Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 17.10.2015.
14:10
Blic rs A

VIDEO: Ovaj film o Kosovu je Nikolić pustio stranim diplomatama

Nikolić je u petak okupio oko 80 diplomata koji su ostali nemi na sedmominutni dokumentarni film o pogromu 17. marta 2004. na Kosovu kada su u južnoj srpskoj pokrajini uništavane neke od najvećih srpskih svetinja.

youtube.com
Uništavanje srpskih svetinja

Film rađen u produkciji Radio-televizije Srbije počinje scenama u kojima pomahnitali Albanci skidaju krstove sa Crkve Sv. Andreja u Podujevu dok razularena masa u dvorištu skandira. Crkva je na kraju zapaljena.
 

Manastir Sv. Arhangela u Prizrenu prikazan je nakon ataka posle kojeg su ostale samo ruševine i garež, dok je jedan deo filma posvećen spaljenom Hramu Bogorodice Ljeviške u istom gradu. Srušeni i zapaljeni su i Saborni hram Sv. Georgija u Prizrenu, manastir Devič u Srbici, Crkva Sv. Nikole u Prištini. U pogromu toga dana stradalo je 10 Srba.

Obraćajući se stranim diplomatama, Nikolić je naglasio da je Srbija jedina zemlja u Evropi kojoj, pored otimanja dela teritorije, proterivanja građana, nekažnjenog ubijanja i takozvane žetve organa, sada pokušavaju da otmu i kulturnu baštinu

- Napadi na srpsku baštinu od 1999, čiji smo svedoci svi, bili su napadi na identitet Srba i imaju direktan uticaj na njihov osećaj sigurnosti i prihvaćenosti u lokalnoj sredini - poručio je predsednik Srbije, i naglasio da je sve to proces menjanja istorijskih činjenica u cilju marginalizacije i eliminisanja Srba i Srbije iz istorije KiM.

Kako je rekao stranim diplomatama, prijem Kosova u Unesko predstavljao bi rasadnik budućeg sukoba, kad god to bilo. Predsednik je ambasadorima u Beogradu rekao da je to problem za region, Evropu i ceo svet i da se sada postavlja pitanje ima li pravog puta za odnos Beograda i Prištine.

- Svaki dogovor koji je nametnut ili skrojen da stvara trajno nezadovoljstvo bilo koje strane u stvari i nije dogovor, već rasadnik budućeg sukoba - rekao je Nikolić.

Svim ambasadorima i šefovima njihovih država podeljena je knjiga „Hrišćanska baština na Kosovu i Metohiji - istorijska i duhovna postojbina srpskog naroda“

On je naveo i da je Unesko ukazivao na potrebu očuvanja srpske baštine na Kosovu, a povukao je i paralelu sa dešavanjima u Palmiri, gde je Islamska država uništila brojne drevne građevine neprocenjive vrednosti. 

POVEZANE VESTI

Subota 17.10.2015. 21:01
Ako je bio amewrički ambasador-to za njega ne znači ništqa.Za njega je 15 vek praistorijsko doba možda i kameno doba - šta on čovek znaq šta je bilo u 15 veku kad njegova varrvarska civilizacija nije ni postojqalaq.Što se tiče prijema Kosova u Unesko mi smo tu nemoćni.Znaju oni šta je na ovim prostorima vrednost i starina,ali politički vetrovi ih oduvaše na sasvim suprotnu stranu.Žalosno,ali istinito.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online