Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.08.2011.
20:07
J. L. Petković - Vesti A

Srpski kanal guraju na RTK

Društvo novinara Kosova i Metohije, kao nosilac inicijative za osnivanje novog nezavisnog TV kanala na srpskom jeziku koji bi signalom pokrio teritoriju čitavog Kosova, zajedno sa TV Mrežom i KOSMA mrežom, smatraju da je Nacrt zakona o javnom emitovanju, koji je ušao u proceduru u Skupštini Kosova, neprihvatljiv za srpsku zajednicu i srpske medije na Kosovu i da je u suprotnosti sa relevantnim međunarodnim i lokalnim propisima.

Foto: Arhiva
 

U saopštenju upućenom medijima, oni ukazju da "iz teksta Nacrta zakona ne proizilazi da novi kanal pripada srpskoj zajednici i njenim pripadnicima“, osim toga novi kanal će biti deo postojećeg javnog servisa Radio televizije Kosovo (RTK), "bez ijedne grancije da će odgovarati specifičnim potrebama zajednice i doprineti boljem informisanju Srba na Kosovu“. Posebno ističu, da u tekstu Nacrta Zakona "ne postoji niti jedna suštinska garancija o nezavisnosti novog kanala (tehnička, upravljačka, programska i finansijska nezavisnost), a "proširenje postojećeg Borda RTK sa članovima iz srpske i drugih nevećinskih zajednica ne može se smatrati dovoljnim i pouzdanim kontrolnim mehanizmom u cilju ostvarivanja prava zajednice“.


- Pisanje Nacrta zakona proteklo je bez poziva, učešća ili jasnog informisanja kolega iz srpskih medija, a javne rasprave nije ni bilo. Čak ni tekst Nacrta Zakona nije srpskim medijima upućen službenim putem, iako je već ušao u skupštinsku proceduru, navodi Društvo novinara Kosova i Metohije, koje je i ranije ponavljalo da novi kanal ne bi smeo da bude deo RTK.


- RTK nije imala poverenje srpskih gledalaca ni nakon osnivanja, a kršenjem međunarodnih i domaćih propisa prilikom izveštavanja o martovskom nasilju iz 2004. godine, u očime ne samo srpske zajednice na Kosovu važi za inspiratora i generatora krize koja je rezultirala haosom, gubitkom života 19-oro ljudi i uništenjem porodične i crkvene imovine. Sa druge strane, sva istraživanja gledanosti televizija na Kosovu, u različitim periodima, nesumnjivo dokazuju da je procenat srpskih gledalaca koji prate RTK1 izuzetno nizak, podsećaju u saopštenju.


Iznose i činjenicu da su Nezavisna TV Mreža i njene članice u poslednjih godina značajno poboljšale svoje rejtinge i podigle kapacitete, velikim delom i zahvaljujući podršci međunarodnih donatora, a pre svega USAID-a.


Potpisnici ovog dokumenta smatraju da jeneophodno napraviti novu radnu grupu za pisanje novog zakona (ili aneksa postojećeg zakona), uz učešće domaćih, ali i međunarodnih eskperata, koji bi pravno definisali i institucionalizovali rad novog kanala.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.08.2011. 02:17
Ko nama uopšt vodi politiku o Kosovu??? Tadić?, Stefanović? V.Jeremić? ili ovaj Piter Fejt??????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online