Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.03.2015.
11:35
Tanjug A

Koliko novca nam treba da se reši problem klizišta?

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić procenjuje da je Srbiji potrebno između 400 i 500 miliona evra godišnje za rešavanje problema sa klizištima i naglasio da je potrebno da se formira Fond za ispitivanje klizišta.

Ilić je, gostujući na RTV Pink, naveo da je Srbiji potrebno 11 milijardi evra za rešavanje problema u toj oblasti u narednih 20 godina, odnosno u proseku godišnja ulaganja bi bila od 400-500 miliona evra.

Tanjug
Ilić: Godišnje nam treba oko 500 miliona evra

Ilić je kazao da je Srbija rekorder u Evropi po broju elementarnih nepogoda i da je šteta samo prošle godine iznosila 1,7 milijardu evra, zbog čega je potrebno preduzimati maksimalne mere u sferi zemljotresa i formirati fond za ispitivanje klizišta.

Klizišta ima svuda

Kako je istakao, u Lebanu su se otvorila klizišta u centru grada i da na tom terenu, gde su se pojavila klizišta, živi oko 1.100 ljudi, a ugroženo je 10-20 objekata. Ministar za vanredne situacije je istakao da su evakuisani ljudi iz objekata koji su pali, koji su ugroženi i neposredno se nalaze ispod klizišta.

Srbiji ima puno klizišta, a klizište u Vladičinom Hanu ugrožava 400 objekta, dok u Beogradu ima 2.350 klizišta, precizirao je Ilić i dodao su na Umci 53 objekta su zabranjena za stanovanje. On je ukazao i na klizišta u Jasikovici kod Trstenika, Ljigu, Gornjem Milanovcu, Kuršumliji i Trgovištu i da je sanacija klizišta skupa.

Ilić je procenio da je Srbiji potrebno 11 milijardi evra za rešavanje problema u toj oblasti za 20 godina, odnosno u proseku godišnja ulaganja od 400-500 miliona evra. On je takođe, ukazao da se u Kosjeriću pojavilo i više od 400 klizišta i da je dobro što je država krenula da pravi katastre klizišta i plavnih područja, da se na tim mestima zabrani gradnja.

Fali nam (još jedan) fond

Ministar je rekao da bi morao da se formira Fond za ispitivanje klizišta i da očekuje da će to biti na prvoj sednici vlade. Ilić je rekao da je u Kosjeriću oštećeno oko 100 kuća i da će danas biti procenjena šteta i da je uglavnom reč o šteti u vidu pukotina i palih odžaka.

On je ukazao da se zemljotresi ponavljaju ugrožene opštine Jagodina, Kragujevac, Čačak i Kraljevo i da je potrebno preduzimati maksimalne mere u izdavanju građevinskih dozvola i poštovanju uslova koji se u toj oblasti moraju ispuniti.

Ilić je dodao da je poznato na kojim će područjima biti zemljotres i koje su ugrožene celine u Srbiji, ali da se ne zna kada će se dogoditi zemljotres.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online