Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.11.2016.
05:05
B. Đokić - Vesti A

Beograd, prestonica balkanskog podzemlja (7): Odlazak prve kriminalne lige

Za svega nekoliko meseci od poslednje likvidacije nekoliko prijatelja vladajuće srpske porodice Milošević-Marković, Beograd je potreslo novo spektakularno ubistvo. Ispred kafića 22 u Novom Beogradu, 4. maja 1998. godine mecima iz kalašnjikova ubijeni su Jusuf Bulić, Petar Vujičić, direktor FK Železnik, i Nenad Raščanin, Vujičićev telohranitelj.

Twitter/ArisMovsesijan
Srbiju devedesetih obeležila je sprega kriminala i vrha države

Četrdesetšestogodišnji Jusuf - Jusa Bulić bio je član grupe koju je predvodio Ljubomir Magaš, poznatiji kao Ljuba Zemunac. Ubice su sačekale da Bulić uđe u automobil i onda ga izrešetali rafalima iz kalašnjikova.

Lov na srpske momke

Youtube/bratdjuro
Zoran Šijan

Bulićevo ime pojavilo se u podzemlju sedamdesetih godina prošlog veka, kad je zajedno s Ljubom Zemuncem i Radetom Ćaldovićem Ćentom otišao u Italiju, gde je upoznao Željka Ražnatovića Arkana, Đorđa Božovića Gišku i druge. Ubrzo su počeli sukobi s policijom, a Bulić je 1977. godine uhapšen u Amsterdamu zbog falsifikovanja vozačke dozvole. Već sledeće godine raspisana je i poternica za njim, jer se sumnjičio za ubistvo Veljka Krivokapića u Beču.
Iako je Buliću na tragu bilo nekoliko evropskih policija, on ih je zajedno s Ljubom Zemuncem i Radetom Ćaldovićem Ćentom uspešno izbegavao, sve do hapšenja ispred katedrale u Kelnu. Međutim, zajedno sa Ćaldovićem pušten je iz pritvora, jer je u međuvremenu austrijsko tužilaštvo odustalo od optužbi za ubistvo Krivokapića. Bulić tada odlazi u London kod Magaša, koji je izbegao hapšenje, a zatim obojica odlaze u Frankfurt. Nakon ubistva Ljube Zemunca 1986. u tom gradu, Bulić se vraća u Jugoslaviju. Posvetio se legalnom biznisu. Kupio je popularne beogradske kafane Zonu Zamfirovu, Ruski car i Piranu, a na Novom Beogradu je držao kafić 22. Budući da je s porodicom živeo u beogradskom naselju Železnik, bilo mu je logično da otkupi i FK Železnik, po kom se i pročuo u javnosti.

Još jedan član stare jugoslovenske "prve lige" kriminalaca takođe je ubrzo smaknut. Darko Ašanin, jedan od najpoznatijih srpskih kriminalaca, čije je ime vezivano za mnoge afere u podzemlju, trgovinu narkoticima i ubistvo Andrije Lakonića, marta 1990. u beogradskoj diskoteci Nana, smaknut je 30. juna 1998. u svom kafiću Koloseum na Dedinju. Likvidirao ga je jedan ubica iz automatskog oružja u bašti njegovog restorana.

Štićenik ministra vojnog

Privatna arhiva
Darko Ašanin

Ašaninovo ime se posle afere "Nana" samo još jednom pojavilo u javnosti. On je u avgustu 1994. godine uhapšen u Grčkoj, gde je letovao s porodicom. Belgija i Nemačka su tražile njegovo izručenje od Grčke, zbog optužbe za učešće u ubistvu albanskog političkog emigranta Envera Hadrija 1990. u Briselu. Grčevita borba belgijskih vlasti da ga se domognu, upornost Jugoslavije da ga vrati u zemlju, i nezavidan položaj Grčke u kojem se našla pred saveznicima, okončani su na neočekivan način. Ašanin je, navodno, u grčkom zatvoru spakovan u vojni helikopter koji je doleteo iz Beograda i prebačen u Srbiju. U javnosti se spekulisalo o okolnosti da mu je rođačka veza s Pavlom Bulatovićem, tadašnjim ministrom Vojske Srbije i Crne Gore, predstavljala diskretnu zaleđinu.

U vezi sa Službom

Darko Ašanin je prošao nekažnjeno u slučaju "Nana", a jedan od iskusnih inspektora srpske policije pre nekoliko godina je izjavio kako je praktično saradnja Državne bezbednosti s kriminalcima od njega počela. "On je bio prvi koji je nalazio gangstere za radove u inostranstvu. Ašanin je bio zaštićen maksimalno. Ostali su bili podizvođači", izjavio je inspektor.

Šampion sveta smaknut zbog devojke

Tokom NATO agresije i bombardovanja Srbije nije bilo značajnijih ubistava u podzemlju, ali je posle rata bilo sve više "čišćenja redova" među kriminalcima i likvidacija povezanih sa politikom. Tako je stradao i tridesetpetogodišnji Zoran Šijan, bivši kik-bokser i šampion sveta u ovom sportu. Ubijen je 27. novembra 1999. godine na raskrsnici u centru Beograda.
Policija je tek posle nekoliko godina dobila saznanja da je ubistvo naručio jedan poznati kriminalac, koji je i dan-danas aktivan i često se pojavljuje u medijima. Razlog je bio spor oko devojke, koju je Šijan preoteo. Međutim, materijalnih dokaza za njegovo ubistvo još nema.
Šijan je ubijen sat i po posle ponoći u svom mercedesu 600, na uglu ulica Nemanjine i Svetozara Markovića. Likvidiran iz škorpiona kada je vozilo zaustavio na semaforu. U tom trenutku s njegove leve strane prišao je automobil sa napadačima koji su u njega ispalili smrtonosne rafale. Mercedes je krenuo niz ulicu, prešao tramvajske šine i zaustavio kada je udario u parkirano vozilo sa druge strane ulice. Na Šijana je ispaljeno 18 hitaca u glavu i grudi. Bio je jedan od najvažnijih članova "surčinske grupe". Surčinci su u to vreme važili za jedinu preostalu organizovanu ekipu na beogradskom asfaltu, nalik nekadašnjoj voždovačkoj grupi. Koristeći veze u policiji i carini, tiho su uspostavili monopol nad prodajom ukradenih automobila i uzeli znatan deo u distribuciji droga u Jugoslaviji.

SUTRA - Beograd, prestonica balkanskog podzemlja (8): Svetska vest ubijen Arkan!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online