Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.01.2019.
05:00
Nada S. Jakšić A

Memoari Pavla Jakšića (18): Kačamak na Belom dvoru

Akademik Vladimir Dedijer je u predgovoru Jakšićevim memoarima "Nad uspomenama" zapisao da se Jakšić i u ratu i na brojnim funkcijama posle rata pridržavao prvobitne partizanske etike da otvoreno govori i iznosi svoja mišljenja o krupnim problemima, unutrašnjim protivrečnostima i nedostacima novoformirane države - što je dovelo i do prevremenog penzionisanja 1962. godine.

commons.wikimedia.org
Pavle Jakšić

Kasnije je bio pod prismotrom, prisluškivan, praćen, a faktički mu je onemogućeno da radi kao fizičar. O počecima svog rada na brojnim posleratnim funkcijama, Jakšić je zapisao:

- Kratak predah i odmor u Postojni i Opatiji, gde je u hotelu "Kvarner" i vilama oko njega bio smešten Štab Četvrte armije, prekinulo je naređenje da se javim na novu dužnost u Beogradu. Bile su to dužnosti komandanta pozadine, pomoćnika ministra vojske - rukovodioca vojnopozadinsko-finansijskog sektora kroz koji su oživljavani tokovi obnove razorene zemlje.

Dužnost sam preuzimao od generala Jake Avšiča, protagoniste "Slonačke vojske", protivnika komandovanja "na srpskom jeziku", koji je svojim novim materijalno-finansijskim poslovanjem u "jugoslovenskoj Vojnoj misiji u Berlinu" dao povoda za krivičnu istragu.

"To je važan posao, ti si moj pomoćnik" - reći će mi na intimnoj večeri, uz nestandardno jelo - kačamak s mlekom - u Belom dvoru, ministar vojske i predsednik Privremene vlade nove Jugoslavije Josip Broz Tito, uvodeći me u novi posao.

A da je Tito visoko cenio taj posao i funkciju, vidi se i iz toga što je nameravao da je poveri svom emisaru u KI, Nikoli Petroviću koji je preuzeo dužnost ministra spoljne trgovine.

Počeci korupcije

Josip Broz Tito je u ulozi vrhovnog komandanta (zvanju koje se normalno ističe samo za vreme rata) izdavao naređenja da se finansijska sredstva dobijena od Savezne skupštine - na osnovu utvrđenog vojnog budžeta - za odbranu zemlje, troše na stvari koje s odbranom nemaju nikakve veze: izgradnju Briona, dvoraca - rezidencija, poklone...

Taj metod je koristio i ministar Gošnjak za lokalne i regionalne poklone (puteve, fudbal...), jer ni on nikada nije polagao račun o utrošku vojnog budžeta. Finansijski voluntarizam, u stvari korupcionaški odnos prema društvej imovini upravnog vrha, proširio se tokom vremena na sve instance i ustanove.

Kao pomoćnik ministra vojske, ja sam postao i član Privrednog saveta - komiteta ministara privrednih resora (Andrija Hebrang, Sreten Zujović, Nikola Petrović) i oficijelni zastupnik ministra vojske, maršala Tita u "Koalicionoj vladi". Glavna materijalna sredstva - ratni trofeji i finansije - vojni budžet od oko jedanaest milijardi dinara, bila su u rukama vojske i poverena na rukovanje meni kao pomoćniku ministra vojske, maršala Tita.

Tadašnji rektor Beogradskog univerziteta Stevan Jakovljević i predsednik Srpske akademije nauka Aleksandar Belić, obraćali su se za materilnu pomoć za Univerzitet i Akademiju. Iz poštovanja prema ovim kulturm ustanovama, a i njihovim predsednicima, ustanovama u čijem su krilu odrasli mnogi heroji oslobodilačkog rata, izdavao sam naređenja da se po trofejnim skladištima, napuštenim nemačkim kućama i školama prikupljaju knjige, instrumenti i mašine i prevoze vojnim kamionima u opustošene biblioteke.

