Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 10.11.2011.
13:35 >> 13:57h
A

"Kfor i Euleks da nađu napadače na Srbe"

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da tenzije na severu Kosmeta, nakon ubistva Srbina u naselju Brđani, može smiriti brza reakcija Kfora i Euleksa, koji su do sada bili "bolećivi prema nasilju ekstremnih Albanaca".

Ivanović: Kfor da se vrati u okvir mandata, a Euleks da radi ono za šta je doveden na Kosovo
 

"Teško je reći da li je incident bio planiran, ali je bio očekivan, jer su Kfor i Euleks potpuno koncentrisani na nešto što nije njihov zadatak, a to je sprovođenje političkih odluka Prištine u veoma napetoj situaciji", rekao je Ivanović.


Prema njegovim rečima, te međunarodne misije su zanemarile ono što je njihov primarni zadatak - stvaranje sigurnog okruženja za sve na Kosovu i Metohiji, a posebno u sredinama gde su dve etničke zajednice u kontaktu.
 

"Jedna od takvih sredina je i naselje Brđani u severnoj Mitrovici, pa je incident mogao da predvidi svako ko se imalo razume u bezbednosna pitanja", rekao je on.
 

U sinoćnjem sukobu Albanaca i Srba u naselju Brđani iz vatrenog oružja ranjena su trojica Srba, od kojih je jedan, Savo Mojsić, umro u bolnici.

"Nasilje je neprihvatljivo"

 

Šef Misije OEBS na Kosovu Verner Almhofer osudio je ubistvo kosovskog Srbina i ranjavanje još dvojice muškaraca u severnoj Mitrovici, ukazujući da je upotreba nasilja neprihvatljiva.


"Isuviše života je izgubljeno na Kosovu tokom protekle dve decenije i ovo mora da prestane. Pozivam sve ljude na Kosovu da ostanu smireni i dozvole organima za sprovođenje zakona da urade svoj posao", rekao je Almhofer.


U saopštenju se navodi da se incident sa pucnjavom dogodio posle prijavljene rasprave kosovskih Srba i Albanaca, navodi se u saopštenju.

 

I šef civilne misije Ujedinjenih nacija Farid Zarif osuđuje nasilje u severnom delu Kosovske Mitrovice.


"Pozivam nadležne organe, kao i Euleks, da otvore sveobuhvatnu istragu okolnosti koje su dovele do incidenta i privedu pravdi počinioce", navodi se u pisanoj izjavi Zarifa.


On je ocenio da je upotreba nasilja, u bilo kojem kontekstu, neprihvatljiva i da predstavlja pretnju miru i stabilnosti na Kosovu.


"Poslednji je momenat za međunarodne organizacije na Kosovu da shvate da svojim bolećivim stavom prema nasilju koji ekstremni Albanci sprovode nad Srbima ne mogu da reše problem. Pravovremena sudska presuda bi mogla da smiri ovu situaciju, jer alternativa je da svako čuva svoju kuću što je uvod u haos", rekao je Ivanović.
 

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju je naveo da "Kfor mora da se vrati u okvir svog mandata, a da Euleks mora da počne da radi ono za šta je doveden na Kosovo" kako bi se izbegli dalji incidenti.

Prema njegovim rečima, sada je i poslednji trenutak da se dođe do minimalnog konsenzusa u politici Srbije prema Kosovu.
 

"Situacija se može i promeniti posle sledećih izbora, ali politika prema Kosovu mora ostati konzistenta. Veoma je loše menjati politiku posle svakih izbora, jer tako ispadamo i nekonzistentni u očima međunarodne zajednice", rekao je Ivanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.11.2011. 14:28
Ovaj lik je drzavljanin Crne Gore na privremenom radu u vladi Srbije .
Četvrtak 10.11.2011. 13:36
Da ih nadju? A onda da ih nagrade. E moja Srbijo.
Četvrtak 10.11.2011. 13:59
posle onoga shto se dogodilo i ovoga shto ovaj izjavljuje ostaje jedino da ga pljune u lice svaki Srbin....on zove okupatore i njihove zlochine "bolecivostima".....puuuuuuu.........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online