvog svetskog rata oni su od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca dobijali odlikovanja i penzije.

A venecijanski poslanik iz Carigrada 1579. godine čak tvrdi da turske majke i inače smatraju da je krštenje zaštita protiv lepre, dok je i sam sultan Murat Treći trebalo da bude kršten, kako bi bio zaštićen od padavice! Kriptohrišćani na Kipru krštavali su i krizmali svoju decu pre muslimanskog sunećenja, i uz muslimansko ime davali i hrišćansko. I stavrioti su krštavali decu i davali im dva imena, ali su izbegavali turska imena kao što su Mehmed i Ali.

Sutra -Alahovi hrišćani na Balkanu (6): Smrtna kazna za krštenje

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online