Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 21.11.2012.
18:18
rts rs A

Mrkić: Podrška i razumevanje Nemačke

"Naišli smo na razumevanje Nemačke zbog burne reakcije na oslobađajuću presudu Haškog tribunala za hrvatske generale Gotovinu i Markača", rekao Ivan Mrkić posle sastanka sa nemačkim ministrom inostranih poslova Gvidom Vesterveleom u Berlinu. "Srbija će i dalje imati punu podršku Nemačke na svom putu ka EU", poručio Vestervele.

 Ključna podrška Nemačke : Ivan Mrkić i Gvido Vestervele
 

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić rekao je da Vlada Srbije "namerava da bude u što bližoj saradnji sa Nemačkom i da će u budućnosti tu nameru i potvrditi".

Mrkić je, posle razgovora sa nemačkim mininstrom spoljnih poslova Gvidom Vesterveleom u Berlinu, naveo da se razgovaralo o situaciji u Srbiji posle oslobađajuće presude Haškog tribunala za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

"Naišli smo na razumevanje zbog naše burne reakcije, jer se radi o suštinskoj nepravdi nanetoj tom takozvanom presudom', rekao je za Betu ministar Mrkić.

I pored toga, Mrkić je sa Vesterveleom razgovarao o svemu što stoji na putu Srbije ka EU i preneo da će Srbija "imati punu podršku Nemačke na tom putu što je jedna od ključnih stvari koja može apsolutno ubrzati taj proces".

"Mi smo i ovog puta ponovili da mi nismo u nekoj jurnjavi za određenim datumom, već smo posvećeni tome da izvršimo temeljne i ozbiljne reforme i uskladimo se sa onim što je standard na većem delu kontinenta i želimo da onda budemo pozvani kao član te evropske porodice", istakao je Mrkić.

 

Vestervele: Podrška evropskoj perspektivi Srbije

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gido Vestervele poručio je da je jasno opredeljenje te zemlje da dalje podržava evropsku perspektivu Srbije.

Na konferenciji za novinare u Berlinu, Vestervele je rekao da Srbija na daljem putu ka EU treba da ispuni sve kriterijume, te da je "za Nemačku pri tome ključna normalizacija odnosa sa susednim zemljama uključujući i Kosovo".

Šef srpske diiplomatije kazao je da je Vesterveleu preneo informacije o Kosovu i ocenio da srpska vlada "ima punu podršku u pogledu politike koju sprovodi u vezi sa sređivanjem odnosa, naravno ne odustajući od naših principijelnih stavova i poštovanja Ustava".

Mrkić je podsetio da se u Berlinu juče sastao i sa savetnikom za spoljnu politiku i bezbednost nemačke kancelarke Angele Merkel Kristofom Hojzgenom i razgovore koje je vodio u Berlinu ocenio kao "sadržajne i prijateljske".

POVEZANE VESTI

Sreda 21.11.2012. 20:25
Gvido nas nece pustiti u Evropu sve dok nam pederi ne budu u vladi, a ne na ulici.
Sreda 21.11.2012. 23:33
U NDH je samo Vokić bio krilnik (general). Židov je bio prvi šef policije NDH, dok mu Luburić nije došao glave.
Sreda 21.11.2012. 21:09
Neverovatno koliko lazi i licemerja....nazalost bi rekao, Srbin ne zna kako tim smerom da uci decu.Ceka ih isto.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online