Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 22.08.2014.
06:13
D. Dekić - Vesti A

Gužve paklene, niko odgovoran

Poražavajućom slikom kilometarskih kolona na graničnim prelazima Srbije ka zapadu, ali i istoku, juče je nastavljena državna blamaža, a da nema nikakvog objašnjenja iz nadležnih institucija za ovakav kolaps .

Hrvati detaljno proveravaju: Prelazi Batrovci i Bajkovo
 

Stiže samo upozorenje iz Auto-moto saveza Srbije da će predstojeći vikend biti novi, još veći pakao od prethodnog kad se uglavnom na granici s Hrvatskom i Mađarskom čekalo i pet do šest sati.

Nazovite 1987

Dugim kolonama su doprinele i popravke nekih deonica autoputa, a među krivce za jučerašnje zastoje mogli bi se svrstati i Putevi Srbije koji su zbog radova kod Begaljičkog brda od 7 do 17 časova zatvorili sporu traku nadomak Beograda, a iz pravca Niša. Kako 23. i 24. avgusta sledi još frekventniji saobraćaj, iz AMSS-a apeluju putem "Vesti" na vozače da informacije o stanju na putevima, radovima i graničnim prelazima potraže na broju 1987.
- Svakodnevno putem medija pomažemo da građani koji putuju dobiju potrebne informacije - rečeno nam je u Savezu.

Bez obzira na to što je prošao još jedan "okrugli" kritični turistički datum 20. avgust, kolone nisu nestale, pa bi se reklo da ovaj srpski fijasko ima i novi segment - gužve prelivene s vikenda na radne dane. Tako su nervozni vozači, psovke, plač dece, ljutnja starijih i bolesnih putnika postali letnja srpska svakodnevica. Da bruka bude veća, ogroman zastoj je u prepodnevnim satima dočekao brojne putnike, većinom strance, još na delu autoputa koji prolazi kroz Beograd, gde su gubili sat do dva da bi mileći prešli nešto više od 20-ak kilometara. Popodne je krenuo novi talas pojačanog saobraćaja na autoputu E-75 iz Bugarske ka Mađarskoj i Hrvatskoj, a Auto-moto savez Srbije je upozorio da će se ovakva situacija danas pojačati, kao i da će da traje do kraja nedelje.


- Posebno će biti kritična dva vikend dana kada ponovo može doći do zagušenja dugim kolonama na granicama koje podrazumeva i višesatno čekanje na najfrekventnijim prelazima - kažu u ovom Savezu.


Razlog do sada neviđenog ogromnog zastoja koji nervira putnike prolaznike, kako kažu na graničnim prelazima, jeste stroža kontrola na ulasku u prostor Evropske unije, odnosno na međama sa Hrvatskom i Mađarskom. Takve kontrole je, međutim, bilo i proteklih godina, kao i velike frekvencije vozila, ali prema saznanjima "Vesti" iz izvora bliskih policiji, sada sa vlastima te dve zemlje nije dogovoren skraćeni postupak prelaska granice, zbog čega su se i stvorili "čepovi" na granicama.

Gužve i iz Bugarske

Na graničnom prelazu Gradina iz pravca Bugarske vozila su stajala u kolonama oko sat vremena na ulaz u Srbiju, a stižu upozorenja da bi to vreme moglo da prilično da se produži tokom predstojećeg vikenda. Očekuje se veći talas vozila i pravca iz Crne Gore i Grčke, gde tradicionalno letuju srpski turisti.

 

Izvori u Ministarstvu saobraćaja potvrdili su nam da su problem do sada rešavali dogovorom s tim državama, ali ne znaju zašto je ove godine izostao.


Gužva kroz srpsku prestonicu odrazila se i na granične prelaze, pa se na Batrovcima ka Hrvatskoj i juče prepodne čekalo, a situaciju je iskomplikovao i novi popodnevni talas.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, kamioni su na toj granici od jutra stajali 15 sati, a na prelazu kod Šida u mestu bili ukopani dva sata. Prema podacima AMSS-a sat i po su u proseku u redu stajali vozači na prelazu Horgoš ka Mađarskoj.


AMSS preporučuje da se za ulazak u Hrvatsku koriste alternativni granični prelazi Šid, Bačka Palanka ili Sot, a u Mađarsku prelaz Bački breg gde se retko kada čeka duže od 30 minuta. Građanima Srbije ukazuju na male, alternativne prelaze ka Hrvatskoj i Mađarskoj, gde mogu prelaziti državljani Srbije i pomenutih zemalja kako bi izbegli gužve i donekle rasteretili saobraćaj koji uglavnom koči veliki broj turskih vozača na proputovanju kroz Srbiju do evropskih destinacija.

POVEZANE VESTI

Petak 22.08.2014. 06:39
Kod nas niko nije kriv nikad,nego neko sedi i pije kafu,pravi kolutiće od dima cigare i razmišlja,dobro što sam se ubacio u ovu stranku uspeo sam u životu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online