Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 20.07.2011.
21:23
Vestionline A

Priština produbila jaz između Srba i Albanaca

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović optužio je vlasti u Prištini da su današnjom odlukom o uvođenju embarga na uvoz robe iz Srbije produbile nepoverenje između Srba i Albanaca i obesmislile dijalog.

"Ovim nerazumnim potezom Vlada samoproklamovane republike Kosova obesmišljava dijalog i ujedno doprinosi stvaranju većeg nepoverenja između Srba i Albanaca", rekao je Bogdanović i upozorio da će posledice osetiti svi građani Kosova i Metohije - i Albanci, i Srbi.

Ovo će samo pogoršati situaciju: Goran Bogdanović

"Ujedno, ona će još više pogoršati ionako katastrofalnu ekonomsku situaciju u Pokrajini", ukazao je on, a saopštilo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Bogdanović je rekao i da nije tačna tvrdnja prištinskih vlasti da je odluka o embargu na uvoz robe iz Srbije posledica "neuspeha u postizanju sporazuma o

EU će odreagovati na ovu odluku

 

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da očekuje brzu
reakciju Evropske unije na odluku kosovskih vlasti da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije.

 

"Mislim da ta odluka neće zaživeti. Ocekujem da će EU reagovati vrlo brzo. Ako odluka zaživi krajnju cenu će platiti Albanci na Kosovu koji će i dalje kupovati preko posrednika svoje omiljene prozivode, ali po skupljoj ceni", kazao je Ivanović za agenciju Beta.

 

"To je naivan pokušaj da Srbija prizna kosovsku nezavisnost i to neće promeniti srpski stav", poručio je državni sekretar
Ministarstva Kosova i Metohije.

priznavanju carinskih pečata Kosova i o slobodnoj trgovini".

Bogdanović smatra da Prištini "zapravo nije stalo da otvorena i sporna pitanja rešava dijalogom i kompromisom" već da to radi "ucenama i politizovanjem svega, čak i praktičnih problema koji muče sve građane u Pokrajini".

Trgovinska razmena Srbije i Kosova u prva četiri meseca 2011. godine iznosila je 121,57 miliona dolara i veća je za 14,3 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima Privredne komore Srbije, iz Srbije je isporučena roba u vrednosti 121,3 miliona dolara, što je povećanje od 14,3 odsto, a isporuke sa Kosova su povećane za 5,1 odsto i iznosile su 0,27 miliona dolara.

Robna razmena Srbije sa Kosovom u 2010. godini iznosila je 395,23 miliona dolara i 16,8 odsto je veća nego prethodne godine.

Isporuke iz Srbije su bile u vrednosti 391,2 miliona dolara, a nabavka sa Kosova četiri miliona odlara.

Najznačajnije robe u isporukama na Kosovo su električna energija, pšenica, šećer, crepni krovovi, hrana, dizel gorivo, sirova nafta, hartija, karton i lekovi.

Stefanović: Destruktivna odluka privremene Vlade Kosova

Odluka će ubrzo biti oborena: Borislav Stefanović

Šef vladinog tima za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović ocenio je danas kao autodestruktivnu odluku Vlade Kosova da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije i dodao da očekuje da će je evropski partneri Srbije brzo oboriti.

"Priština je tom izrazito autodestruktivnom odlukom nanela štetu dijalogu koji je u toku. Na taj način su pokušali da prejudiciraju rezultat pregovora ali im to neće uspeti", kazao je Stefanović za agenciju Beta.

Stefanović je ocenio da će odluka Vlade Kosova o uvođenju embarga najviše pogoditi građane Kosova i Metohije.

"Već smo obavestili evropske partnere o jednostranom potezu Prištine i očekujemo da će poduzeti adekvatne korake kako bi odluka u najkraćem periodu bila oborena", kazao je on.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.07.2011. 21:26
te onaj ko te poslao na kosovo i metohiju. samo da se resimo crevenozute kuge, a sa siptarima cemo lako.
Sreda 20.07.2011. 22:03
To bi trebalo da izgleda ovako. Srbi na severu će uvoziti srpsku robu za 10% skuplje koliko će biti taksa na ulaz robe iz Srbije. Albanci će uvoziti srpsku robu preko Makedonije kao makedonsku robu bez takse. Srpska će roba biri jeftinja u Južnoj nego u Severnoj Mitrovici. Kako su naši vešti sa EU, verovatno će im oni reći da sačekaju septembar jer počinje sezona odmora od 1 augusta. U septembru zna se, nema Mladića, nema Hadžića, a gaće već do kolena.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online