Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.03.2018.
00:11
Đ. Barović - Vesti A

Na crnoj listi sve srpsko

Više desetina organizacija i pojedinaca iz Republike Srpske nalazi se na crnoj listi Ministarstva bezbednosti BiH. U grupi u kojoj se nalaze i Veterani Republike Srpske, ruski moto-klub Noćni vukovi, nalazi se i čitav niz pojedinaca počev od analitičara Dževada Galijaševića i beogradskog novinara Miroslava Lazanskog.

Tanjug/AP
Sarajevu smetaju rodoljubi: Vojna parada u Banjaluci

Svi oni su označeni kao bezbednosna pretnja po BiH, i to na osnovu, kako prenose mediji u Bosni, informacija koje su sačinjene na osnovu podataka policijsko-obaveštajnih agencija u poslednjih dva meseca.

Ovaj izveštaj je dostavljen Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbednosti BiH, i to na njihov zahtev od pre mesec ipo.

Na crnoj listi našle su se i organizacije Ravnogorski pokret, udruženje Čast otadžbine iz Beograda, kao i pojedinci, vojvoda Slavko Aleksić, vođa Noćnih vukova Aleksandar Zaldastanov zvani Hirurg, dekan Fakulteta za bezbednost Predrag Ćeranić, Duško Vukotić, Predrag Bogićević, Mirko Velimirović zvani Pajo, Aleksandar Sinđelić i Andrija Mandić.

Pretnje iz Federacije

Na spisku bezbednosnih pretnji za BiH, iz federalnog entiteta navode se udruženja Zelene beretke, Askeri i klub Crna munja iz Cazina za koji je navedeno da se bavi i vojnom i policijskom obukom. Među pojedincima navedena su braća Nermin i Armin Ćulum iz Sanskog Mosta, koji su na čelu moto klub Junajted tribjuns.

General Rodoljub Anđić, predsednik organizacije Čast otadžbine, posredstvom "Vesti", uputio je otvoreno pitanje ministru bezbednosti:

- Neka saopšte bilo koju aktivnost udruženja Čast otadžbine koja je radikalna ili opasna po bezbednost bilo koga, da li po Republiku Srpsku ili BiH. Ako je radikalno voleti svoju republiku, Srbiju i Rusiju onda jesmo radikalni. Ali, za razliku od njega, naše udruženje nije izdajničko leglo, a članovi udruženja ne priznaju Bakira Izetbegovića za svog vrhovnog šefa i dok smo živi nećemo prihvatiti unitarnu Bosnu. Prihvatamo samo izvorni Dejton. A najveća pretnja za BiH su upravo Mektić i njegovi mentori. Ukoliko nastave sa ovakvom izdajničkom politikom bićemo prinuđeni da zatražimo referendum gde će narod Republike Srpske odlučiti hoće li i dalje ostati u BiH ili postati samostalna država. Ovo je samo uvertira da nam se zabrani učešće na opštim izborima u BiH.

I Duško Vukotić, predsednik udruženja Veterani Republike Srpske, kaže da je sve počelo 9. januara kada su članovi Veterana RS prodefilovali u uniformama na vojnoj paradi u Banjaluci.

- Ukoliko je kriterijum da se nađete na spisku "bezbednosnih pretnji" bio taj što smo patriotska organizacija onda smo zaista to za šta nas optužuju. Ovde se zapravo napadaju Milorad Dodik i zvanična politika RS koja očigledno ima dobre veze i sa Srbijom i sa Rusijom - ističe Vukotić.

Lazanski: Bez komentara

Novinar i narodni poslanik Miroslav Lazanski ipak nije želeo da se udubljuje u ovaj spisak.
- Ne pada mi na pamet da komentarišem to da li sam na nekom spisku. Iskreno, boli me briga za to - kratko je objasnio ovaj novinar.

Dževad Galijašević kaže da mu je "čast i dužnost" što je na crnoj listi državnih neprijatelja, a veruje da se na njoj našao samo zato što je podneo krivičnu prijavu protiv Dragana Mektića.

- Prijavio sam ga ne samo zbog neadekvatne i neprimenjive diplome Obrazovnog centra Hrvatske policije, ali i zbog njegove nečasne ratne uloge i zloupotrebe službenog položaja. Važno je da su te prijave prihvaćene od Tužilaštva BiH i da se provodi krivična istraga. Čak ne čudi da Bakir Izetbegović i nenarodna SDA podržavaju i usmeravaju ovog kabadahiju i palikuću povezanog sa mučenjima ratnih zarobljenika u četiri logora i rušenjem džamija oko Prnjavora te sa drugim zločinima - navodi Galijašević i dodaje da je krajnje apsurdno da se na listi Ministarstva bezbednosti BiH nalaze organizacije iz RS, a ne i pet organizacija koje se direktno dovode u vezu sa terorističkim napadima u SAD.

Saopštenje vojvode Aleksića

Nekadašnji komandat Novosarajevskog četničkog odreda - jedinice koja je ratovala na najtežem delu sarajevskog ratišta - Jevrejskom groblju, vojvoda Slavko Aleksić oglasio se kratkim saopštenjem:
"Moja ratna prošlost može da se proveri kod Srba, muslimana i Hrvata koji su čitav rat proveli na Grbavici. Ne može se staviti znak jednakosti između organizacija proisteklih iz otadžbinskog rata i Noćnih vukova sa vehabijskim pokretom."








 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online