Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.02.2018.
00:20
D. Dekić - Vesti A

Dijalog pod slikom Stepinca

Srpski predsednik Aleksandar Vučić i hrvatske predsednice Kolinda Grabar-Kitarović razmenili su lepe reči s domaćinom kardinalom Josipom Buzanićem, ali je iznad stola dominirao portret zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, osuđenog 1946. godine po optužnici za saradnju s vrhom ustaške države, za podršku katoličkog klera u prekrštavanju desetine hiljada Srba i govore u kojima je podsticao na molitvu za Antu Pavelića, poglavara nacističke tvorevine NDH.

Tanjug
Govori pod šahovnicom: Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović

Hrvatskim medijima ta činjenica bila je najzanimljivija od cele Vučićeve posete Hrvatskoj, pa je tako "Jutarnji list" istakao da je Bozanić primio Vučića u nekadašnjoj Stepinčevoj radnoj sobi. Fotografije sa sastanka osvanule su u svim hrvatskim medijima, dok je srpskoj agenciji Tanjug promakla ta zanimljivost, pa se vidi samo donji deo slike, ali ne i Stepinac.

Pomirljivo o prošlosti

Nastojanje da se Stepinac proglasi za sveca je jedan od glavnih kamena spoticanja Hrvatske i Srbije. Naime, hrvatska crkva koju podržava dobar deo tamošnjih političara Stepinca smatra svetim, dok je službeni stav Srbije da je podržavao fašističku NDH u Drugom svetskom ratu.

Veselo na večeri

Na Pantovčaku Kolinda Grabar-Kitarović priredila je svečanu večeru u predsedničkoj rezidenciji.

- Čula sam da je i u Srbiji najbitnije biti dobar domaćin. Isti je slučaj i kod nas. Moja majka se uvek trudila da gosti ne odu posle na roštilj - našalila se hrvatska predsednica i izvinila se gostima ako su doživeli neku neprijatnost, jer većina Hrvata želi razgovore i dogovor.

Vučić je uzvratio pozivom Grabar-Kitarović da dođe u Srbiju i našalio da i za ministra odbrane Aleksandra Vulina važi 100 dana ćutanja na teme iz prošlosti.

Međutim, ni Vučićev kabinet, a ni Zagrebačka nadbiskupija u saopštenjima za javnost ne pominju da li se pričalo o kanonizaciji Stepinca, iako je srpski predsednik najavio da će i o tome biti reči.

- Pitanje Stepinca, kao i logora Jasenovac strahovito je bolno za čitav srpski narod. Na susret s kardinalom Bozanićem idem u dobroj veri i s dobrom namerom da uspostavimo bolje odnose. On može doprineti boljim odnosima s pravoslavcima u Hrvatskoj - rekao je Vučić, ističući da su srpski i hrvatski stav o Stepincu "potpuno drugačiji".

Zahtev za izvinjenjem

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor kaže da je očekivala lično izvinjenje i kajanje predsednika Srbije. Ona je podsetila da je Vučić u Glini početkom 1995. govorio da to mesto nikad neće biti Hrvatska, a još 2000. godine pričao o amputaciji Hrvatske i liniji Karlobag-Ogulin-Karlovac- Virovitica.

Do sada, primetila je, Vučić nijednim gestom nije pokazao da se odmakao od izjava iz prošlosti. Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović kazao je da je Vučić trebalo barem da položi cveće civilnim žrtvama na Mirogoju.

Protest fratra

Zbog te Vučićeve izjave kojom se Stepinac stavlja u kontekst s Jasenovcem, fra Mario Knezović je od kardinala Bozanića tražio da otkaže susret sa predsednikom Srbije. Fra Knezović je sveštenik koji je održao misu za haškog optuženika generala Slobodana Praljka, koji se nedavno otrovao u sudnici Haškog tribunala.

