Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 25.06.2015.
03:39
D. N. P. - Vesti A

Nemačka finansira teroriste na Kosovu

Govoreći 19. juna na sednici Bundestaga o zahtevu nemačke vlade i NATO-a da se nemačkom kontingentu Kfora na Kosovu za još jednu godinu odobri novih 45 miliona evra, poslanica turskog porekla iz partije krajnje levice Die Linke Sevim Dagdelen iznela je teške optužbe na račun vlasti na Kosovu, OVK i nemačke države koja tu vlast podržava.

wikimedia.org/Niels Holger Schmidt
Teške optužbe na račun vlasti na Kosovu, OVK i nemačke države: Sevim Dagdelen

- Bundesver je na Kosovu prisutan 16 godina, a nijedan od ciljeva nije ostvaren. Celu vladu na Kosovu čine pripadnici bivše OVK. U senci nemačkog tenka ova obnovljena teroristička organizacija pokriva terorom i susedne zemlje kao što je Makedonija. Pripadnici OVK koji su nedavno poginuli u Makedoniji, na Kosovu su sahranjeni kao heroji, na groblju mučenika i u prisustvu visokih zvaničnika - rekla je poslanica Dagdelen.

Ona je kazala da je Kosovo postalo region u Evropi odakle odlazi najviše boraca za tzv. Islamsku državu Iraka i Sirije.

- Regrutuju se pred očima NATO-a i vojske koju smo tamo poslali. Mislim da Nemačka ne može da nastavi s podrškom velikoalbanskom nacionalizmu, OVK i terorističkim centrima koji na Kosovu, u regionu i na Bliskom istoku donose nasilje i teror. Kosovo je postalo oružnica Evrope, tamo je sistem duboko korumpiran, a stotine hiljada Srba, Roma i drugih manjina moralo je da napusti region - istakla je poslanica Sevim Dagdelen. Ona je podsetila na izjavu bivšeg kancelara Nemačke Gerharda Šredera da je bombardovanje Jugoslavije bilo nezakonito.

- Ja vas pitam koje ste posledice vi izvukli iz ove izjave. Bundesver je na Kosovu kao rezultat kršenja međunarodnog prava, a politika Nemačke tamo nikada nije bila neutralna. Nisu nam potrebni nemački vojnici na Balkanu koji će zauzimati stene i štititi kršenje međunarodnog prava, treba nam povratak na međunarodno pravo, jer samo to može biti osnov za miran suživot u Evropi - kazala je poslanica Dagdelen i dodala da zemlje EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova treba da upozore nemačku vladu na kršenje međunarodnog prava na Kosovu.

Aplauzi tokom govora

Govor Sevim Degdelen više puta prekidan je aplauzima poslanika levice. Partija Die Linke ima 64 poslanika u nemačkom Bundestagu od ukupno 631. Ceo njen govor "Kfor, povratak na međunarodno pravo", koji su preveli i preneli neki albanski i srpski mediji na Kosovu, objavljen je na službenoj veb-stranici Sevim Degdelen.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.06.2015. 06:43
Turkinja se pred dzamijom klela!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online