Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 26.09.2014.
21:08
Beta A

Nikolić u UN: Nama ste uskratili primenu međunarnog prava

Predsednik Tomislav Nikolić rekao je danas u Generalnoj skupštini UN da je Srbija posvećena rešavanju gorućih pitanja današnjice - klimatskih promena, globalne bezbednosti i zaraza velikih razmera, dok je njen zaseban nacionalni prioritet održivo političko rešenje za Kosovo. Nikolić je rekao da je Srbija potresena zbivanjima u Ukrajini i da će učiniti sve što može da se nađe mirno rešenje problema u toj zemlji.

Poštujemo integritet Ukrajine: Tomislav Nikolić
 

"Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine kao članice Ujedinjenih nacija, i jednaku primenu međunarodnog prava za sve. Ponovo vas podsećam da su neke države Srbiji uskratile to pravo priznajući i promovišući nezavisnost dela teritorije Srbije - Kosova i Metohije", rekao je Nikolić.

Predsednik je rekao da Srbija želi da doprinese postizanju pravno obavezujuće opšte saglasnosti o klimi, kao i da treba što hitnije reagovati i unaprediti sistem adaptacije i uspostavljanja mehanizama za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa. Nikolić je rekao da je Srbija "jako dobro razume bezbednosne probleme sa kojima se svet u ovom trenutku suočava", pošto je "iskusila akte terorizma na svojoj teritoriji na Kosovu i Metohiji".

"Nacionalni prioritet Srbije je postizanje održivog političkog rešenja za pitanja Kosova i Metohije. Za Srbiju, jedino prihvatljivo, jedino pravedno i pravično rešenje je otpor secesionizmu i očuvanje teritorijalnog integriteta svih zemalja pa i naše", rekao je Nikolić.

On je rekao da Srbija želi održivo političko rešenje kroz dijalog sa "predstavnicima privremenih institucija u Prištini", ali da je za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ključno "stvaranje optimalnih uslova za povratak intereno raseleljenih lica".

"Danas, 15 godina posle usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, kojom smo upravljanje pokrajinom Kosovo i Metohija prepustili UN, uslovi za povratak interno raseljenih lica još nisu stvoreni. Ova činjenica se konstatuje u redovnim izveštajima Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu UNMIK, i izveštavanju UNHCR, kao i specijalnog izvestioca za IRL", rekao je Nikolić.

Predsednik je rekao da za Srbiju nije prihvatljivo smanjenje obima i mandat misije Unmik, za koju je naveo da "predstavlja garanta i osnovu delovanja za sve druge međunarodne misije na Kosovu i Metohiji u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti 1244".

POVEZANE VESTI

Petak 26.09.2014. 21:27
kako su priznale tako ce i da poniste --povlacenjem ....sve se moze kad se hoce..
Petak 26.09.2014. 21:45
Retorika je mozda dobra za UN ali bato...u okviru razmisljanja normalnih ljudi...auto kojim se vozite (citaj Srbija), sva cetiri tocka idu razlicitim pravcima. Nisam zaboravio...rezervni tocak i nemate!
Petak 26.09.2014. 22:15
Кога бре интересује шта је овај ... казао, Драгица је битнија, њу пратите,,,,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online