Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.01.2012.
13:40 >> 16:06h
Beta A

Društvo sudija: Disciplinovanje sudija hapšenjem

Član Visokog saveta sudstva (VSS) Blagoje Jakšić osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja naveo je u pismu Društvu sudija Srbije da je postupak protiv njega režiran i sa ciljem da ne kaže šta se događalo u radu VSS-a.

Dragana Boljević: Pismo sudije Jakšića je uznemiravajuće

"Režirani krivični postupak ima za cilj da me javno moralno i profesionalno diskredituje kako bi se omalovažile moje reči, ako ih kojim slučajem izgovorim, vezane za sve ono što se događalo u radu VSS-a, od mog proglašenja za člana do pritvaranja", naveo je Jakšić u pismu koje je Društvo sudija Srbije na konferenciji za novinare dostavilo medijima.

Jakšić koji se od 23. septembra prošle godine nalazi u pritvoru zbog optužbi za korupciju, naveo je da su sva ta saznanja direktno vezana za sudbinu sudija koje nisu izabrane u postupku opšteg izbora sprovedenog decembra 2009. godine.

"Sada su sve snage tih režisera i njihovih izvršilaca usmerene da ja o činjenicama vezanim za rad VSS-a ne progovorim što ima za cilj moju fizičku likvidaciju", naveo je Jakšić ukazujući da mu je pritvor "nezakonito" produžavan.

Jakšić je istakao da izmene Zakona o Ustavnom sudu kojima se predviđa isključenje javnosti iz postupka odlučivanja po prigovorima neizabranih sudija, a čije prigovore je odbio VSS, imaju za cilj da javnost ne sazna pravu istinu o načinu na koji se "ponovo dogodila seča kneževa".

Jakšić je pismo uputio šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensanu Dežeru, Udruženju tužilaca, Zaštitniku građana i Komisiji Skupštine Srbije.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je da je pismo Jakšića koje je stiglo 8. januara, uznemiravajuće i zabrinjavajuće i da ukazuje na disciplinovanje članova VSS-a u postupku revizije.

"Od početka smo ukazivali da je rad VSS-a najblaže rečeno nauobičajen, nezakonit i nelegalan i to mora da prestane", istakla je Boljević dodajući da je predmet protiv sudije Jakšića prioritetan jer od njega zavisi legitimitet rada VSS-a i kandidatura Srbije.

VSS ne radi u punom sastavu od hapšenja Jakšića i ostavke sudije Milimira Lukića.

Na konferenciji su podeljeni i izvodi sa tri sednice VSS-a koji, kako ističe Boljević, ukazuju na nepravilnosti u radu tog tela i nezakonitost u donošenju pojedinih odluka.

Zorić: Nema nedodirljivih

 

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić ocenio je danas, reagujući na konferenciju za štampu Društva sudija Srbije, da nisu jasne teze tog društva kojima se traži povlašćeni položaj za sudiju Visokog saveta sudstva (VSS) Blagoja Jakšića, optuženog za "visoku korupciju".


"Postavlja se pitanje iz kojih razloga Društvo sudija Srbije štiti sudiju optuženog za visoku korupciju", upitao je Zorić.


Da li iz razloga što ne veruju kolegama sudijama koji sude, precizirao je Zorić, ili žele da sudije budu nedodirljive od krivične odgovornosti.


On je podsetio da svaki optuženi ima pravo da iznese odbranu u zakonskoj proceduri, dok o krivičnoj odgovornosti odlučuje sud.


"Borba protiv korupcije može biti uspešna samo ako nema nedodirljivih i zaštićenih, ma koju funkciju vršili, uključujući i sudsku", zaključio je Zorić. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online