Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 24.06.2011.
15:05
J. L. Petković, N. Jokić - Vesti A

Beogradu sada i Euleks dobar

Bez obzira na čvrst stav šefa diplomatije Vuka Jermića i ministra za KiM Gorana Bogdanovića, ublaženi predlog srpske rezolucije o istrazi trgovine ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji 1999. ipak podrazumavs da umesto UN glavnu reč u istrazi ima Euleks.

Savet bezbednosti bi imao nadzornu ulogu, odnosno predložio bi jednu ličnost koja bi kontrolisala rad misije EU na KiM,i kojoj bi podnosili izveštaj o učinjenom.

Dobio ovlašćenje: Dik Marti

Srbija je prvobitno predlagala da u istragu po navodima izvestioca Saveta Evrope Dika Martija bude uključen i Savet bezbednosti jer "Euleks nema nadležnost da istražuje van teritorije Kosova, što je neophodno jer se u izveštaju spominju i zločini na području Albanije".

Kragović: Ovo je skandal


- Ovo je skandal! Stvarno sam iznenađen! Ministar Jeremić je potpuno drugačije govorio! To je još jedan dokaz da nemamo svoju politiku, već da radimo kako nam SAD i pojedine evropske države kažu. Sada je očigledno da od istrage neće biti ništa, i da su zločini nad Srbima dozvoljeni, a da su zločinci heroji. Politika naše Vlade je poražavajuća jer ponižava i Srbe i srpsku državu - kaže Ljubomir Kragović, predsednik odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije.

U SB predlog su podržale Rusija i Kina. Usprotivile su se SAD, Francuska i Velika Britanija, kojima se ne dopada ni ovako promenjena rezolucija, niti što u odlučivanju učestvuju predstavnici Pekinga i Moskve.


- Bilo je očekivano da će države koje su priznale nezavisnost Kosova biti protiv ponovnog uvođenja UN na velika vrata, kada je očigledno da se istraga odnosi na najviši vrh vlasti u Prištini. Iz političkog oportunizma su protiv da se oformi poseban tim UN. Jedino što smo mogli jeste da se prilagodimo jer nam je inters da rezolucija prođe i da se dogodi istraga - kaže Oliver Ivanović, državni sekretar Ministarstva za KiM.


Zbog nezadovoljstva "trojke" u Savetu bezbednosti, govori se i o dodatnim izmenama srpske rezolucije.


- Ne verujem da će tražiti i izdejstvovati još ustupaka. Ipak, silom ne možemo da nametnemo svoje stavove. Oni bi isto tako bili protiv, i ne bi ništa postigli - zaključuje Ivanović.


Marti može da piše novi izveštaj


Uprkos tome što u oktobru završava političku karijeru, švajcarski senator Dik Marti dobio je mogućnost da do kraja januara iduće godine podnese novi izveštaj o aferi trgovine organima na Kosovu, i to pred odborom za ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE).

Ovu mogućnost daje rezolucija o reformi PS SE koju su u sredu u Strazburu izglasali poslanici iz 47 država članica Saveta Evrope. Prema tom dokumentu, svi poslanici u PS SE dobijaju ovlašćenje da prate sprovođenje u delo rezolucija usvojenih na osnovu njihovih izveštaja. Ovo ovlašćenje trajaće 12 meseci od dana usvajanja  izveštaja odnosno rezolucije.

Poslanik će moći da izvesti nadležni odbor PS SE o tome da li su i u kojoj meri njegov izveštaj i rezolucija ostali "mrtvo slovo na papiru". Ovo novo pravilo treba da doprinese efikasnosti rada PS Saveta Evrope, čije veoma važne rezolucije posle izglasavanja često padnu u zaborav jer su države samo moralno obavezne da ih sprovode.


Reforma bi tako trebalo da omogući i Diku Martiju da da zvaničnu ocenu o tome kako je Euleks na delu odgovorio na zahtev iz januarske rezolucije PS SE o sprovođenju objektivne istrage o trgovini organima na Kosovu. I jedna druga tema zanimljiva za Srbiju mogla bi tako da dobije nastavak: reč je o zaštiti svedoka na Balkanu o čemu je u januaru izveštaj i predlog rezolucije podneo poslanik iz Monaka Žan Šarl Gardeto.

POVEZANE VESTI

Petak 24.06.2011. 17:52
Opet vrše pritisak na nas da ZABORAVIMO NA SVOJE ŽRTVE! Do kad će to biti tako, a u čega to treba da verujemo da smo fašizoidni i genocidni narod.. Bruka.. E PA VIŠE NEĆE MOĆI BITI TAKO!!! Spominjiaćemo svuda i na sve strane!!! .NATO, UN, VATIKAN TO SU ZLOČINCI I PODSTREKIVAČI ZLOČINA..i njihove sluge i prodane i isprane duše širom sveta!!!
Petak 24.06.2011. 16:50
Пошто су срби жртве то је за запад прихватљиво.Њима не одговара било каква истрага.Изгледа да је такво мишљење и ове наше вазалне власти.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online