Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.02.2010.
12:01
J. Arsenović - Vesti A

Vojna neutralnost Srbije nije dovoljna

U javnu polemiku da li Srbija treba da postane članica NATO-a ili treba da sačuva proklamovanu vojnu neutralnost uključio se i general Branko Krga, bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske SCG: Branko Krga
 

U razgovoru za "Vesti", penzionisani oficir i aktivni predavač na beogradskom Fakultetu za diplomatiju i bezbednost kaže da ovu dilemu ne treba sagledavati odvojeno od drugih problema koje ima srpska država.
 

"Mislim da se ovom pitanju mora ozbiljno pristupiti, a ne samo po formuli "ili-ili". Problem treba staviti na dnevni red, ali u okviru ukupne strategije koja rešava pitanje države, spoljne politike, ekonomije. Naši političari su odredili četiri stuba spoljne politike, ali kako da mi izrazimo opredeljenje prema NATO-u koji to potire, odnosno isključuje vam Kinu i Rusiju? Treba nam koegzistentna politika."
 

Treba zadržati i vojni rok

Kako gledate na sadašnje stanje u srpskoj vosci?
"Ne mogu da cenim jer ne poznajem aktuelno stanje. Ono što vidim preko medija jeste da postoje dobre ali i stvari koje dovoljno ne razumem, poput profesionalizacije vojske. Profesionalizacija mora da bude praćena nizom drugih mera. Bio sam za varijantu da deo vojske bude profesionalan, ali da i dalje postoji vojni rok u trajanju od četiri do šest meseci i da posle njega, oni koji žele profesionalno da se bave vojskom ostanu, a oni drugi idu kući. Tako bi se rezerva planirala iz tih kadrova. Ovako, ako primite samo vojnike po ugovoru, imaćete samo tih 20.000 obučenih vojnika."

U datim okolnostima, šta je vaš izbor - NATO ili neutralnost?
"Dok se sve ne sagleda, ja sam za vojnu neutralnost. Ali, nije ni to dovoljno. U Skupštini je usvojena Rezolucija o neutralnosti, ali nismo ništa dalje u tom smislu opreacionalizovali. Strategija nacionalne bezbednosti iz prošle godine čak i ne pominje vojnu neutralnost."


Šta vam to govori?
"Da je i u sistemu i u javnosti priličan haos po tom pitanju, koje očigledno zavisi od trenutne političke garniture na vlasti, a ne bi smelo. Pitanje eventualnog ulaska Srbije u NATO mora da zavisi od građana koji će se o njemu izjasniti na referendumu. Za razliku od drugih država, našu zemlju je NATO brutalno napao. Kako da objasnite onom kome su deca pobijena 1999. da mi idemo u NATO i da nema veze što nas je taj isti vojni savez bombardovao? Bio sam učesnik u pregovorima sa predstavnicima Alijanse i prosto sam ih preklinjao da to ne čine."


U kojim pregovorima?
"Neposredno pred rat, 1999. Sa Veslijem Klarkom i drugim oficirima. Molili smo ih da ne idu na ratnu opciju. Nije bilo nikakvog etničkog čišćenja na Kosovu i Metohiji, ali su oni hteli rat po svaku cenu."


U tim pregovorima ste ukazivali da posle agresije Srbija neće moći da bude saveznik NATO-a?
"Ne da ne može biti saveznik, jer Srbija ne može i ne treba da bude ni protivnik Alijanse u smislu nekog kolovođe u borbi protiv NATO-a. Treba da gledamo svoje interese. Da se NATO rasformirao, da je ostao Varšavski ugovor, ja bih i prema njemu imao isti ovakav stav."


Iako vas smatraju ruskim čovekom?
"Nisam nikakav ni ruski čovek, ni američki čovek."


Bili ste vojni ataše u Moskvi i smatra se da imate odlične veze u njihovoj obaveštajnoj službi?
"To je potpuno druga stvar."
 

Kako gledate na novu rusku vojnu doktrinu?
"To je njihovo viđenje aktuelnog bezbednosnog stanja. U svetu očigledno ima mnogo problema i oni se ne rešavaju, već se čak umnožavaju. Ima mišljenja da svetska ekonomska kriza u stvari tek počinje i to će značajno uticati i na opredeljenja u vezi s NATO. Ima još jedan problem kada je Alijansa u pitanju. NATO nema definisani identitet za narednu deceniju. Sada Madlen Olbrajt radi na tome, a pokušali su na konferenciji o bezbednosti u Minhenu da proture ideju da NATO bude instrument UN. Interesantno da se protiv toga pobunila Nemačka. Polemike na tu temu će sigurno biti nastavljene i mi ne treba da budemo perjanice te diskusije."
 

Ulazak srpske vojske na Kosovo odobrava Kfor

Da li prema Kumanovaskom sporazumu naša vojska ima pravo na odbranu severnog dela pokrajine u slučaju nasilnog stavljanja pod upravu Prištine?
"Kumanovski sporazum takvu mogućnost ne daje. On daje mogućnost komandantu Kfora da u tom pogledu odlučuje da li hoće da pusti pripadnike naše vojske da uđu na Kosovo. U aneksu Sporazuma je predviđeno prisustvo 1.000 naših vojnika u pokrajini, ali to nikada nije realizovano, iako smo mi svaki put na sastanku sa komandantom Kfora to zahtevali. Oni su to prebacivali na politički teren i govorili nam da to vidimo sa onima u Briselu i Vašingtonu. Bila je to očigledno podvala kako bismo pristali na sporazum."

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online