Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 31.01.2013.
14:21
Beta A

Koštunica: Nemački ambasador zloupotrebljava srpsko gostoprimstvo

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica ocenio je danas da su nedopustivi nastupi nemačkog ambasadora u Srbiji Hajnca Vilhelma o Kosovu i da je njima zloupotrebio gostoprimstvo Beograda.

Hajnc Vilhelm svojim izjavama bruka Nemačku, kaže Koštunica
 

"Gotovo svakodnevno nemački ambasador u Srbiji ponavlja izjavu da Srbija ne treba da sprečava prijem Kosova u UN. Podrazumeva se da nemački ambasador dobro zna da saglasno međunarodnom i unutrašnjem pravu nije njegov posao da vodi politiku Srbije", naveo je Koštunica.

Prema njegovim rečima, nemački ambasador je daleko premašio granice uobičajene pristojnosti i potcenio gostoprimstvo koje mu je ukazala Srbija ka stranom ambasadoru.

"To što se nemački ambasador poziva na predsednika vlade da je on prvi pomenuo učlanjenje Kosova u UN, nije opravdanje za ponašanje nemačkog ambasadora. Jer zbog delovanja predsednika vlade zatražena je njegova ostavka i to je unutrašnja stvar same Srbije. Podsećamo da je uloga nemačkog ambasadora da zastupa interese Nemačke i da je shodno tome on gost u našoj zemlji, a ne predstavnik stvarne vlasti", dodao je lider DSS-a.

Bivši premijer Srbije ocenio je da takvi nastupi Vilhelma "narušavaju ugled Nemačke i upozoravaju da Nemačka prema Srbiji nastupa sa pozicije sile".

"Zbog toga je neophodno i krajnje je vreme da se nemački ambasador vrati u poželjne granice delovanja stranog ambasadora koji vodi računa o interesima Nemačke, i ne meša se u unutrašnje stvari Srbije", naveo je Koštunica.

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm izjavio je za današnju Politiku da saglasnost Srbije s članstvom Kosova u UN nije uslov koji je postavljen srpskim vlastima za dobijanje datuma početka pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

"Naravno, to se odnosi na ovde i sada. Na kraju će se ipak nametnuti zahtev Prištine koji mi podržavamo - Srbija ne bi trebalo da blokira članstvo Kosova u UN", rekao je Vilhelm.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.01.2013. 14:41
Kostunica je u pravu, dobro je da je neko istupio i progovorio
Četvrtak 31.01.2013. 14:31
Istina je da je im je Dacic svima dao povoda...a razlog za to do danas nikom nije jasan!? Naravno da je Kustunica u pravo: te diletante sto su ovdje u svojstvu nekih predstavnika svojih zemalja i daju sebi za pravo da lupetaju i mlate gluposti bi trebalo pod hitno proglasiti "persone non grate", kada se radi o ovako osjetljivim temama od nacionalnog znacaja za nas!!!
Četvrtak 31.01.2013. 15:12
svabska posla tura nos gdje mu nije mjesto.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online