Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 21.10.2015.
16:23
Tanjug, Srna, B92 A

Unesko podržao prijem Kosova u tu organizaciju

Izvršni savet Unesko većinom glasova predložio je da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju. Za predlog je glasalo 27 članova tog tela, protiv je bilo 14, koliko je bilo i uzdržanih. Predstavnici Rusije i Kube, uz podršku Indonezije, pokušali su da odlože izjašnjavanje, a konačnu odluku o tome da li će Kosovo biti primljeno u tu organizaciju doneće Generalna konferencija Unesko koja će biti odrzana od 3. do 18. novembra.

Reuters
Zgrada Uneska u Parizu

Rasprava o predlogu prijema Kosova u Unesko bila je zatvorena za javnost, ali se nakon ove odluke očekuju i saopštenje i najverovatnije tonski snimak tog dela 197. sednice Izvršnog saveta.

Predlogu da se ova tema uopšte nađe na dnevnom redu protivili su se Rusija, Kina, Kuba, Brazil, Španija i Argentina, predlog je podnela Albanija, a podržalo ga je mnogo zemalja među kojima su Austrija, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Slovenija, Velika Britanija, Švedska, UAE i SAD.

Kosovo je na sednici Izvršnog saveta Uneska predstavljeno bez simbola, a u zgradi Uneska nalazi se i kosovski šef diplomatije Hašim Tači.

Tači se pohvalio na Tviteru

Izvršni odbor Uneska podržao je predlog Nemačke, Albanjie i Velike Britanije za prijem Kosova u članstvo Uneska, napisao je potpredsednik kosovske vlade Hašim Tači na svom Tviter nalogu.

Za je glasalo 27 zemalja, 14 je bilo protiv i isto toliko uzdržanih, napisao je Tači.
   

Rusija i Kuba tražile odlaganje - zahtev odbijen

Predstavnici Rusije i Kube zatražili su na početku odlaganje plenarne sednice Izvršnog saveta Uneska. Predsednik Izvršnog saveta odbio je zahtev, navodeći da je inicijativa zakasnila, a predstavnik Kube je potom zatražio pauzu, jer je, prema njegovom mišljenju, prekršena procedura.

Od 58 država 32 već priznale Kosovo

U Izvršnom savetu je 58 država od kojih su 32 priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, a oko 20 je podržalo zahtev Albanije.

O prijemu Kosova odlučivaće Generalna konferencija Uneska u novembru, gde se odlučuje dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da danas ne očekuje povoljnu odluku sa zasedanja Uneska u Parizu, ali da će Srbija nastaviti da se bori da Kosovo i Metohija ne postanu član te organizacije, jer predstoji Generalna Skupština Uneska.

Državni i crkveni vrh i predstavnici SANU, na juče održanom sastanku u zgradi Predsedništva, pozvali su članice Uneska da zahtev "Kosova" i zemalja koje taj zahtev podržavaju odbiju i odbace.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.10.2015. 17:56
a podržalo ga je mnogo zemalja među kojima su Austrija, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Slovenija, Velika Britanija, Švedska, UAE i SAD. .............Sve Vuckove prijateljske zemlje. Kakvu je sad laz pripremio? Dosad su nam ove zemlje po Vucku bile bez alternative. Jedini nacin za opstanak Srbske drzave je demontiranje : vatikansko -masonsko -komunisticke bagre iz svih pora vlasti u Srbiji. Naravno sa vuckom.
Sreda 21.10.2015. 18:38
Mogao je nikolic, bar onako simbolicno, da sedne opet na stiropor i da strajkuje gladju i zedju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online