Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 18.06.2013.
13:06

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Ne bacajte novac uzalud!

Jedan od najpriznatijih svetskih transplantatora matičnih ćelija profesorka dr Nadežda Basara upozorava mlade parove da ne troše novac na čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce.

Dr Nadežda Basara

Da li je istina da su matične ćelije iz pupčane vrpce, koju pohranjuju mladi roditelji, zaista na granici prevare?

- Reč "prevara", nije deo mog rečnika, niti se istom služim. Mladi roditelji mogu svakako da budu donatori krvi iz pupčane vrpce novorođenčadi, jer se na taj način povećava banka podataka matičnih ćelija. To je na dobrovoljnoj bazi i ne bi trebalo da se plaća, tako je na primer u Nemačkoj. Procedura obrade matičnih ćelija i njihovo zamrzavanje je skup proces. U srpskim medijima se reklamiraju strane firme koje nude roditeljima da za svoje potomstvo ostave matične ćelije iz krvi pupčane vrpce i za tu proceduru, zamrzavanje i čuvanje moraju da plate više od 1.800 evra.
 

Ona upozorava da broj tih matičnih ćelija nije dovoljan za transplantaciju kad dete odraste, kad je starije od 16 godona, pa se specijalnim i skupim metodama povećava.

- Studije su pokazale da za vreme tog "in vitro" umnožavanja dolazi do genetskih promena ćelija i mutacija, koje dovode u pitanje njihovo dalje korišćenje. Deci svojih prijatelja koji očekuju bebu, kao ni mojoj deci, kada budu očekivala bebu, neću da savetujem da sačuvaju matične ćelije iz pupčane vrpce.


Za lečenje leukemija i limfoma ima dovoljno donatora, a nijedna druga bolest, sem hematoloških, za sada, ne može da se leči matičnim ćelijama iz pupčane vrpce.
Dr Basara napominje da mladi roditelji treba da se zapitaju kako će tih 40 godina zamrzavanja da plate.
 

- Trebalo bi da razmišljaju i o kontroli, da li te ćelije čekaju onoga koji ih je pohranio ili su u međuvremenu iskorišćene za treće lice kao matične ćelije od neposrednog donatora, sa ili bez dozvole, sa ili bez nadoknade.

Naša sagovornica dodaje da matične ćelije iz pupčane vrpce mogu da pomognu kod akutnih i hroničnih leukemija, mijelodisplazije i mijeloproliferativnih bolesti, limfoma, aplastičnih anemija, ukratko kod hematoloških bolesti.

- Problem je u malom broju matičnih ćelija, tako da se najbolji rezultati postižu kod dece, dok kod odraslih treba uzeti dva preparata iz različitih, ali sličnih pupčanih vrpci.  

Dragocene ćelije


Koliko je istinita tvrdnja da su matične ćelije najmoćnije ćelije u ljudskim organizmu?


- Apsolutno istinita, za teško obolele to znači da matične ćelije mogu da spasu njihov život jer mogu da se izbore sa malignim, leukemijskim ćelijama.

 

Blistava karijera


Beograđanka, profesor doktor Nadežda Basara direktor Interne klinike u bolnici "Sent Franziskus" u Flensburgu je uradila više od 1.800 transplantacija koštane srži pacijentima obolelim od raznih oblika leukemije. Takođe, ona je i jedna od tri žene, profesora medicine, u Hematološkom i onkološkom društvu Nemačke. U žižu srpske javnosti dospela je kao lekar Željka Mitrovića, vlasnika Pink televizije.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.06.2013. 13:39
Koliko li jos u svetu ima nasih strucnjaka, a da i ne znamo gde su i sta rade? Na zalost, otisli su iz ove mucene drzave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online