Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.02.2018.
00:11
M. Đorđević - Vesti A

Alahovi hrišćani na Balkanu (8): Sveta majka svima

Petrovdan je najveseliji dan muhamedanaca u Gornjoj Hercegovini, zapisao je krajem 19. veka Mostarac Luka Grđić-Bjelokosić dok je sakupljao i popisivao narodne običaje. I u Sarajevskom polju muslimani "uoči Petrovdana pale lile".

commons.wikimedia.org
 

Na Pešteru, u jugozapadnoj Srbiji, i Bihoru, u Crnoj Gori, gde su Svetog Petra slavili i pravoslavci i muslimani, uoči ovog praznika takođe se pale lile, baklje koje nose čobani od tora do tora ili od kuće do kuće, a najviše tamo gde su mlekare.

Pri tome se daruju kajmakom, a veselje se nastavljalo i sutradan kada se za ručak pripremala cicvara. Čobani veruju da na Petrovdan "obad oćori", pa je manje opasan za stoku, a stoka daje više mleka.

Slavio se i Ivanjdan, Krstovdan, Mitrovdan, Sveta Varvara, i to najčešće tako što se tog dana ne radi, a obavljaju određeni magijski obredi.

U nekim muslimanskim selima ispod Jahorine praznovao se Vidovdan i Spasovdan.

Tada su se održavali derneci, slavlja koja su, prema pričama starijih ljudi, bili povezani s težačkim poslovima.

Duhovni predstavnici islama su različito reagovali na preživele hrišćanske običaje među svojim vernicima.

Dok se Visoka ulema borila za predstavljanje islama u izvornom obliku, neke hodže, manje obrazovane i u zabačenijim krajevima, umeli su da zažmure pred narodnim shvatanjima. Islamski verski red derviši su sa svoje strane unosili izvesnu opuštenost u ustaljene religiozne forme i sadržaje.

U tome posebno mesto pripada bektašijama, koji su od hrišćana prihvatili ispovest s oprostom, znamenje krsta, hrišćansku svetu tajnu euharistiju, tj. pričest, ali i celibat, neženstvo.

Narodni običaji u islamu su bili vezani za životni vek čoveka i zemljodelstvo.

U prvom slučaju bili su to obredi u vezi s rođenjem, venčanjem i smrću, gde su kod muslimana zaostali repovi predhrišćanskih verovanja i hrišćanskog učenja.

Tako kod bugarskih muslimana vlada uverenje da Bogorodica pomaže ženi pri porođaju, zbog čega joj se izražava posebna zahvalnost.

Za rođenje je naročito čvrsto vezano verovanje u suđaje koje treće noći po rođenju određuju novorođenčetu sudbinu za ceo život.

Ova verovanja su se, uz hrišćane, održala i kod bugarskih muslimana, tako da i oni trećeg dana po rođenju deteta pozivaju žene iz rodbine i komšiluka na čast koja se zove smidal.

To je prepečeni, fino izmrvljeni beli hleb s medom ili šećerom i uljem.

U području Zlatograda, na Rodopima i običaj i jelo muslimani nazivaju molitva.

Tada posetioci donose porodici birana jela koja se zovu ponuda. Odmah po rođenju, ili pre porođaja, kad trudnica muslimanka oseti da će roditi, običaj je da se zgotovi posebna pita koja je namenjena Bogorodici.

I hrišćanke i bugarske muslimanke održavaju običaj četrdesetnica, a to znači one smeju da klanjaju u džamiji ili kod kuće tek četrdeset dana nakon porođaja jer se do tog vremena smatraju nečistim.

Ovo čišćenje se obznanjuje i odlaskom u posetu, s novorođenčetom, u tri rođačke ili susedne kuće. Treće noći po rođenju ostavlja se obed za suđaje da bi one, kad dođu, bile blagonaklone i novorođenom detetu prorekle srećnu sudbinu.

"Nesoljene glave"

I kod Valahada, dvoveraca u Grčkoj, ima dosta sujeverja u vezi s decom. Odmah po rođenju dete okupaju, a potom celo istrljaju solju jer ga, veruje se, to čini jakim i sprečava ojede kože.

Otuda su azijski Turci za Valahade govorili "nesoljene glave".

I ovde je treći dan po rođenju veoma značajan za novorođenče.

Ono se svečano kupa u krugu rođaka i porodičnih prijatelja, koji tada spuštaju novčić u vodu, s lepim željama za budućnost deteta.

Dok babica navlači detetu košulju preko glave, čiji je otvor napravljen spaljivanjem na vatri, svi prisutni tapšu i grohotom se smeju, kako bi to čule suđaje, koje su nevidljive, pa bi i one, tako razveseljene, poželele dobro detetu.

Bosanski kultovi

Kod bosanskih muslimana očuvao se i pravi panteon drevnih božanstava, kao i slovenski kult lipe, vrbe i kućne zmije. Lipa se naročito sadila pokraj džamija i drugih verskih zdanja. Zabeleženo je 1628. i 1629. da se bosanski muslimani zajedno s hrišćanima skupljaju kod neke lipe i tada donose zavetne darove, sveće i druge stvari. Ostali su podaci i o lipi koja je 1897. bila stara 500 godina, kojoj su još od starih vremena "dolazili muslimani na Bajram ujutro čim bi izišli iz džamije, te bi pod njom malo sjeli i zijaret je učiniti". I cela mahala, Lipa mahala prinosila bi kurbane (žrtve) pod lipom, i to se smatralo "kao da je na Meću (hodočašće u Meku) otišao". Bila je to još jedno zanimljivo spajanje muslimanske, kurbanske žrtve sa starim slovenskim običajem prinošenja žrtava svetom drveću.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online