Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.08.2013.
16:11
D. N. Petrović - Vesti A

Najmanja crkva u svetu na obroncima Golije

U selu Dojinovići, udaljenom od Novog Pazara više od 30 kilometara, sakrivena u bespuću na obroncima Golije, duže od tri veka samuje Marinica, crkva posvećena Svetoj velikomučenici Marini, koju mnogi smatraju najmanjom crkvom u Srbiji, na Balkanu i svetu.

Crkvica Marinica napravljena samo za jednu noć
 

Crkva se nalazi na nepristupačnom uzvišenju (1.200 metara nadmorske visine) i do nje se leti dolazi terenskim vozilom ili pešice, a zimi je najčešće odsečena od ostalog sveta.


Mada pouzdanih podataka o crkvi nema, veruje se da je sagrađena negde između 1650. i 1660. godine i da je ostala mala zbog dozvole Osmanlijskog carstva da se u tadašnjoj Srbiji grade minijaturne crkvice u kojima se ni tri vernika ne mogu smestiti, okrenuti, ni pošteno prekrstiti.

U crkvu bi jedva stao neki kršni sveštenik ili vernik sa Golije
 

Sagradili je Smudići

 

Prema narodnom predanju, crkvu Marinicu su za samo jednu noć, koristeći kamen koji su pronašli u blizini, podigli članovi porodice Smudić, koji su se potom odselili u selo Ljuljac na drugom delu Golije. Jedan od potomaka ove ugledne porodice Miodrag Smudić, koji živi i radi u Švajcarskoj, često dolazi u Dojinoviće i prisustvuje seoskoj slavi i drugim svečanostima.

"Predanje kaže da je tadašnji turski aga, nadležan za ovaj kraj, dozvolio gradnju crkve pod uslovom da bude što manja, da može da se podigne za samo jednu noć i da je na nepristupačnom mestu. Sve je ispoštovano i tako je za jednu noć nikla crkva posvećena Svetoj velikomučenici Marini koju narod od milošte zove Marinica. Još pet sličnih hramova, čijih ostataka više nema, nikli su u to vreme u blizini, nešto niže u dolini rečice Ljudske", priča sveštenik Darko Lazić, koji dva puta godišnje otvara Marinicu - na Uskrs i na Ognjenu Mariju.


I ove godine, 30. jula, na Ognjenu Mariju, u porti crkve okupilo se mnogo meštana podgolijskih sela: Dojinovića, Pustovlaha, Popa, Vevera, Šaronja, Baletića, Rajčinovića...

Vernici se svake godine na Ognjenu Mariju i Uskrs okupe na otvaranju crkve
 

"Ovde u blizini sam rođen, kao dečak sam se igrao oko tada potpuno zapuštene crkve, uvek nam je bila zanimljiva jer se, po veličini i po specifičnom krovu od kamena, razlikovala od drugih crkava i u nju se retko ulazilo", priča Miloš Mijaljević iz sela Pustovlah i naglašava da svakog 30. jula iz Novog Pazara, gde sada živi, dođe na sabor u Dojinoviće da pred crkvom zapali sveću, pomoli se bogu i vidi se sa starim komšijama i prijateljima.


"Nezvanično smo čuli da su se za Marinicu interesovali iz Ginisove knjige rekorda. Možda nije najmanja na svetu, ali svakako zanimljiva i neobična jeste", dodaje Dragomir Ravić, starina iz sela Veveri.

Porta čeka uređenje


"U selima oko Marinice ostalo je malo, mahom siromašnog življa, pa ne možemo lako obezbediti sredstva za bilo kakve radove. Mnogi iz ovog kraja su na radu po Evropi, računamo i na njihovu pomoć. Uz izgradnju boljeg prilaznog puta i uređenje porte, crkva Marinica bi mogla postati i turistička atrakcija", naglašava Lazić.

Spoljašnje dimenzije crkve su četiri sa 2,62 metra, crkva je do strehe visoka samo 1,80, a u unutrašnjosti prostor od ulaza do oltara ima dužinu od samo metar i po. Mesta ima samo za sveštenika i najviše dva vernika. U crkvi postoje i freske iz 17. veka koje su restaurirane pre 30 godina i ponovo pre pet godina.


Crkva je pod zaštitom države i o njoj brine Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. Sveštenik Darko Lazić kaže da bi, zbog vernika koji ovamo dolaze dva puta godišnje, neki i češće, valjalo sagraditi bar neki trem (nadstrešnicu) ili zgradu gde bi se mogli organizovati verski i drugi skupovi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online