Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Petak 15.04.2011.
17:38
Fonet A

"Draža zaslužio Memorijalni centar na Adi"

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković rekao je danas, na mestu gde se smatra da je pogubljen komandant Jugoslovenske vojske u Otadžbini general Dragoljub Draža Mihailović, na Adi Ciganliji, da tu treba podići memorijalni centar Mihailoviću "prvom gerilcu slobode u tada okupiranoj Evropi" i "vođi antifašističke ravnogorske gerile".

"Neka vreme, narod i istorija bude sudija koji će izreći konačnu presudu u ideološkom sukobu Draže i Tita", rekao je Mihailović, podsećajući da "vođa antifašističkog partizanskog pokreta" Josip Broz ima grob i memorijalni centar u Beogradu.

Drašković je rekao da se nada da će današnji dan biti most za premošćivanju "zabluda, nedopustivih mržnji i lutanja" u srpskom narodu, kako bi se Srbi izmirili, jer gotovo da nema porodice, a da nije "pukla po šavovima Tito ili Draža".

Parastos generalu Draži Mihailoviću je sa blagoslovom patrijarha srpskog gospodina Irineja služio vikarni episkop hvostanski Atanasije.

Parastos uz prisustvo ministra Srećkovića, Vuka Draškovića i građana
 

Komisija za pronalaženje zemnih ostataka generala Dragoljuba - Draže Mihailovića, komandanta Jugoslovenske vojske u Otadžbini, utvrdila je, kako se navodi u crkvenom saopštenju, "da je vođa prvog pokreta otpora protiv nacizma u Evropi ubijen i sahranjen na Adi Ciganliji, pored zatvora koji je kasnije srušen".


"Prema iskazima svedoka, đeneral Mihailović je ubijen u ranim jutarnjim časovima 17. jula 1946. godine. Komisija je izabrala jučerašnji dan da saopšti rezultate istrage, jer je upravo na taj dan - 14. aprila 1941. godine - đeneral Mihailović sa svojim Brzim odredom Prve armije Kraljevine Jugoslavije ugušio ustašku pobunu u Derventi na početku Drugog svetskog rata. Odatle je đeneral Mihailović, sa saradnicima koji nisu prihvatili kapitualciju, otišao na Ravnu Goru gde je začet prvi antifašistički pokret u Evropi", navodi SPC, dodajući: "Slava đeneralu Draži i svim herojima palim u odbrani Otadžbine!".

Jedini predstavnik Vlade Srbije na parastosu bio je ministar vera i dijaspore Srđan Srećković.

Petak 15.04.2011. 17:47
"Neka vreme, narod i istorija bude sudija koji će izreći konačnu presudu u ideološkom sukobu Draže i Tita", rekao je (Mihailović), podsećajući da "vođa antifašističkog partizanskog pokreta" Josip Broz ima grob i memorijalni centar u Beogradu. Koji Mihajlović je rekao? I dokle će ovaj skot propali da se pretvara da je neki tamo Srbin i neki tamo patriota?
Petak 15.04.2011. 17:50
A da neces mozda da ga ogrnes sinjelom mike spiljaka koji ti je poklonio prilikom penzionisanja,svi imaju pravo da pricaju a ti zacepi,prodao si sve od dobrovoljaca do drzavu pa i sopstveno ime,zato sada vise i ne koristis ogledalo jer kad stanes pred isto vidis samo jednu veliku rupu u njemu ! Komandantu bez vojske to jest prodane vojske idi begaj i ne trtljaj vise! A djeneralu ako se bude podizao i osvestavao spomenik radi ce se bez tebe, zlu nedalo da se ne srusi ili padne,jer sta god si se ti latio da uradis otislo je u ku**c osim jedne stvari koja ti ide od ruku a to je blacenje Srbije i Srba!
Petak 15.04.2011. 18:03
neka draskovic stiti interese svojih dinarskih komunista , a srbi iz srbije srba iz srbije. odnos prema drazi je odnos prema srbima iz srbije. nema razloga da doseljenicki komunista brine o srbima iz srbije ,zar ne? srbi iz srbije se moraju udruziti .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online