Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 10.06.2014.
07:40
B. B. A

Srbin u bekstvu 21 godinu

Posle dve decenije od ubistva švajcarskog penzionera Hansa Niklausa (80) iz Dulikena, ovaj misteriozni zločin je konačno do kraja rasvetljen. Prvo je u maju ove godine uhapšen Demir H. (51) koji se sumnjiči da je bio saučesnik u zločinu, a koji je pred sudom u Olten-Gesgenu već osuđen na osam godina zatvora. Prošle nedelje je posle 21 godine bekstva uhapšen i počinilac ubistva Živojin Demirović (40) iz Prokuplja.

Privođenje Demira H. u Švajcarskoj
 

Zločin se dogodio 1. avgusta 1993. godine kada su dvojica tada nepoznatih muškaraca brutalno pretukla starca u njegovom stanu. Potom su ga davili, ujedali i gušili jastukom, da bi ga na kraju ubili. U stan ovog starca su provalili misleći da penzioner u njemu čuva 50.000 švajcarskih franaka.

Suđenje u Prokuplju

Postupak protiv Demirovića preuzeo je sud u Prokuplju, a trenutno se radi na prevođenju dokaza i dokumentacije koje su poslali švajcarski istražni organi. Posle toga sud će odlučiti o nastavku krivičnog gonjenja.

Tokom istrage, sud je zahvaljujući dokazima nađenim u stanu rekonstruisao šta se dešavalo tokom ubistva i zaključio da je Demir H. bio u stanu, što je ovaj kasnije i priznao, odbacujući optužbe da je starcu naneo smrtonosne povrede. On je imenovao Demirovića kao saučesnika, za koga je ustanovljeno da je odmah posle zločina pobegao u Srbiju i da tu živi.


Švajcarsko tužilaštvo je potom stupilo u kontakt sa srpskom policijom i pokrenuta je zajednička istraga. Saradnja je donela brze rezultate, tako da je slučaj, koji je godinama važio za nerešen, uskoro u potpunosti rešen. Kako saznajemo, ključ za pokretanje istrage sa mrtve tačke bila je anonimna dojava, koju je policiji dostavila nepoznata osoba u avgustu 2011. godine.


Demirović je posle ubistva živeo u Prokuplju, oženio se i ima tri sina. Njegova supruga Ljiljana Jeftović bila je šokirana kada je uhapšen i još ne može da poveruje kako je njen muž bio u stanju da uradi tako nešto.


- Živeli smo srećno. Živojin je dobar otac. Ne mogu da verujem da sam 21 godinu volela ubicu - rekla je ona za medije.
 

I Demirovićevi roditelji tvrde da nisu ništa slutili.
 

- Otišao je prvo u Nemačku, a zatim u Švajcarsku kada je imao 18 godina. Ostao je najviše mesec dana i vratio se bez dinara u džepu - tvrde oni.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.06.2014. 09:48
A policajac je kao iz neke komedije...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online