Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 30.06.2016.
13:55
Vestionline A

Tužilaštvo utvrdilo: Niko nije kriv za pad helikoptera!?

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da nema mesta za pokretanje krivičnog postupka povodom pada helikoptera 13. marta 2015. godine, saopštilo je u četvrtak Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Tanjug
Nigde odgovornih za smrt sedam osoba

Kako je navedeno, krivični postupak protiv lica koja su učestvovala u pripremanju i izvršenju zadatka neće biti pokrenut jer nije utvrđeno da su sa umišljajem ili iz nehata preduzeli radnje koje bi predstavljale elemente bića bilo kog krivičnog dela.

U predistražnom postupku je utvrđeno da je u lancu komandovanja, prilikom planiranja i pripreme zadatka, došlo do propusta koji nemaju krivično pravnu, već eventualno disciplinsku težinu vezanu za lanac komandovanja. To se, kako navodi tužilaštvo, nesumljivo utvrđuje iz iskaza saslušanih svedoka i sadržine nalaza i mišljenja stručnih lica, koja su u formi veštačenja sprovedena tokom predistražnog postupka. 

Tužilac je takođe imao u vidu i cenio je činjenicu da je prema brigadnom generalu Predragu Bandiću i general majoru Živak Ranku pokrenut disciplinski postupak i ta okolnost nije uticala na stav tužilaštva da bude doneta drugačija odluka. 

Odluka tužilaštva bazirana je i potkrepljena isključivo na prikupljenim dokazima tokom predistražnog postupka, napominje se u saopštenju. 

Tužilaštvo podseća da je tokom predistražnog postupka sveobuhvatno razmatrilo događaje, činjenično stanje, izjave više desetina saslušanih svedoka, obavljena kompleksna veštačenja, nalaze i mišljenja Komisije za osnovno ispitivanje udesa i Komisije za ispitivanje vanrednog događaja. 

Vojni helikopter koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u Beograd, pao je 13. marta 2015. godine u Surčinu. Tada je nastradalo svih sedam putnika, pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović, a povodom tog događaja Više tužilaštvo u Beogradu sprovodi istražne radnje. 

Dve vojne komisije koje su formirali načelnik Generalštaba i prvi čovek vazduhoplostva ispitivale su uzroke ove nesreće. Kazne koje su za sada izrečene su zabrana unapređenja ili napredovanja godinu, odnosno dve godine izrečene komandantu Vazduhoplovstva Ranku Živaku i prvom čoveku 204. vaduhoplovne brigade Predragu Bandiću.

Vojne komisije došle su do sledećih zaključaka: 

- Osnovni uzrok nesreće ljudski faktor 
- Posada doživela prostornu dezorjentaciju kao posledica zamora, emocionalne penapregnutosti i kompromitovanom funkcijom pažnje 
- Tokom donošenja odluka svi učesnici bili su izloženi pritisku i očekivanjima hitnosti medicinskog zbrinjavanja deteta što se posebno odrazilo na odabir konačne destinacije sletanja 
- Odgovornost snosi vođa posade helikoptera XT – 48, a deo odgovornosti drugi pilot i letač tehničar 
- Odgovornost snosi i komandant 204. Vazduhoplovne brigade zbog propusta u planiranju i organizaciji leta 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.06.2016. 20:36
Ovim saopštenjem Vučićevo pravosuđe je danas još jednom ubbillo sve stradale u helikopteru a porodicama su posolili rane za sva vremena . BRUKA !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online