Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 24.03.2013.
11:08
Beta A

"Beograd ima iracionalni strah od Vojvodine"

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da u političkom smislu vojvođansko pitanje postoji i da nije rešeno, već predstavlja sistemski problem koji se mora rešavati.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor
 

"Može se tvrditi da u političkom smislu ne postoji vojvođansko pitanje, ali ja mislim da i te kako postoji. I ne radi se tu o separtizmu ili čemu sličnom. To je naprosto sistemski problem koji se mora rešavati, ali se njime danas niko ne bavi", rekao je Pastor za novosadski Dnevnik.

Prema njegovim rečima, mnogi politički problemi u Vojvodini "tinjaju", nakon odluke Ustavnog suda Srbije da ospori više od 20 nadležnosti pokrajine, kao i zbog činjenice da problem finansiranja Vojvodine nije rešen.

"Sve su to elementi koji će kad-tad pokazati da je vojvođansko pitanje jedno od onih nerešenih", rekao je Pastor, koji je i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

On je ocenio da takvih političkih inicijativa nema, jer su akteri političkog života "zauzeti drugim stvarima".

"Kad je reč o državnom nivou, znamo koja su pitanja prioritet i nikog ne treba da čudi što je onda vojvođansko u drugom ili trećem planu. Ali očito da se i na pokrajinskom nivou nekim drugim temama pridaje veći značaj", rekao je Pastor.

Dodao je da bi inicijativa za rešavanje pitanja koja se tiču Vojvodine trebalo da potekne iz Vlade Vojvodine, ali je ocenio da je ona u inferiornoj poziciji i u odnosu na Statut, i u odnosu na javnu svojinu, i na Elektrovojvodinu, i na Radio-televiziju Vojvodine, i u odnosu na niz drugih stvari.

"Zašto je tako, ne znam, ali sigurno je da ta situacija nije dugoročno održiva. Zapravo, da je štetna", kazao je Pastor. On je ocenio da u Beogradu postoji "nekakav iracionalan strah" od Vojvodine, a jedan od rezultata takvog straha je i da Kancelarija Vojvodine koja je u Briselu smeštena u zgradi Misije Srbije zapravo
ima "gotovo nemoguće" uslove za rad.

"Ako zaista želite nešto odavde da predstavite, onda morate da zamolite prijatelje iz Nemačke ili Mađarske da vam ustupe prostor. To, nažalost, samo pokazuje kako se unutar ove zemlje doživljavamo", rekao je Pastor.

Naveo je da zagovara da Vojvodina treba da kupi ili trajno iznajmi prostor u Briselu. "Tvrdim da smo već sada zaradili taj novac kroz različite evropske projekte s kojima smo uspešno aplicirali", poručio je Ištvan Pastor.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.03.2013. 11:28
Ma nemoj, pa se ti nađe da odbraniš Vojvodinu?!? Uh... propalo se!
Nedelja 24.03.2013. 14:45
Nije to iracionalni strah od Vojvodine, to je strah od praznih dzepova za lopove, od koga ce onda krasti. Nema to veze sa ljudima bilo koje veroispovesti , vec iskljucivo i uvek samo pare, novac ili lova.Bas mi je zao kad citam ovakve komentare od raznih . . . . . . , zasto se odmah sve prebacuje na nacionalnoj osnovi.
Nedelja 24.03.2013. 16:17
Dok ima takvih kao ti koji bestidno i sramno napadaju komentarima gradjane vojvodine tj.pripadnosti nacionalnih manjina u vojvodini nece biti mira.Ima i medju njima i to u vecini koji su lojalni gradjani srbije i vojvodine. Meni samom gospodin Pastor je nesimpatican ali takve komentare nije zasluzio kao predstavnik nacionalnih manjina. Sto se tice da ih jurite u madjarsku a isto tako sa zgrazavate proterivanju srpskog naroda sa drugih teritorija.Narodi maraju da ostanu na svojim ognjistima a Vas komentar je za svaku osudu.Da ste rekli autonomija mora da se ukine sa time bi se slozio jer je ta autonomija cinila i cini mnogo zla.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online