Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 13.11.2011.
08:42
Alo! A

Mafijaši drogu plaćaju zlatom

Organizovane kriminalne grupe u poslednjih godinu dana, kako piše beogradski “Alo!“, sve veće narudžbine narkotika plaćaju isključivo u zlatu, jer s obzirom na kolebanja kursa evra, američkog dolara i švajcarskog franka, sve valute, odnosno papirne novčanice su postale rizik, najnovije je otkriće bezbednosnih službi.

Zlato sve omiljenija valuta u velikim poslovima sa drogom
 

- Organizovani kriminal funkcioniše poput male privrede, otuda ne čudi da ovakve grupe u svojim aktivnostima prate kretanja na svetskom tržištu. Evro i dolar su već dostizali svoje rekordno niske vrednosti ove godine, a za “švajcarac“ se verovalo da je siguran, ali se i to ubrzo ispostavilo kao zabluda. Zlato je za sada jedino koje ne gubi vrednost i tek zahvaljujući otkriću da se ono i u podzemlju sve više koristi za plaćanje uspeli smo da razumemo neke nazovi nove trendove u svetu kriminala - objašnjava sagovornik lista “Alo!“.


Otkriće o zlatu pomoglo je razumevanju nekoliko potpuno zbunjujućih “trendova“, kao prvo činjenice da je takozvana treća generacija pripadnika međunarodne bande pljačkaša draguljarnica i zlatara “Pink Panter“ naprasno postala sve brutalnija i nemaštovitija. Pošto su se promenili naručioci, stariji članovi bande sada sve više šalju mlađe i daleko neiskusnije mladiće u “nabavku zlata“.
 

Ne gubi vrednost

 

Da kriminalnim krugovima ne nedostaje preduzetnički duh, pokazuju i podaci ekonomista da je štednja u zlatu gotovo 10 puta isplativija od štednje u evrima ili nekoj drugoj valuti, da je cena zlata u poslednjih pet godina porasla za dva i po puta, odnosno ko je 2006. godine kupio kilogram zlata za 13.000 sada može da ga proda za 33.000 evra.

 

Ukratko, zlato važi za sigurno utočište, jer u kriznim situacijama ne gubi vrednost, već se upravo tada s njim trguje.

- Kada se ispostavilo da svetski narko-karteli više ne isporučuju robu za novac, među domaćim kriminalcima porasla je potražnja za zlatom, a zatim i za regrutovanjem novih “pink pantera“.

Starije generacije ove bande sa prostora bivše Jugoslavije važile su za neku vrstu elite među lopovima, zbog njihove mašte, uvek novih scenarija pljačke, planiranjem do u sitne detalje, nenasiljem, uprkos oružju i otuda teškom razotkrivanju i hapšenju učesnika.

Nova generacija “pantera“, stara do 30 godina, daleko je neiskusnija, u svojim upadima postaje sve brutalnija, ne libi se da potegne oružje, više koristi mišiće i silu nego mozak, ali ovi mladići ubrzo bivaju i uhapšeni - objašnjava naš sagovornik.


Tako su dvojica Srba od 27 i 29 godina, koja su nedavno osuđena na 13 i 14 godina, opljačkala juvelirnicu u Klagenfurtu u decembru prošle godine, ali su u januaru ove godine uhapšeni odmah nakon razbojništva u radnji satova u Inzbruku.


- Iako nas je sve zaprepastila optužnica iz Barija, zlato je objasnilo i zašto je italijanska policija početkom leta podigla optužnicu protiv jednog od vođa grupe “Pink Panter“, zbog sumnje da je umešan u šverc oko 90 kilograma kokaina. Po ugledu na najkrupnije svetske kriminalce, i domaći su ubrzo usvojili ovaj trend, pa se u poslednje vreme čak i naručena ubistva na Balkanu plaćaju u ovom metalu - zaključuje sagovornik lista “Alo!“.


Time je postalo jasnije i zašto je nekoliko zapadnoevropskih zemalja mladića iz Srbije, za kog se veruje da je jedan od najtraženijih plaćenih ubica, označila kao pripadnika “Pink Pantera“.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.11.2011. 08:47
Lakse cemo vas nahvatati jer vam je tovar tezak muda vam se do zemlje vuku. Bedo ljudska sta ces sa zaltom? Zlato se ne jede i ne kupuje se njima zivot! Koje budale, civilizovane zene preziru zlato i dijamante vole svoje muzeve decu i karijeru!!
Nedelja 13.11.2011. 16:45
Pametni ljudi (nebitno sada da li su kriminalci)...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online