Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Utorak 26.04.2011.
08:39
Press A

Episkopi u klinču zbog pape

Patrijarh Irinej najvatreniji zagovornik dolaska Benedikta XVI u Srbiju, ali u vrhu SPC ima mnogo onih koji ne pristaju na ekumenizam. Analitičari se slažu da je poseta poglavara Rimokatoličke crkve važna, ali i da se do konačne odluke neće doći lako.

Papa Bendedikt i Patrijarh Irinej
 

Majski sabor Srpske pravoslavne crkve trebalo bi da prelomi odgovor na pitanje koje već duže vreme izaziva tihi rat među vladikama, ali i među vernicima - da li papa treba da dođe u Srbiju 2013. godine, na proslavu Milanskog edikta.

Ovakav stav nedavno je izneo i patrijarh Irinej, koji je nedvosmisleno poručio da će Sabor sigurno raspravljati o „listi zvanica" za centralnu proslavu 1.700 godina otkako je rimski car Konstantin, rođen pokraj Niša, ozvaničio hrišćanstvo kao državnu veru.


Biće trvenja

Nije tragedija

 

Analitičar Živica Tucić kaže da je teško proceniti da li će SPC uputiti poziv papi.

 

- Teško je pretpostaviti šta će SPC na kraju odlučiti i verujem da je i sam sabor podeljen po pitanju papinog dolaska, pa će verovatno biti otvorene oštre diskusije na tu temu. Ipak, treba uzeti u obzir i, pored toga šta misli episkopat, šta misle vernici i država - govori Tucić.

 

- To pitanje nije više samo stvar međucrkvenih odnosa, već je u Srbiji dobilo, iako nije trebalo, i političku dimenziju. Sve u svemu, treba pozdraviti stav patrijarha jer je dobronameran u želji da okupi sve crkve na nivou koji je moguć, pošto je predugo trajala ta podela i udaljenost. Smatram da nije tragedija ni ukoliko pozovemo papu ni ako ga ne pozovemo.

Ali nije tajna da srpska crkva nema jedinstven stav o tome da li poglavar Vatikana treba da dođe u našu zemlju, te da se na predstojećem saboru može očekivati žustri okršaj „tvrde struje" i mlađih vladika, mnogo raspoloženijih da - skupa sa predstavnicima ostalih pravoslavnih crkava - ugoste Benedikta XVI za dve godine. Tu je, na kraju, i stav Ruske pravoslavne crkve, jer „njet" iz Moskovske patrijaršije može da bude presudan tas na „ekumenskoj" vagi.

Za oštre protivnike ekumenizma u javnosti važe arhijereji koji su jesenas, tokom prethodnog sabora, bili bliski raščinjenom vladiki Artemiju: pre svih vladika banjalučki Jefrem, banatski Nikanor, dabrobosanski Nikolaj, ali i zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda. Na drugoj strani, predvođeni patrijarhom Irinejom, koji se već godinama zalaže za dijalog sa katoličkom crkvom, jesu vladike Irinej Bulović, Lavrentije i Atanasije Jeftić.

Oni su i najzaslužniji što je stav SPC o papinom dolasku za svega nekoliko godina prešao put od jasnog „ne dolazi u obzir", preko poslovičnog „još nije vreme", do „evo, samo što nije". A iako je pre samo petnaestak dana Johan Marte, predsednik ekumenske fondacije "Pro orijente", papinu posetu ocenio „malo verovatnom" - isključivo zbog neslaganja u vrhu SPC - pitanje se, posle patrijarhovih izjava, ponovo aktuelizovalo.

 

Za... Vladika Irinej Bulović / Protiv... Banjalučki Jefrem

Da bi poseta pape Srbiji bila od velikog značaja za našu zemlju, ali i da će to izazvati ozbiljno trvenje među vladikama, smatraju i verski analitičari.

 

- Nužno je pozvati papu da dođe, jer bi njegova poseta donela dosta koristi državi i Srpskoj pravoslavnoj crkvi - kaže verski analitičar Mirko Đorđević. - Dobar je znak to što će se na saboru raspravljati o tome da SPC pozove papu. Ipak, neće se lako izglasati da se papa pozove, jer postoje i oni koji se protive tome.

Dorđević smatra da je dobro da crkva zauzme stav i da bi onda i među vernicima bilo manje trvenja, jer je papa već posetio mnoge pravoslavne zemlje.

Jovan Pavle II hteo u Srbiju

 

Prvog maja će papa Jovan Pavle II drugi biti proglašen blaženim - kaže Milutin Novaković iz Beogradske nadbiskupije. - On je, kao pripadnik jednog slovenskog naroda, jako želeo da poseti Srbiju, ali nije uspeo. Mi ćemo slaviti njegov dan i moliti se da se isto ne dogodi sa papom Benediktom XVI. Voleli bismo da vidimo papu i da ne osećamo više da smo u drugom razredu među katoličkim vernicima.

- Mislim da se problem pravi i zato što je njegova poseta Srbiji neka vrsta odskočne daske za papinu eventualnu posetu Rusiji jednog dana, a Rusi su protiv toga - objašnjava Đorđević.

I Dimitrije Kalezić, profesor Bogoslovskog fakulteta u penziji, smatra da Ruskoj pravoslavnoj crkvi nikako ne bi bilo pravo ukoliko SPC pozove papu u Srbiju.

- Sigurno je da ima onih koji su protiv dolaska pape, a ruska crkva je jedna od njih. Oni sigurno nisu raspoloženi za njegov dolazak - ističe Kalezić.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.04.2011. 08:51
Да, Сабор је подељен по питању папиног доласка, међутим што се народа тиче огромна већин (бар 90%) је ПРОТИВ папиног доласка! То зна свако ко иде у Цркву! Само паре и пропаганда праве тај расцеп у СПЦ! Каже Београдски бискуп "осећају се верницима другог реда због недоласка папе". Па ако толико воле да дође, нека дође туристички, ЗАШТО МОРА ДА ГА ПОЗОВЕ СПЦ? Јасно је да им је циљ спајање са Православним, а не посета верницима!
Utorak 26.04.2011. 09:51
Srbski narod ne voli papu,i briga njih da li je njegov dolazak u Srbiju 2013 odskocna daska za odlazak u Rusiju,nego se seca Jasenovca,alojza stepinca i pogroma Srba. Ocigledno je da se verski eksperti SPC nemaju pojma o Jasenovcu,stepincu,i pogromu srbskog roda pod vodjstvom papske Crkve.Da li ce se bar jednom vajni verski eksperti pozabaviti temom proglasavanja stepinca za Sveca i koliko su Srbi odusevljeni i presrecni tim sramnim cinom. STOP PAPI U SRBIJU.
Utorak 26.04.2011. 10:41
Ljudi, ja stvarno ne shvatam ove danasnje poglavare SPC!!! Sta oni ocekuju uopste od takve posjete??? Cemu sve to??? Ko je papa uopste, pa da se ovolika prasina dize zbog njega? Samo prave budale i od sebe, i od SPC, a od svog naroda!!! Dali se to mozda priblizava sudjni dan i njima (crkvenim poglavarima)?! Sve sto smo blizi nekim datumima i buducim zbivanjima, to su nam crkve sve nekako bucnije i klackavije... Sta li se to iza brda valja, a sto se od ociju i usiju naroda predugo skrivalo i skriva???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online