Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 18.01.2019.
00:41
Radio Slobodna Evropa A

Turska i Hrvatska žele veći uticaj na BiH?

Dan nakon što je ponovio da mu je Bosna i Hercegovina ostavljena u amanet i da mora brinuti o njoj, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u Ankari je sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, razgovarao i o situaciji u BiH. Sudeći prema medijskim izveštajima, malo je reči bilo o saradnji Turske i Hrvatske, a više o odnosima unutar BiH, kao i potrebi da se ustavno uređenje zemlje menja, piše Radio Slobodna Evropa.

Tanjug/AP
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

"Turska tu vidi povratak na Balkan, a Hrvatska..."

Dok je Kitarović u Ankari tvrdila da je napravljen odmak od Dejtonskog sporazuma koji nije, kako kaže, posledica volje naroda u BiH i njihovih legitimnih predstavnika, turski predsednik naglasio je potrebu revidiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma u koji je uključen i Ustav BIH.

Treba napomenuti da na sastanku na kojem se govorilo o potrebama izmena Ustava jedne države nije bilo predstavnika te zemlje. Sve to, prema mišljenju analitičara, govori o činjenici da su bosanskohercegovački političari svojim delovanjem ostavili otvoren prostor da drugi na takav način govore o BiH.

- U BiH postoje određene političke snage koje bi najradije da se o BiH rešava izvan njenih granica, samo se tu razlikuju spoljni igrači koji bi o tome raspravljali. To, po mom mišljenju, svedoči o jednom potpunom kolapsu političkog subjektiviteta i nekom fatalističkom prepuštanju spoljnom faktoru da nešto uradi vezano za BiH - kaže profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Asim Mujkić.

On podseća da je nakon pada "Aprilskog paketa", koji je 2006. godine bio najbliži pokušaj izmena Ustava BiH, počela defanziva domaćih političara, a da je otvoren prostor za sve veći i jači uticaj drugih država u ovaj proces. To se, pre svega, odnosi na uticaj susednih Srbije i Hrvatske, a onda i Turske i Rusije.

- Turska u tome vidi neku vrstu povratka na Balkan, a o Hrvatskoj da i ne govorimo, pogotovo u protekloj godini gde se na najotvoreniji način mešala i ispoljavala želju da kreira zakone ove zemlje - dodaje Mujkić.

Nedim Hogić iz Pravnog instituta BiH podseća da se predsednica Hrvatske i njen turski kolega treći put u poslednjih godinu susreću i raspravljaju o BiH. Reč je o očiglednom pokušaju da se stvori šira koalicija koja bi dovela do toga da Turska i Hrvatska imaju veći uticaj na unutrašnja pitanja BiH, kaže on.

- Hrvatska pokušava svoju spoljnu politiku da usmeri samo i isključivo na BiH, čini se da se ona ničim drugim ozbiljno i ne bavi. A na Tursku se sa te strane ranije videlo kao na nekoga ko može uticati na Bakira Izetbegovića i privoleti ga na određene stavove. Međutim, Izetbegović ne odlučuje sam. On jednostavno nema kapaciteta da im završi bilo kakve ustavne promene koje oni žele da vide - objašnjava Nogić.

POVEZANE VESTI

Petak 18.01.2019. 12:48
Балкану није потребан утицај католичких и муслиманских фанатика!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online