Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 11.03.2012.
11:56
Večernje novosti, Vestionline A

Stručnjaci: Uvesti seksualno obrazovanje u srednje škole

Seksualno obrazovanje je preko potrebno u srednjim školama, smatraju stručnjaci dok u Ministarstvu prosvete ne misle tako. Srbija je na neslavnom vrhu liste zemalja sa najvećim brojem maloletničkih trudnoća, pišu "Novosti".

Tinejdžeri se upuštaju u seksualne odnose bez ikakvog predznanja o zaštiti i rizicima
 

O seksu se i dalje u većini škola priča samo na velikom odmoru. Na časovima je ova tema uglavnom tabu.

Na vrhu liste po broju maloletničkih trudnoća

I dok u svetu prave kondome za dečake od 12 godina, a o polnim odnosima uče i đake prvake, kod nas seksualno vaspitanje ne postoji ni u srednjim školama. A na neslavnom smo vrhu liste zemalja sa najvećim brojem maloletničkih trudnoća. Gotovo dve trećine adolescenata seksualno je aktivno, a tek svaki treći koristi zaštitu.

Glavni izvor informacija-vršnjaci (?!)

Kada žele da saznaju nešto o seksu, tinejdžeri u Srbiji prvo pitaju prijatelje. Drugi izvor su internet i časopisi. Informacije od roditelja traži tek svaki deseti. Ali da imaju nedovoljno znanja najbolje pokazuje podatak da je Srbija prva zemlja u Evropi po broju abortusa. Nezvanično ih je između 150.000 i 200.000 godišnje

Svake godine oko 5.000 devojaka starosti između 15 i 19 godina zatrudni, a samostotinak se odluči da rodi dete. Svaka dvadeseta devojka, ili u proseku po jedna u svakom razredu, zatrudni u toku jedne školske godine.

Međutim, u Ministarstvu prosvete i nauke kažu da trenutno ne razmišljaju o uvođenju novog predmeta.

"To bi uvećalo nedeljni fond časova koji je zakonski regulisan. Teme iz ove oblasti su, u osnovnom obrazovanju, sadržane u predmetu Biologija. Postoji i program zdravstvenog obrazovanja koji se organizuje na odeljenskoj nastavi, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama i nevladinim organizacijama", kažu u sektoru za razvoj obrazovanja i međunarodnu saradnju Ministarstva prosvete.

Deca treba da znaju kako da se zaštite i koji su sve rizici

S druge strane, medicinska struka smatra da bi seksualno obrazovanje trebalo uvesti đacima, i to u niže razrede osnovne škole. Tako bi, istovremeno sa sazrevanjem, učili šta se događa sa njihovim telom, koje su potencijalne opasnosti i kako bi trebalo da se ponašaju i brinu o svom zdravlju.

"Seksualno vaspitanje trebalo bi uvesti u sistem redovne škole od desete godine. "Najbolje bi bilo da se sam predmet ne zove tako, već da bude zdravstveno vaspitanje. Na pragu fiziološke zrelosti i pred sam pubertet mladi bi tako na njima prilagođen i interesantan način upoznali i naučili kako da sačuvaju svoje zdravlje i da ga unaprede. Mogli bi da uče i o polno prenosivim bolestima, pravilnoj ishrani, fizičkim aktivnostima, higijeni...", priča doc. dr Ana Mitrović Jovanović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Vrlo brzo, smatra Mitrović Jovanovićeva, rezultati bi se odrazili i na smanjenje maloletničkih trudnoća, broj abortusa i zaštitu reproduktivnog zdravlja. Smanjila bi se, navodi, rasprostranjenost polno prenosivih bolesti.

Ove bolesti svoj epilog, kasnije, dobijaju u povećanom broju parova koji ne mogu da dobiju potomstvo, većem riziku od vanmateričnih trudnoća i karcinoma grlića materice.

Većina evropskih zemalja, objašnjava naša sagovornica, ovu vrstu obrazovanja uvela je još polovinom prošlog veka. Svaka preventiva je, dodaje, jeftinija od lečenja i višestruko korisna.

Nama i Rumunima je neophodno seksualno vaspitanje

Srbija se, zajedno sa Rumunijom, nalazi u grupi zemalja istočne Evrope u kojima postoji visoka potreba za seksualnim obrazovanjem. Samo 6,3 odsto mladih u našoj zemlji ima dovoljno znanja o kontracepciji i reproduktivnom zdravlju.

"U praksi vidim da mladi nemaju dovoljno znanja. Često dobijaju poluinformacije, pa i sebe i svoje partnere dovode u problem", kaže dr Ana Mitrović Jovanović.

A da bi problema bilo što manje, u Švajcarskoj proizvode kondome koje mogu da koriste već dečaci uzrasta od 12 godina. Britanci, koji sa nama prednjače u broju trudnoća među adolescentkinjama, kako bi popravili zabrinjavajuću statistiku, seksualno vaspitanje uveli su već od prvog razreda osnovne škole.

Njihov primer dokaz je da se greške dešavaju i tamo gde je mnogo truda uloženo. Čak i u Švedskoj, koja od 1955. godine o seksu uči decu u školi, događaju se propusti. Tako su, na primer, četiri devojčice zatrudnele jer su podelile jedno pakovanje kontraceptivnih pilula, misleći da je i jedna pilula dovoljna.

Ali stručnjaci kažu da se informisanje tinejdžera mora isplatiti na duge staze. U Danskoj se, recimo, hvale da poslednjih dvadeset godina nisu imali nijedan adolescentski abortus. Zato je seksualno obrazovanje Srbiji preko potrebno.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.03.2012. 12:04
Породица, Црква....
Nedelja 11.03.2012. 12:19
Potrebno je o svemu razgovarati. Seks je kao i svaka druga tema. Treba joj ozbiljno pristupiti i podučiti neuke. Tako bi se moglo sprečiti prerano stupanje u seksualne odnose, polne zaraze i maloletničke trudnoće. Zdrav seks znači i zdrava psiha i zdrav život.
Nedelja 11.03.2012. 12:26
Naravno da treba uvesti i rano otvoriti oci maloletnima koji o tome pojma nemaju..bar kod nas... u unutrasnjosti srbije npr sam vise puta posecujuci rodbinu imala prilike da vidim primitivizam u svemu tome kad devojka neupucena ostane u drugom stanju pa donese vanbracno dete...otac obavezno krene da se kao "vesa" a selo je bojkotuje i naziva kurvom...da je koristila zastitu i nije zatrudnela niko ne bi pojma imao o njenim "devojackim" avanturama i vazila bi za posteno celjade...dajte nemojmo i sad biti prostaci...ne odobravam odlazak iz ruke u ruku ali mlad svet ne mozes vezati i kontrolisati svuda...zato podhitno uvesti to kao obavezan predmet pa ta "bruka" vise nece pasti..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online