Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 09.05.2012.
08:27
Beta A

Danas se obeležava Dan Evrope

Dan Evrope biće obeležen danas u Evropskoj uniji i Srbiji aktivnostima i manifestacijama čiji je cilj da se koncept Evrope približi građanima i da se narodima omogući da se bolje upoznaju i približe.

U Srbiji će Dan Evrope obeležiti Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i EU info centar
 

U Srbiji će od danas do 20. maja mnogobrojnim manifestacijama biti obeležen Dan Evrope, 9. maj, u znak sećanja na 1950. godinu kada je na predlog tadašnjeg ministra spoljnih poslova Francuske Roberta Šumana uspostavljena nadnacionalna organizacija za upravljanje industrijom uglja i čelika - preteča moderne Evropske unije.

Pod nazivom "Evropa otvoreno", biće priređeno više od 25 kulturnih i sportskih događaja u pet gradova Srbije - Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Loznici i Novom Sadu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer danas će prisustvovati otvaranju školske Olimpijade u Sremskoj Mitrovici, inspirisanom Olimpijskim igrama koje će ovog leta biti organizovane u Londonu.

U beogradskom Domu omladine od 13. do 19. maja biće organizovan Festival savremenog evropskog filma u saradnji sa kulturnim centrima i ambasadama država članica EU, a biće priredjena i višenedeljna izložba fotografija.

Biće organizovana i tradicionalna konferencija posvećena ekonomskim pitanjima i izazovima, koja će ove godine imati poseban značaj s obzirom da Unija svoj 62. rodjendan dočekuje suočena sa teškom ekonomskom krizom.

U Beogradu će niz manifestacija biti posvećen Evropskoj godini aktivnog starenja i solidarnosti među generacijama, tako da će 11. maja u Evropskom informativnom centru u Domu omladine biti obezbeđena obuka za penzionere za korišćenje računara i interneta.

Dan Evrope simbolizuje objavljivanje takozvane Šumanove deklaracije kojom je tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman predložio dojučerašnjim neprijateljima - Nemačkoj i Francuskoj, da uspostave zajedničku organizaciju za upravljanje industrijom uglja i čelika.


EU je na Savetu u Milanu 1985. godine odlučila da se 9. maj od tada i zvanično svake godine obeležava kao Dan Evrope.

Ceremonija povodom Dana Evrope biće održana u Briselu, a u Evropskom parlamentu organizovana konferencija WDR Evropaforum (Europaforum), koja okuplja evropske lidere i predstavnike medija.

U Firenci danas počinje dvodnevni skup koji će otvoriti premijer Italije Mario Monti i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Skupovi i proslave biće organizovane širom EU, a potpredsednica Evropske komisije Vivijan Reding pokrenuće do sada najveće konsultacije javnosti u istoriji EU, čiji je cilj da se prikupe mišljenja građana o njihovim pravima i budućnosti Evrope.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.05.2012. 09:40
Срећан вам дан... пукли од среће, да Бог да...
Sreda 09.05.2012. 10:21
Evropa je u mraku...4-TI RAJH vlada... Bogate evropske zemlje kolonizuju siromašne...ali ne ratom..već perfidno ekonomski..kreditima..otimanjem resursa..globalizmom.
Sreda 09.05.2012. 10:00
Најсмешније ми је како су бивши нацистички трабанти у што спадају готове све Европске континенталне земље а данашње чланице ЕУ променили име дан победе у дан Европе !! Ваљда их овај дан победе подсећа само на Русију и Стаљинград где су оставили кости ..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online