Kabriolet za Tita

Luksuzni auto horh-kabriolet, za koji se pričalo da ga je Hitler poklonio Musoliniju za vreme njihovog istorijskog susreta na Breneru, a meni Dvadeseta divizija poklonila "za Trst" - dao sam maršalu Titu. Ovaj auto dugo je služio za svečanosti i parade. Svog konja poklonio sam Konjičkoj školi. Sebi za uspomenu zadržao sam lovačku pušku i jedan od velikog broja satova, koje je na gomilu pored svog oružja složio Devedeset sedmi nemački korpus, kad je kapitulirao u Ilirskoj Bistrici.

Tako sam se četiri godine posle one noći između 21. i 22. juna 1941, ponovo našao u izmučenom gradu - Beogradu, gradu vernom i predanom proklamovanim i uzvišenim ciljevima socijalističke revolucije, izraslim u sklopu jedinstvenog antifašističkog fronta.

Sa zadovoljstvom sam slušao od učesnika "Beogradske operacije" o podvizima na ulicama i trgovima Beograda "mog" Kraljevačkog bataljona građana Beograda koji su golim rukama otimali oružje iz ruku oholih germanskih fašističkih zavojevača i njima uništavali njegove borbene jedice u utvrđenim zgradama, i time olakšavali napredovanje sovjetskih jedinica i Prve armijske grupe NOVJ i doprinosili slavi njenih rukovodilaca.

Zakopano blago

Ljudsku crtu izvajanu u službenim odnosima u oslobodilačkom ratu, kod Tita će potisnuti kasnije okoreli birokratizam - izraz sitnoburžoaske stihije i protokolarni ceremonijal koji su već odbacili i oni koji su ga svojevremeno i izmislili.
Pišući ovo ranije nisam pridavao važnost detalju koji sada (1987), za vreme rasprava o nasledstvu "blaga cara Radovana" i ružnih korupcionaških afera nije, mislim, bez značaja.

U sred večere zazvonio je telefon u susednoj otvorenoj sobi. Šef kabineta Mitar Bakić podigao je slušalicu i primio vest.

"Završeno je ono raskopavanje u zidu po vašim instrukcijama, druže Stari, i pronađeno zlato!" - saopšti Mitar glasno Titu radosnu vest.

"Dobro, dobro" - reče njemu Tito, a meni se obrati rečima: "Eto, vidiš, nije naša Partija bila siromašna".

Nije izdao naređenje da se zlato premeri i odnese u trezore Partije ili Narodne banke. Njime je raspolagano kao u vreme ilegale - nekontrolisano.

A takav zavereničko-samovoljni metod i odnos prema društvenoj imovini kao ličnoj prćiji praktikovan je i kasnije, godinama, da bi se u ostavinskoj raspravi pojavio problem izmešanosti "ličnog" i društvenog: Titovih autorskih prava na akte istorijskog arhiva, na tuđe lične i kolektivne radove, i njegovo vlasništvo na Dobanovce i Vangu.

Po toj političkoj logici i doktrini ni kraljevski dvorovi na Dedinju nisu predani narodu kome pripadaju, nego ih je koristio "nekrunisani kralj" bez bilo kakvog uvida u umetničke vrednosti, koje je kraljevska porodica Karađorđevića čuvala u njima.

Puštanje srpske krvi

Teško mi je pala nehumana izjava nekih komandanata Prve armijske grupe - data kasnije u eri socijalističkog nacionalizma i oživljenog kominternovskog antisrpstva i otkrivanja velikih gubitaka na Sremskom frontu, uslovljenih i slabostima komandovanja: "Trebalo je pustiti krv srpskoj buržoaziji."
Komandant ne sme da gaji ovakva čovekomrzačka osećanja prema svojim borcima, pogotovo ne onaj koji je na njihovo čelo došao zahvaljujući umnogome i kominternovskom antisrpstvu. O teoriji "puštanja srpske krvi" kao leku za Jugoslaviju, čuo sam
kasnije i iz usta Vladimira Bakarića.

SUTRA NOVI SERIJAL - Šekularac - anđeo ili đavo?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online