Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 21.04.2011.
03:55
Vestionline A

Euleks sposoban da ispita Martijeve navode

U Briselu i dalje ostaju pri stavu da nije potrebno uključivati Ujedinjene nacije u istragu o navodima iznetim u izveštaju izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima na Kosovu.

U Briselu tvrde da je Euleks sposoban da sprovede istragu o trgovini organima
 

"Euleks je u potpunosti sposoban i na najboljem mestu da sprovede istragu o trgovini organima", izjavila je za "Novosti" Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

U Sekretarijatu UN potvrdili su da su primili predlog Srbije za istragu o navodima Martija o trgovini organima na Kosovu i Metohiji.

"Možemo da potvrdimo da je predlog Srbije primljen i da će uskoro biti objavljen kao dokument Saveta bezbednosti" , kažu u UN. Generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu predlog Beograda je prosledila Misija Srbije.

Prema proceduri, sekretarijat UN će taj predlog prevesti na sve zvanične jezike Svetske organizacije i objaviti ga kao zvanični dokument.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je glavni element predloga koji je uputio Ban Ki-munu da mandat za istragu o navodima Martija o trgovini organima na Kosovu mora dati Savet bezbednosti UN.

"Svi ratni zločini koji su počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije istraživani su sa mandatom Saveta bezbednosti UN i oni koji su te zločine istraživali imali su obavezu da izveštavaju Savet bezbednosti. To se mora obezbediti i sada, ne vidim razloga da žrtve sa Kosova, ukoliko istinitost navoda bude dokazana, budu tretirane kao manje vredne", rekao je Jeremić.

Redovna sednica SB o Kosovu zakazana je za 12. maj, kada se razmatra izveštaj Unmika o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini i to bi mogla da bude idealna prilika da se i srpski zahtev uvrsti u dnevni red.

Da bi zahtev Srbije dobio "zeleno svetlo" SB, potrebno je da za njega glasa većina od devet članica i da pri tom nijedna od onih koje imaju stalne fotelje, a to su Rusija, SAD, Kina, Francuska i Velika Britanija, ne upotrebi pravo veta.

Među nestalnim članicama su BiH, Gabon, Brazil, Kolumbija, Nemačka, Indija, Liban, Nigerija, Portugal i Južna Afrika. Sadašnji odnos snaga u SB ide na ruku Srbiji, jer od 16 članica, devet nije priznalo Kosovo.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.04.2011. 08:01
Najbolje da postavite Kusnera da on bude sef EULEXU dok se bude ispitivala trgovina organima !
Četvrtak 21.04.2011. 08:15
Ovo je opet magla da se kao Jeremić i kompanija nešto trude oko Kosmeta. Jednostavno, mandat UN iz Miloševićeve R1244 je predat službi Eulex sa dozvolom iz Beograda. Sada bi žuti opet malo hoćemo malo nećemo kao sa srpskom rezolucijom 9 septembra 2010 ili sa Nobelom i Sijaobingom. Nema svet zašto više da se nateže sa žutima, posao je završen što bi rekao Stipe Mesić. Trebali su da misle kada su bezglavo jurili put Evrope i gurnuli Srbiju u provaliju.
Četvrtak 21.04.2011. 10:17
Svim silama se trude da se sto vise zataska !!! Al nece moci , zato sto ima Boga !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online