Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 25.03.2012.
18:13
Mondo A

Na Kosovu magacini za heroin

Najveća količina droge, koja iz Avganistana stiže na evropsko tlo, lageruje se na Kosovu gde su izgrađeni veliki magacini za skladištenje heroina, a sa Kosova se naroktici krijumčare dalje preko Srbije, uglavnom ka zemljama zapadne Evrope.

Foto: Ilustracija
 

Srpska policija, prema saznanjima "Blica", do informacija o ilegalnim magacinima droge na Kosovu došla je razmenjujući informacije sa kolegama nekoliko zemalja, ali i prateći domaće dilere.

"Srpski kriminalci u poslednjih godinu dana do heroina dolaze isključivo odlascima na Kosovo. Ranije su od albanskih saradnika drogu dobijali u Srbiji. Albanci su dolazili u gradove u centralnoj Srbiji i partnerima donosili drogu. Sada srpski bosovi, odnosno njihovi kuriri, odlaze po drogu na Kosovo i Metohiju", kaže za "Blic" izvor iz vrha MUP-a.

On navodi da su ilegalni magacini uglavnom smešteni u južnom delu Kosova i da je reč o velikim količinama narkotika koji iz Avganistana dolaze preko Turske, a zatim Albanije na Kosovo.

Srbija je u izveštaju Stejt departmenta označena kao značajna zemlja u tranzitu droge koja iz Avganistana, centralne Azije i Turske stiže do zemalja centralne i zapadne Evrope.

Kriminalne grupe s Kosova, koje kontrolišu više od 80 odsto trgovine heroinom u Evropi, ostvarile su posednjih godina profit koji se meri milijardama dolara.

Novi Pazar i Beograd su u Srbiji centri u koje stiže droga, a najčešće je u pitanju heroin, oko 30 odsto manje švercuje se kokain, a na tržištu su sve popularniji skank i marihuana.

Prema rečima direktora jedne nevladine organizacije na Kosovu koji nije htio da se predstavi jer smatra "da su albanski narko-bosovi na Kosovu jači od države", postoji jaka veza kriminalnih klanova sa državnim strukturama.

"Poznato je da nekoliko albanskih porodica kontroliše šverc droge na relaciji Kosovo-Srbija. Prema našim podacima, Ekrem Luka, kontroliše srpsko-albansku mafiju. Poznato je da je on blizak članovima porodice Ramuša Haradinaja, Hašima Tačija, Agima Čekua i Arbena Džaferija", kaže ovaj izvor.

Sagovornik "Blica" tvrdi da Naser Keljmendi vodi albanski kartel, jedan od najjačih na Balkanu, koji kontroliše kokain i heroin iz Turske, koji preko Kosova stiže u zapadnu Evropu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.03.2012. 18:26
Najvece zlo Evrope su siptari. I ako se to pitanje ne resi bice lose po celu Evropu. Jer oni osim bavljnja kriminalnim delima nista drugo u zivotu i neznaju da rade. Neradnici , kriminalci, filozofi.
Nedelja 25.03.2012. 18:20
dobro jutro columbo ... to nasi vrapci znaju vec ohoho , natoland je i stvoren zbog kontrole puteva i distribuciju droge i ostalog za zapadno trziste ...
Nedelja 25.03.2012. 18:18
Тачно.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online