Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Petak 29.05.2015.
05:12
D. N. Petrović - Vesti A

Ubicama oprostili kasapljenje Srba

Sudsko veće Euleksa kojim je predsedavao sudija Darijus Skejalicki, osudilo je u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici 11 od 15 optuženih pripadnika takozvane Dreničke grupe na ukupno 59 godina zatvora. Četvorica su oslobođena optužbi.

A. Čukić
Podrška teroristima: Protest na putu Priština - Prizren

Najveću kaznu od 12 godina zatvora dobio je Sami Ljuštaku, predsednik opštine Srbica i nekadašnji komandant zloglasne terorističke organizacije OVK u Drenici. Na osam godina zatvora osuđen je Sulejman Selimi, zvani Sultan, jedan od osnivača OVK i jedno vreme ambasador Kosova u Albaniji.

Na jedinstvenu zatvorsku kaznu od po sedam godina osuđeni su: Hisen Tači i Zećir i Jahir Dermaku, dok su po tri godine dobili Agim, Driton, Baškim i Seljman Demaj, Fadilj i Nedžad Dermaku.

Pripadnicima Dreničke grupe kazne su izrečene za ubistvo i mučenje albanskih civila, ali ne i za neviđene zločine koje su u logoru Likovac i na drugim lokacijama počinili nad kidnapovanim Srbima, među kojima je tokom 1998. i 1999. godine, osim civila, bilo i pripadnika policije i drugih službi bezbednosti.

U vreme kad su počinili zločine: Ljuštaku i Selimi

Obrazlažući presudu, predsednik sudskog veća je istakao da je Sami Ljuštaku, u septembru 1998. godine, vezanoj žrtvi, 40-godišnjem Albancu, ispalio tri metka u glavu i da se brutalno odnosio prema drugim "privedenim" Albancima. Srbe nije ni pomenuo.

Dokaze o monstruoznim zločinima počinjenim nad kosovskim Srbima tužilaštvu Euleksa ponudilo je i srpsko Specijalno tužilaštvo za ratne zločine, ali se "mirotvorci" nisu ni potrudili da zločine ispitaju i zlikovce optuže i adekvatno kazne. Neki od njih proveli su u pritvoru dve godine (mahom u bolnici), pa su kaznu praktično izdržali.

Da je htelo, Euleksovo tužilaštvo moglo je vrlo lako da dođe do nepobitnih dokaza o zločinima, ne samo Dreničke grupe, već i drugih pripadnika OVK-a nad policajcima, pripadnicima vojske, opštinskim službenicima i nedužnim građanima. U logorima Likovac, Lapušnik, Zočište i Glođane pripadnici ove grupa držali su oko 500 Srba, samo retki su preživeli. Većina je ubijena, a jedan deo odveden je u Albaniju gde su im, kako se osnovano sumnja, članovi Dreničke grupe vadili organe i prodavali ih širom sveta.

- Ovo je cirkus, farsa od hapšenja i suđenja. Odmah nakon hapšenja većina njih je viđena po prištinskim noćnim klubovima, neki su pritvor "preležali" u bolnici. Presude su smešne, ovo je ruganje stradalim Srbima i srpskoj državi - kaže jedan od rođaka stradalih Srba i naglašava da od Euleksa pravdu nije ni očekivao.

Svim Srbima koje hapse pripadnici Euleksa stavljaju lisice na ruke i brutalno im razbijaju sve po kući. Zločinci iz Dreničke grupe, među njima i Ljuštaku i Selimi, na izricanje presude došli su nasmejani i u svečanim odelima. Sve ovo govori da "mirotvorci" i "pomiritelji" imaju različite aršine i da su tužilaštvo i sud Euleksa, koji su se proslavili i korupcionaškim aferama, formirani da bi maltretirali Srbe i prikrili albanske zločine.

Bulatoviću testerom odsekli glavu

Sud je oslobodio Sabita Gecija, Sahita Jašarija, Avnija Zabeljija, Jahira Dermakua i Ismeta Hadžu koji su u junu 1998. godine učestvovali u zlikovačkom mučenju i ubistvu srpskog policajca, komandira policijske stanice u Glogovcu Ivana Bulatovića.

Jedan od zaštićenih svedoka ispričao je na sudu da je Bulatović najpre kidnapovan u vozu Kosovska Mitrovica - Peć, da su se nad njim iživljavali saradnici Samija Ljuštakua. Izmasakriranog i polusvesnog Bulatovića dželati su doveli na seoski trg u Likovcu, a potom mu je Sabit Geci motornom testerom odsekao glavu i druge delove tela.

POVEZANE VESTI

Petak 29.05.2015. 05:39
Bjese formacija Sakali su se zvali od njih albanci samo se prepadali-strani drzavljanin bez boravka doso kroz sumu bez povratka-Srbin im dade hrane vode i dje da spave oni se ohrabrise i htjedu sve da zgrabe-u zadnjem okrsaju s njima oni se sakrise ispod zenskih dimija-teroristi su to i bacase uniforme samo da bi sebe ubrajali u zenske rode-skrivase se ta bagra smrdljiva cak izmedju djece da ih niko ne slika-ljigava stvorenja to su oni zovu se albanski IZRODI. +Sakali Formacijo Ziva Vidis Da Nista Nisi Kriva+
Petak 29.05.2015. 10:05
od kad sam prodo kosovo tamo sipptari i amerikanci radu sta ocu. vazno da moju porodicu lepo u rusiju sa silne miliarde i nema vezu sto ovi moji ucenici dacic vucic i vulin i dalje rasturaju srbiju
Petak 29.05.2015. 12:23
Слободан Милошевић није продао Косово .Слободан Милошевић је Српски херој .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online