Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.03.2013.
08:11
Đ. Janković - Vesti A

Zaboravljena olovna deca

Deca iz rudarskog naselja Zajača kod Loznice u čijoj je krvi u leto 2011. utvrđeno povišeno prisustvo olova poslednju kontrolu imala su pre godinu dana i otada njihovo zdravstveno stanje niko nije proveravao.

Zbog toga se Slobodan Živanović, predsednik Mesne zajednice, pre mesec dana obratio ministarstvima zdravlja i energetike, kao i gradskoj upravi tražeći u ime zabrinutih roditelja pomoć u rešavanju ovog problema.

Živanović podseća da su analize krvi meštanima u Zajači rađene pre nekih 15 godina, ali da im rezultati nikada nisu saopšteni, pa su zato pretprošlog leta zatražili kontrolu stanja dece i dobili uznemiravajuće podatke.

Poslednja analiza krvi pre godinu i po dana
 


- Prva analiza krvi dece iz jula 2011. pokazala je da od 51 deteta iz Zajače četvoro ima umereno povećan nivo, petoro blago povećan, 18 veoma blago povećan, a kod 24 je nivo olova okviru preporučenih vrednosti. Ni kod jednog deteta vrednost ne zahteva terapiju, niti bolničko lečenje i ispitivanje, već pojačanu higijenu - saopšteno im je tada.
 

Kontrolu olova u krvi kod dece inicirali su meštani sumnjajući da je to posledica rada topionice koja se nalazi na nekoliko stotina metara od osnovne škole.

- Posle prošlogodišnjeg februarskog pregleda trebalo je da deca na kontrolu idu u julu, ali se to do danas nije desilo. Podsetili smo u dopisu da kod čak 87 odsto pregledane dece ima od 10 do 41,5 mikrograma olova po decilitru krvi, ali nadležni kao da su na njih zaboravili. Roditelji su ogorčeni i zbog ove situacije spremni da traže međunarodnu zaštitu. Dopise sam uputio pre mesec i više dana, ali niko ne odgovara - kaže Živanović.

Topionica olova u Zajači
 


On podseća da je prethodni ministar zdravlja obećao da će u koordinaciji sa ministarstvima zaštite životne sredine, rada, poljoprivrede i vodoprivrede zaštititi zdravlje dece iz Zajače, ali se od februara 2012. ne čini ništa. Meštani su posle prvih rezultata kada je utvrđeno da postoji olovo u krvi dece digli uzbunu i prst uprli u rudnike i topionicu Zajača. Da bi se smirile strasti, u avgustu 2011. topionicu je posetio ministar zdravlja dr Zoran Stanković koji je razgovarao sa roditeljima dece kod koje je povećan nivo olova u krvi i sa rukovodstvom Zajače.

Merenje zagađenja


- Ministarstvo životne sredine postavilo je prošlog februara u dvorištu osnovne škole u Zajači, udaljenoj oko 300 metara od topionice, merni instrument za praćenje zagađenosti vazduha. Preko posebnog sajta pratili smo merenja i bilo je prekoračenja. Međutim, krajem januara instrument je sklonjen bez objašnjenja - tvrdi Živanović.

Tada je rekao da prema procenama stručnjaka nema razloga za paniku, a njegov pomoćnik dr Petar Bulat objasnio je roditeljima da koncentracije metala u krvi njihove dece ne bi trebalo da utiču na zdravlje. Bilo je više susreta i razgovora da bi pre godinu dana decu kod koje je utvrđeno povišeno prisustvo olova u krvi u mesnoj ambulanti pregledao pedijatar-toksikolog iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije. Obavljeni su pedijatrijski pregledi i savetovani roditelji šta treba da preduzmu, a na njihov zahtev je deci ponovo vađena krv.
 

- Prema dosadašnjim rezultatima i analizama koje su izvršene, nijedno od dece nema znakova akutnog trovanja i trenutno ne zahteva lečenje. Međutim, kod nekih od njih dokazane su povišene koncentracije koje zahtevaju češće sistematske preglede, ponavljanja analiza, što je domen svakodnevne brige o zdravlju - rekao je tada lekar, a roditelji da samo od kontrola i vađenja krvi nema velike vajde, ako se ne utvrde i ne otklone uzroci pojave olova u dečjoj krvi. Roditeljima su u maju 2012. podeljeni rezultati bez objašnjenja šta dalje preduzeti. Pored ostalog, pisalo je da da kontrolno određivanje olova u krvi treba uraditi u julu. Otada ništa nije učinjeno.

Prilikom dosadašnjih razgovora meštani su ukazivali da je izvor problema u topionici koja može da radi, ali u skladu s propisima i merama zaštite životne sredine, dok su ih predstavnici Ministarstva zdravlja uveravali da rezultati ne zahtevaju terapiju i da sve može da se reši pojačanom higijenom jer navodno roditelji olovo donose kući preko svojih radnih uniformi. Niko nije objasnio zašto je olovo i u krvi dece čiji roditelji nisu i ne rade u firmi. Roditeljima je preporučeno i da deci omoguće ishranu sa što više kalcijuma i bolje uslove za život?!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online