Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 15.07.2011.
01:19
Vestionline A

"Nismo predlagali da srpska baština bude kosovska"

Francuska nikada nije predlagala da srpska kulturna baština na Kosovu i Metohiji bude preimenovana u kosovsku, izjavio je večeras francuski ambasador u Beogradu Fransoa Gzavije Denio.

Fransoa Gzavije Denio

"Nikada nismo ni razmišljali o tome da preimenujemo (srpsko) nasleđe. To je potpuno netačno", rekao je Denio u intervjuu televiziji B92 povodom nacionalnog praznika Francuske.

"Mi smo savršeno svesni da je reč o srpskoj baštini, koju ja lično poznajem i koju veoma poštujem, jer je reč o spomenicima vrednim divljenja. Mi smo apsolutno ubeđeni da ti spomenici pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi", kazao je Denio.

Na pitanje u čemu je onda bila suština francuske inicijative na zasedanju UNESCO, Denio je odgovorio da "nije bilo nikakve inicijative".

"Radilo se o rutinskoj rezoluciji koju priprema Sekretarijat UNESCO, a koju nije htela da prihvati ruska delegacija", rekao je on i dodao da je Francuska predložila "statusno neutralan kompromis".

Upitan da li je francuski predlog bio da se srpska baština nazove kosovskom, Denio je kategorički odgovorio: "Ne, nikada".

Na pitanje znači li to da su delegacije Srbije, Brazila, Meksika, Kine, Nigerije, pogrešno shvatile francuski predlog, pošto su glasale protiv, Denio je kazao da je "protiv bila samo Rusija, a svi drugi su ga prihvatili".

Primetivši da je dao novo tumačenje onoga što se dogodilo na zasedanju UNESCO u Parizu, od 19. do 29. juna, novinarka TV B92 je insistirala na razjašnjenju da li postoji inicijativa Francuske da se Gračanica, Visoki Dečani ili Pećka patrijaršija preimenuju u kulturnu baštinu Kosova.

"Ne postoji", odgovorio je kategorički francuski ambasador naglasivši da Francusku i Srbiju veže ne samo istorijsko prijateljstvo nego i zajednička budućnost u okviru EU.

Beograd: Prijem u ambasadi Francuske povodom Dana pada Bastilje

"Francuska politički podržava zahtev Srbije za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom i nadamo se da će sredinom oktobra, moći da počne proces koji bi omogućio brzo rešavanje pitanja kandidature", kazao je Denio.

On je podsetio da ulazak u EU zahteva ispunjavanje određenih obaveza: sprovođenje reformi, pomirenje u regionu...

"Mislim da je Srbija sa velikom energijom pristupila tom poslu i vidimo pozitivan napredak, naročito poslednjih godina", kazao je Denio i kao "vrlo dobar" primer naveo dijalog s Prištinom koji je "u interesu građana i daje konkretne rezultate" izrazivši nadu da će se dijalog nastaviti.

POVEZANE VESTI

Petak 15.07.2011. 01:29
koji licemeri....znamo da su manstiri vasi i Kosovo je vase a opet znate kandidatura za Eu...more majke im ga lopovske....
Petak 15.07.2011. 08:09
KOSMET JE SRPSKI! FRANCUZI SU PICKETINE!
Petak 15.07.2011. 07:26
Glupi nekulturni i necivilizovani majmun Kušner - gori nego Mengele, trgovao srpskim ljudkim organima sa Kosmeta: http://www.youtube.com/watch?v=7Y5cLMl7ZcA Izjava Žaka Širaka 1999. godine, ondašnjeg predsednika Francuske, za ručkom, ... „Srbi su narod bez zakona i vere, to je narod razbojnika i terorista ... Šta očekivati od onih koji već 30 godina rade protiv nas...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online