Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 23.12.2015.
13:32
B. Živančević - Vesti A

Nikolić matirao Srbiju

Ustavni sud samoproglašenog Kosova odlučio je najzad da je opozicija džabe bacala suzavac po kosovskom parlamentu i gađala kamenjem policajce koji su čuvali zgradu istog. Formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosmetu, predviđeno Briselskim sporazumom između Beograda i Prištine, u skladu je sa Ustavom samoproglašenog Kosova, obznanili su kosmetski mediji odluku koja se "krčkala" par meseci.

Tanjug
Preobraćeni Evropejac: Tomislav Nikolić

A signali da Ustavni sud Kosova može konačno da se oglasi o ustavnosti ZSO stizali su sa raznih strana - od inicijatora kosovske nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, preko evropskih institucija u vidu pohvala Srbiji za kojekakve pomake, do ohrabrenja najjačih zemalja EU koje su podržale otcepljenje Kosmeta od Srbije. Međutim, oni najvažniji, dimni signali, jasni samo onima kojima su upućeni, stigli su upravo iz vrha Srbije.

Naime, predsednik države Tomislav Nikolić je dva dana pre "istorijske odluke" kosovskog suda predložio da Srbija počne i naglas da se odriče Kosmeta jer je, bože moj, osnov za otvaranje Poglavlja 35 u pregovorima sa EU "pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine o dobrosusedskim odnosima". Mi pre svih, kako ispriča Nikolić, odmah treba da počnemo sačinjavanje tog sporazuma.

Osim što se, kao preobraćeni Evropejac, javno žali jer se vozi u Miloševićevom mercedesu, Nikolić svojim predlogom (ne)svesno aludira i na metaforu ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića: "Ako moraš da progutaš žabu, nemoj da je mnogo gledaš, već je progutaj, a ako moraš da progutaš nekoliko žaba, progutaj prvo najveću". E pa u ovom slučaju, ova najveća mogla bi da nam zastane u grlu i da nas udavi.

Mnogo se stvari promenilo na svetskoj političkoj i ekonomskoj sceni od vremena kada je Đinđić to govorio. Dosta smo žaba od tada progutali, ne moramo više baš svaku. Potrebno je samo da nađemo svoj politički interes i da, kao i u ozbiljnoj partiji šaha, guramo potez po potez držeći na oku celokupnu situaciju na terenu.

Predsednik Srbije, kao personifikacija i personalizacija Srbije, svojom izjavom nas je doveo u šah-mat poziciju. Kada takve izjave stižu sa vrha, onda nema nazad. Tu je kraj (šah). Vladar je gotov (mat). A vladar na Kosmetu je Srbija.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.12.2015. 13:42
šiptaarski lobista
Sreda 23.12.2015. 13:53
Ej naprednjaci, ovaj ce tako i sa Srbijom.
Sreda 23.12.2015. 18:38
To dok narod ne prizna on i njegove gazde mogu samo da se slikaju sa bilo kakvim sporazumom!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online