Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
26
Sreda 26.10.2011.
11:24 >> 11:35h
B92, Blic A

Tadić: Srbija ne može bez Nemačke

Predsednik Srbije, tokom posete nemačkoj pokrajini Baden Virtemberg, izjavio da se Srbija ne može razvijati bez Nemačke, kojoj je Srbija pouzdan partner.

Posle posete Nemačkoj, predsednik Boris Tadić danas boravi u Parizu, gde će učestvovati u radu foruma generalne konferencije UNESKO.

Iako u Srbiji posluje oko 360 nemačkih kompanija, u odnosima dve države postoje brojne neiskorišćene šanse: Boris Tadić
 

Uprkos oscilacijama u odnosima dve zemlje, Srbija ne može da kreira svoj razvoj bez Nemačke, kazao je Tadić u utorak na drugom zasedanju Zajedničke komisije Srbije i nemačke pokrajine Baden Virtemberg i ocenio da Srbija može da bude pouzdan partner te pokrajine i Nemačke u regionu.

"Ja sam uveren da privreda Baden Virtemberga, politička struktura, krugovi kulture, , naučni krugovi, mogu pronaći svoje kolege i partnere u Srbiji", poručio je Tadić i ukazao na zainteresovanost naše zemlje da privuče investitore iz te pokrajine.

Srbi i Nemci su, kako je konstatovao, proizvođačke nacije, što potvrđuje oko 360 nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji, i u odnosima dve države postoje brojne neiskorišćene šanse.

"Ne odustajemo od 'Mercedesa' "

"Mi nikada nećemo odustati od toga da dovedemo 'Mercedes' u Srbiju. Pre nekoliko godina bili smo jako blizu i 'Mercedes' je izabrao Mađarsku. Znam da im tamo nije tako dobro kao što bi im bilo u Srbiji", rekao je on.


Tadić je istakao i potencijale razvoja odnosa Srbije i pokrajine Baden- Virtemberg u oblastima kulture i nauke.


"Oko 700. 000 građana poreklom iz Srbije danas živi u Nemačkoj i svi oni govore nemački kao maternji jezik. To je 10 odsto stanovnika Srbije, to su ljudi koji nemačku kulturu nose u sebi i Srbiju cine bliže Nemačkoj", objasnio je on.

Đelić: Pet prioriteta u budućoj saradnji sa Baden-Virtembergom

Potpredsednk Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je kopredsedavao sastankom Zajedničke komisije, konstatovao je da je trgovinska razmena Srbije i Baden-Virtemberga iznosi oko 250 miliona evra. On je naveo pet prioriteta u budućoj saradnji Srbije i te nemačke pokrajine.


"Mi volimo da proizvodimo. 'Simens' proizvodi generatore u Subotici, 'Leoni' od 55 hiljada zaposlenih u Srbiji ima najproduktivniju fabriku. Vema pazimo na aspekat produktivnosti i znamo da moramo da budemo među najbojima u svetu", rekao je Đelić.


Srbiji bi, kako je dodao, od velike pomoći bile i investicije u oblasti infrastrukture, a na današnjem sastanku pažnja je usmerena na mogućnost izgradnje multimodalne luke u blizini Beograda. Treći prioritet su, prema njegovim rečima, obnovljivi izvori energije i čiste tehnologije, četvrti prioritet je bezbednost, a peti je saradnja u oblasti obrazovanja i nauke.


"Želimo da naučimo od majstora, a Baden-Virtemberg je jedan od majstora Evrope", zaključio je Đelić.

Sreda 26.10.2011. 11:35
Наравно да не може,да није Немачке и њених подгузних мува у Србији,ко зна где би нам крај био и колико би Срба било.Темељно су нас обилазили већ ето три пута 1914/1945/1999.Сада се својски труде да и 2011/2012 не пропусте прилику.Да ли сте на то мислили господине ''шансе које не смемо пропустити''?
Sreda 26.10.2011. 12:25
GOTOV JE ! e, sad je stvarno gotov. bese ranije nesto slicno je neko zeleo...
Sreda 26.10.2011. 11:38
Tadić: Srbija ne može bez Nemačke Мислим да ни Немци не могу без Срба. На кога би иначе пуцали из чиста мира.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online