Četvrtak 13. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 06.05.2010.
08:17 >> 14:33h
Tanjug A

Srpska Garda slavi 180. rođendan

Svečanim defileom i počasnom artiljerijskom paljbom pripadnici Garde Vojske Srbije počeli su danas u Požarevcu ceremoniju obeležavanja 180. godišnjice postojanja u znak sećanja na 6. maj 1830. kada je u tom gradu postrojena prva četa Knjaževe garde - gvardija.

Centralna ulica u Požarevcu prepuna je ljudi, svuda su istaknute državne zastave, kao i simboli Garde Vojske Srbije.

Svečanosti će prisustvovati predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba general-potpukovnik Miloje Miletić, najavilo je Ministarstvo odbrane.

Svečanost u Požarevcu počela je programom koji je pripremio Grad Požarevac kao svojevrstan doček Gardi, a počasna paljba je posle toga označila svečani defile Garde i program njenog Reprezentativnog orkestra.

U sastav gvardije je 1831. ušla i muzika - "Knjaževsko-serbska banda", a prethodno je knjaz Miloš Obrenović tražio od starešina da mu po "stasu i ugledu" odaberu najbolje mladiće iz svojih nahija.

Najbolji mladići - budući gardisti, po zahtevu tadašnjeg knjaza Srbije morali su da budu "u svakom pogledu primerni", da ne piju i da nisu "vetrogonje", a i "ako je mogućno, da budu pismeni".

Čestitka od Tadića

 

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je pripadnicima Garde Vojske Srbije Dan jedinice.

"Nastavljajući tradiciju srpske Gvardije dugu 180 godina, a zahvaljujući stručnosti i profesionalnosti stekli ste renome elitne jedinice Vojske Srbije", naveo je Tadić u čestitki. "Uz srdačne čestitke povodom ove, jubilarne godišnjice, želim vam da u narednom periodu, sa još više uspeha, nastavite sa izvršavanjem dodeljenih misija i zadataka", naveo je Tadić.

Posle završetka Prvog svetskog rata, prilikom izbora jugoslovenskih gardista zahtevalo se dobro zdravlje regruta, određeno socijalno poreklo, primereno vladanje i pismenost, a uz to da su pravilno razvijeni, "lepe i ugledne spoljašnosti".

Za doprinos jačanju ugleda i odbrambenih sposobnosti zemlje Gardijska brigada je dobila četiri ordena i brojna odlikovanja i priznanja, a u sklopu reforme vojske krajem novembra 2006. godine preformirana je u gardu Vojske Srbije.

Pripadnici te jedinice zaduženi su za zaštitu ličnosti na najvišim državnim i vojnim funkcijama, za obezbeđenje vitalnih objekata sistema odbrane kao i za obavljanje vojne počasti i protokola za domaće i strane državne zvaničnike.

Čestitka od ministra

 

Ministar odbrane Dragan Šutanovac čestitao je pripadnicima Garde Vojske Srbije Dan jedinice.

 

"Negujući tradiciju srpskih gardijskih jedinica dugu 180 godina, odgovornim i profesionalnim izvršavanjem zadataka izgradili ste modernu jedinicu koja postiže zapažene rezultate u radu", naveo je Šutanovac u čestitki.

 

"Uveren sam da ćete u narednom periodu, kao i pripadnici elitne jedinice, profesionalno izvršavati zadatke i dostojanstveno predstavljati našu Vojsku u zemlji i svetu", istakao je on.

Četvrtak 06.05.2010. 10:19
Ova garda nije naslednik one pre 180 godina, jer je ova u plavim austrougarskim uniformamama koje je onaj tito kreirao. Ova garda ima samo tradiciju od 1944.godine i nista vise. Srpska garda je umrla ubistvom Kalabica i Gosrske garde. Mnogo treba da se ucini da bi se obnovio kontinuitet. Ovi nisu to,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online