I hrvatski premijer Andrej Plenković dočekao je Aleksandra Vučića za stolom s neprijatnom temom - pitanjem ratne odštete.

Mitropolit oduševljen

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, koga su posetili Kolinda
Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić, nije krio oduševljenje raspoloženjem i rečima odgovornosti.

- To su reči odgovornosti i brige za normalne odnose Srba i Hrvata, ovde i svuda - rekao je Mitropolit Porfirije.

- Treba obnoviti pregovore radi sklapanja sporazuma o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu u ratu u Hrvatskoj početkom 90-ih godina - saopštila je Vlada Hrvatske, dodajući da je premijer podsetio kako je to predviđeno članom 7 Sporazuma o normalizaciji odnosa iz 1996.

U saopštenju se navodi da će rad na ovom problemu nastaviti koordinatori za otvorena pitanja s ciljem uspostavljanja radne grupe.

Opet "Za dom spremni"

U Zagrebu je jedna osoba privedena zbog transparenta "Za dom spremni", kojih je bilo i dan ranije. Desio se i manji incident kad je Vučić išao peške ka Saboru, a zastupnik Mosta Miro Bulj hteo da ga presretne. Nešto je i dobacio, a Vučić je kazao da se nije uplašio i da za njega nema tabu-tema.

Pred Srpskim narodnim većem bilo je 20-ak simpatizera Autohtone stranke prava koji su krenuli na marš do Ambasade Srbije, ali ih je policija brojno nadjačala i zaustavila.

Poziv i građevinarima

Vučićev susret sa čelnikom Sabora Gordanom Jandrokovićem protekao je u dobroj atmosferi, uz ocene da su odnosi Hrvatske i Srbije važni za obostrane interese, bezbednost i saradnju u jugoistočnoj Evropi.

U Hrvatskoj privrednoj komori Kolinda Grabar-Kitarović i Vučić su se obratili učesnicima Hrvatsko-srpskog privrednog foruma. Vučić je istakao da će Srbija biti otvorenija za hrvatske investitore i pozvao njihove građevinske firme.

- Trgovinska razmena je za pet godina povećana za 62 odsto. Imamo ogroman prostor za napredak u budućnosti - kazao je Vučić i istakao da je važno da se obe države dogovore oko projekta pruge Beograd-Zagreb.

Pomoć za Petrovu goru

Za pomoć fudbalskom klubu Petrova gora, Vučića je zamolio Srbin iz Vojnića.
- Bilo bi bolje da ste navijač Partizana, a ne zvezdaš - rekao je taj Srbin i pozvao Vučića da svrati u Vojnić, na kafu.

Vučić je obećao da će pomoći Petrovu goru, ali i da se nada da će i Crvena zvezda i Partizan u Ligi Evrope ostvariti pobede. Potom se vratio u Zagreb na Skupštinu Srpskog nacionalnog veća, kojoj je prisustvovala i hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Srpskih đaka sve manje

Predsednik Srbije drugog dana posete Hrvatskoj obišao je i Srbe u Vrginmostu, a na trasi kojom se kretao bilo je pojačano prisustvo policije. Vrginmost je 1996. preimenovan nasilno u Gvozd, a 2012. opet u Vrginmost. U tom mestu po popisu iz 2011. živi oko dve trećine Srba.

Vučić je doneo na poklon 10 lap topova za osnovnu školu, a obećao je još jedan. U informatičkom odeljenju Vučić je razgovarao s učenicima koji su mu pomoću mikrobita napisali: "Hvala na donaciji. Interesujući se za rad folklorne sekcije, upitao je da li im je nešto potrebno, na šta je dobio odgovor da bi voleli da imaju vlašku nošnju, pa je obećao da će dobiti i to.

Od direktorke škole Barbare Ljubišić, predsednik Vučić je na poklon dobio ručni rad đaka. Ona je rekla da je 2002. godine bilo 230 đaka, ali da se taj broj smanjuje, naročito poslednjih godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online