Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 19.11.2015.
13:26 >> 21:53h
Tanjug A

Lukašenko Srbiji: Zapad vas koristi, dođite kod nas

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je u četvrtak u Minsku, posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, srpske privrednike da se angažuju na projektima u Belorusiji.

Tanjug/AP
Možda bi on i došao, ali se malo šta pita

Prema njegovim rečima, sada postoji dobra šansa koju treba iskoristiti kako bi se zaposlili privrednici iz Srbije.

- Mi razumemo u kojoj je situaciji Srbija. Ona oseća pritiske zemalja koje traže samo dobit u Srbiji i uglavnom brinu o svojim interesima, a zaboravljaju pritom na interese koje ima Srbija. Očigledno je da Srbija danas mora da nastupi diplomatski i snalažljvo kako bi preživela ovu situaciju - istakao je lider Belorusije. 

On je naglasio da je Belorusija apsolutno otvorena za srpske privrednike.

- Dođite i razvijate ovde ono što Srbiju zanima. Hajde da radimo zajedno na tome da se poboljša i trgovina sa drugim zemljama. Ne treba da gubimo vreme, jer će biti veoma teško da to nadoknadimo kasnije - rekao je predsednik Belorsije. 

- Voleo bih da srpski narod i privrednici Srbije shvate da smo mi bili, jesmo i da ćemo biti vaši prijatelji - naglaso je Lukašenko.

Prema lideru Belorusije, prisustvo Belorusije u Evroazijskoj uniji i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i EU omogućiće povoljne uslove za bolje trgovanje, ekonomske i investicione projekte. 

Lukašenko je istakao da u odnosima između Srbije i Belorusije nema problematičnih pitanja koje bi trebalo rešavati.

Nikolić: Glasanje u Unesku pokazalo ko nam je prijatelj

Tanjug/AP
Nikolić dočekan sa svim počastima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je u Minsku da je glasanje u Unesku na najjasniji način pokazalo ko i kakav odnos ima prema Srbiji.

Nikolić je rekao da je Belorusija, pre samo nekoliko dana, na najbolji način još jednom potvrdila prijateljstvo i poštovanje koje gaji prema Srbiji glasajući protiv predloga da takozvana Republika Kosovo postane članica Uneska i brutalno otme kulturnu baštinu koju su naši preci gradili vekovima.

Nikolić je izrazio duboku zahvalnost Lukašenku i građanima Belorusije na neprocenjivoj podršci koju daju Srbiji.

Istovremeno je ocenio da, pored snažnog prijateljstva, treba dalje osnažniti ekonomsku saradnju dve zemlje.

- Zajedničkim trudom postigli smo rezultate koji su daleko bolji nego što su bili pre nekoliko godina. Danas naša spoljnotrgovinska razmena iznosi 250 miliona dolara, a svesni smo svi da ima prostora da bude mnogo veća i moraćemo da radimo i u budućem periodu na tome - poručio je predsednik Srbije.

- Sa predsednikom Lukašenkom sam potpisao izjavu u kojoj smo se saglasili da se mora povećati obim uzajamne robne razmene, kao i da se moraju pronaći nove oblasti ekonomske saradnje radi dinamičnijeg rasta nacionalnih ekonomija i povećanja životnog standarda građana - naglasio je Nikolić.

Predsaednik Srbije je naveo da zajedničku prednost vidi u proširenju saradnje u mašinogradnji, agroindustrijskom konmplesku, saorbaćaju, energetici, turizmu i industriji.

- Istorija je postavila veliku šansu pred Srbiju i Belorusiju, na nama je da posegnemo za njom. Ako budemo radili zajedno i iskoristili sve potencijale koje nudi saradnja uveravam da rezultati neće izostati, kao ni ostavrenje osetno boljih uslova života za građane dve zemlje što nam je zajednički cilj - poručio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbiji i Belorusiji sudbina je dala priliku da osiguramo bolju budućnost za naš narod kao partneri i prijatelji. - Hajde da celom svetu pokazemo šta možemo zajedno - rekao je Nikolić koji se nalazi u dvodnevnoj posteti Belorusiji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.11.2015. 17:25
A zbog cega se nikolic toliko raduje kada se prijateljstvo odnosi na Srbiju?? - - - " Hajde da celom svetu pokazemo šta možemo" - bolje nemoj nikolicu, svet se jos uvek bori protiv korupcije i koriscenja drzavnog polozaja za licnu (porodicnu) svrhu.
Četvrtak 19.11.2015. 22:09
Jedva cekamo - Srbija je trenutno "PRESRECNA" zemlja , srpsku naftu vec ODNOSE ova druga srpska "braca" !!! Sta ce da ostane vama ???
Petak 20.11.2015. 12:20
Narod hoće s vama,ali kvislinška vlast ne dozvoljava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online