Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.02.2018.
18:27
Vestionline A

"Mladić traži da ga puste, a 16 godina se tamo krio"

Tužilaštvo suda u Hagu usprotivilo se zahtevu odbrane da general Ratko Mladić bude pušten na privremenu slobodu zbog lečenja u Srbiji.

EPA/ICTY/Handout
Ratko Mladić u Hagu

Tužioci su tražili da žalbeno veče sudskog Mehanizma u Hagu, pravnog naslednika Haškog tribunala, odbaci taj zahtev Mladićevih branilaca kao neosnovan. Prema tužilaštvu, Mladić nije dokazao da bi se, ako bi bio pušten na lečenje u Srbiji, vratio u haški pritvor po okončanju tog lečenja.

"Takođe, Mladić nije dokazao da postoje 'posebne okolnosti' u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem koje bi opravale puštanje na privremenu slobodu posle izricanja presude. Mladić je propustio čak i da konkretno navede koju terapiju on zahteva, a nije ni argumentovao da primerena nega nije dostupna u Holandiji", naveli su tužioci. 

Hitan zahtev Mladićeve odbrane da on bude pušten u Srbiju na lečenje podnet je početkom februara kao poverljiv dokument. Tužilaštvo u današnjem odgovoru tvrdi da se rizik od Mladićevog bekstva povećao pošto mu je u novembru izrečena doživotna zatvorska kazna. 

"Tvrdnja Mladićeve odbrane da garancije koje je dala Vlada Srbije 'poništavaju' rizik od bekstva je nedokazana... Mladić traži da bude pušten u istu državu u kojoj je mogao da 16 godina živi kao begunac", naveli su tužioci, aludirajući na činjenicu da je Haški tribunal optužio Mladića 1995, a da je on u Srbiji bio uhapšen 2011. 

Tužilaštvo je odbacilo i argument odbrane da Mladiću zdravstveno stanje ne dozvoljava bekstvo, isto kao što je i bivšem lideru Srba u Hrvatskoj Goranu Hadžiću. Zastupnici optužbe podsećaju da je Hadžić bio pušten na privremenu slobodu pošto je utvrđeno da je oboleo od raka u završnoj fazi, što nije slučaj s Mladićem. 

Navodu iz zahteva odbrane da se Mladićevo zdravlje pogoršalo toliko da lečenje ne može biti nastavljeno u pritvoru, tužioci su suprotstavili "brojne i konzistentne izveštaje nezavisnih specijalista", kao i lekara iz pritvora koji Mladića leče godinama. 

"Nijedan medicinski izveštaj koji je podnela Mladićeva odbrana ne preporučuje da on bude pušten u Srbiju iz medicinskih razloga", tvrdi tužilaštvo. 

Optužbe Mladićeve odbrane da je on neadekvatno lečen u pritvoru, tužioci su, takođe, odbacili pozivajući se na izveštaje nezavisnih specijalista i pritvorskih lekara. Tužilaštvo je naznačilo i da su i raspravno i žalbeno veće Haškog tribunala već odbacili iste argumente koje je odbrana izložila zahtevajući da Mladić bude pušten u Rusiju na lečenje. 

General Mladić (75) preživao je tri moždana udara pre nego što se našao u haškom pritvoru. On se 2013. u sudnici zahvalio lekarima iz pritvora i bolnica u Hagu što su mu spasili život. Odbrana je nedavno tražila da prvostepena presuda bude poništena zbog toga što, kako tvrdi, Mladić zbog demencije i moždanih oštećenja nije bio u stanju da učestvuje u procesu. 

Tribunal je ranije utvrdio da je Mladić, uprkos oboljenjima, sposoban da mu bude suđeno. 

Rok za najavu žalbi ističe 22. marta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online