Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 22.08.2014.
07:47
J. L. Petković - Vesti A

Ubice Slavuja i Peranića i dalje nepoznate

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) treću godinu zaredom, na mestu gde su novinari oteti, na putu Velika Hoča - Zočište, u opštini Orahovac, postavili su juče obeležje na srpskom i albanskom jeziku: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih." Tako je obeleženo 16 godina od otmice novinara Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Peranića.

Kolege odale počast: Novinari kod mesta otmice
 

- Naše kolege nisu bili ovde ni kao turisti, niti su nosili oružje, niti su nosili bilo kakvu uniformu. Oni su nosili olovku, svesku, diktafon i radili svoj posao. Zato sa ovog mesta gde su oni poslednji put viđeni pre 16 godina ne očekujem nikakvo milosrđe, nego pre svega solidarnost nas kolega - kazao je Budimir Ničić, predsednik Društva novinara Kosova i Metohije.

OEBS: To je žalosno

Šef Misije Oebasa na Kosovu i Metohiji Žan Klod Šlumberže izjavio je da je žalosno što ni posle 16 godina od nestanka Slavuja i Perenića nema odgovora o njihovoj sudbini.
On je istakao da svaki slučaj kidnapovanja ili ubistva mora biti rešen, pa tako i nestanak srpskih novinara.

- Ako mi kao sedma sila za ove godine nismo uspeli da nateramo nadležne da pronađu naše kolege, ne znam koliko ćemo uticati na nadležne da se otkriju i ostali zločini, a zločinci imenuju i kazne - dodao je Ničić.


UNS i DNKiM već su dva puta postavljali ploče, ali su ih nepoznate osobe rušile i odnele.
Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha.

Prema podacima porodica poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova. Automobil u kome su bili, plava zastava 128, nikada nije pronađen.


Postavljanju ploče prisustvovali su i predsednik GI Srpska Vladeta Kostić, kao i gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović.

POVEZANE VESTI

Petak 22.08.2014. 07:58
A zasto se ne obratite Evropskom udruzenju novinara i nasim velikim "prijateljima" iz E.U i SAD-a? Siguran sam da ce vam "pomoci".
Petak 22.08.2014. 08:08
Država Srbija se satra da pomogne građanima,dokazujući da je kosovo srbija......i na kraju će biti kolelaterna šteta na žalost.
Petak 22.08.2014. 10:22
Neka je pokojnim novinarima pokoj dusi i vecni mir. Braco i sestre, a od koga ocekujete da pronadje ubice: od NATO-a, Od Amerike, od EU, od OEBS-a, od KFOR-a, od teroristicke OVK. od NVO kao sto su: Helsinski odbor za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Zene u crnom, LGBT populacije...od koga, braco i sestre. Niko od navedenih nam nece pomoci ni za milimetar. Lepo je od kolega novinara sto su dosli da im odaju pocast, zaista lepo. Srbijo uspravi se.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online