Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.02.2018.
17:24
Vestionline, Tanjug A

Hoće li Vučić i Kolinda u Zagrebu pobediti političku zlovolju?

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića u ponedeljak će u Zagrebu dočekati hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, uz vojne počasti, intoniranje himni i smotru "počasne čete", čime će započeti zvanična poseta šefa srpske države Hrvatskojh, prva posle pet godina na tom nivou, poseta koja je samim pozivom postala prvorazredni politički događaj.

EPA/Antonio Bat
Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Kako Tanjug nezvanično saznaje, Vučić će najpre razgovarati sa svojom hrvatskom koleginicom, potom i sa premijerom Andrejem Plenkovićem. 

Slede njegovi razgovori u Saboru, a onda i u Hrvatskoj privrednoj komori, gde će mu se ponovo pridružiti hrvatska predsednica. 

Na agendi posete srpskog predsednika je, prema Tanjugovim informacijama, i sastanak s polaznicima Akademije Srpskog narodnog veća i predstavljanje projekta "Budućnost Srba u Hrvatskoj". 

U utorak će predsednik Vučić posetiti Vrginmost, mesto velikog stradanja Srba u Drugom svetskom ratu, ali i tokom "Oluje". 

Nakon povratka u Zagreb, planirano je da prisustvuje Drugoj velikoj skupštini Srpskog narodnog veća i Zajedničkog veća opština, gde će Vučić imati priliku da razgovara sa velikim brojem Srba u Hrvatskoj.

Da je samo po agendi - bila bi to uobičajena poseta predsednika jedne susedne zemlje.

U realnosti - ništa u slučaju ove posete nije uobičajeno, od samog poziva Grabar Kitarović Vučiću, kojim su mnogi, pre svega u Hrvatskoj, bili ne malo zatečeni.

Od tog trenutka, o poseti su se, naime, oglasili i izjasnili gotovo svi u hrvatskoj političkoj i drugoj javnosti - u toj meri i u tolikom obimu da se čini da je poseta unapred "potrošena", i pre nego je Vučić stigao na Pantovčak. 

Činjenica je da do posete dolazi u trenutku kada odnosi dve zemlje nisu sjajni, ali isto tako nema ničeg u poslednje vreme što se dogodilo, a što bi opravdalo tu lavinu reakcija u Hrvatskoj, usmerenih pre svega na to da razgovori u Zagrebu neće doneti nikakav pomak.

Osim, ako im upravo to i nije bio cilj - da posetu unapred minimizuju, razgovore obeshrabre, a da glavnim akterima - predsednicima dve države - suze prostor za pokušaj da odnose Srbije i Hrvatske promišljaju s gledišta interesa dve države i njhihovih naroda, a ne dnevno-politički i usko interesno.

Očigledno je bilo od prvog trenutka da je poziv Grabar Kitarović bio direktan i bežazoran, da je Vucihev odgovor bio jednako odlučan, a da je hrvatska vlada bila, i ostala, najblaže rečeno, uzdržana. 

Sabor je ostao podeljen, a u javnosti su potegnuta sva moguća pitanja, zahtevi ka Vučiću, primedbe, dileme o opravdanosti posete, ispostavljani "stari računi"...

Hrvatska predsednica je u jednom momentu pozvala na obustavljanje verbalnog rata i uputila ministre da brinu o svojim poslovima i resorima.

Vučić je, u intervjuu Globusu, predložio moratorijum na rasprave o temama iz prošlosti na šest meseci.

Susret srpskog predsednika i hrtvatske predsednice događa se, istina, u trenutku kad su otvorena pitanja i dalje "otvorena" i kad su i dalje tema međusobnih "prebacivanja" , a reč je pre svega o granici na Dunavu, tacnije o tome hoće li biti povučena sredinom reke Save, što je zahtev Srbije, ili po katastarskim knjigama, na čemu insistira Hrvatska), zatim o sukcesiji, nestalima, povratku Srba u Hrvatsku, njihovoj imovini u toj zemlji...

Hrvatska je, tačnije premijer, postavio i pitanje ratne odštete, a poslednjih su mesec dana učestale i "prozivke" zbog izložbe koju je Srbija organizovala u UN o genocidu i stradanju u Jasenovcu. . . ali je, usred tih neprijatnih tema, došao predlog srpskog predsednika za "moratorijum na rasprave o temama iz prošlosti" u narednih šest meseci. 

- Hajde da se dogovorimo da u idućih šest meseci i da to kažemo ne govorimo o tome, tome i tome ili pre nego što izađemo s bilo čime, da se pokušamo čuti i da svaki put spustimo tonus i jedni i drugi. I oko 4. avgusta i oko nekih drugih škakljivih datuma - predložio je Vučić. 

On je tada rekao takođe da bi možda zaljučak njegovog predstojećeg razgovora s hrvatskom predsednicom trebalo da bude: "Saglasni smo da se ni oko čega nismo saglasili kad je reč o prošlosti, ali dajte da pokušmamo bolje razumeti jedni druge u narenom periodu"...

Kako bilo, Vučić je prethodnih dana u nekim zvaničnim istupima izrazio nadu da će poseta Zagrebu biti uspešna, a biće uspešna, kako je rekao, ako "uspemo da smirimo tenzije i ako teme prošlosti ostavimo po strani".

S tim je u vezi čak rekao da ga ne interesuju komentari ni u Zagrebu, ni u Beogradu, od onih koji bi da "nastavljaju ratove drugim sredstvima, pošto im puške niko ne daje u ruke". 

Kako je naglasio, vreme za razgovore je pred nama, a vreme ratova je prošlost, što je potvrdio i time što je odmah prihvatio poziv hrvatske predsednice za posetu, koja će biti realizovana početkom naredne sedmice, 12. i 13. februara. 

Istakao je da ne očekuje lake i prijatne razgovore, da je mnogo otvorenih pitanja, ali da u Hrvatsku ide sa željom da uradimo nešto dobro za našu decu i za buducnost. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online