Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 01.03.2016.
09:10
sputniknews, Vestionline A

Tresle se UN: Evo šta je Dačić rekao o Kosovu

"Srbija ne može da služi kao vreća za udaranje predstavnicima kosovskih institucija u prilikama kao što je sednica Saveta bezbednosti UN", poručio je sinoć ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, istakavši da se Beograd ne boji i da je to što pregovara sa Prištinom, naša snaga, a ne slabost.

Tanjug/MSP
Dačić: Nismo vam mi vreća za udaranje

- Koliko god Srbija pokušava da pruži ruku, nemamo kome da je pružimo - rekao je Dačić, u oštrom tonu reagujući na izlaganje kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku na sednici SB UN o Kosovu.

Navodeći da izjave kao što su Čitaku ne doprinose poverenju, već nas vraćaju unazad, šef srpske diplomatije je naglasio da nije čuo da je Čitaku rekla i jednu jedinu rečenicu o temi sednice, a to je stanje na Kosovu sada.

- Srbija nije prisutna na Kosovu od 1999. Pa kakve veze Srbija ima sa vašim unutrašnjim problemima? Vi delite lekcije Srbiji, a znate šta se desilo sa svedocima u slučaju Haradinaj pred Haškim tribunalom. Više nisu živi. Pa je li to saradnja sa Haškim tribunalom - rekao je Dačić.

On je kritikovao Čitaku jer govori o zločinima, ali ne govori o zločinima protiv Srba.

- Govorite i o tome da Srbi maltene nisu ni živeli na Kosovu, da su to bili vojnici i policajci. Pa kako možete tako da govorite? Dobro znate da su Srbi pre nekoliko vekova bili većina na Kosovu, to su istorijske činjenice - naglasio je Dačić obraćajući se Vljori Čitaku.

Kosovo nije ni moje ni vaše

On je podsetio da se na Kosovu nalazi veliki broj srpskih istorijskih, verskih i kulturnih spomenika što, kako je rekao, i Čitaku dobro zna.

- Šta hoćete da kažete - da 200.000 Srba ne treba da se vrate na Kosovo? Nemate pravo to da kažete. Kosovo nije ni vaše, ni moje, ni albansko ni srpsko, već onih koji tamo žive, tj. građana Kosova, a to su i Srbi - istakao je šef srpske diplomatije.

On je upozorio članove SB UN da ono što se desilo Srbiji, može sutra da se desi i svakom od njih.

Vreća za udaranje

Šef srpske diplomatije je zahvalio svim zemljama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, i to ne zato što su poštovale Srbiju, već zato što su poštovale principe međunarodnog prava.

Predstavnike EU, SAD i Britanije je zamolio da, kada govore sa predstavnicima Srbije uoči ovakvih sednica, imaju u vidu da Srbija ne može da služi kao "vreća za udaranje" predstavnicima prištinskih institucija.

- Ako mislite da se mi toga plašimo, varate se. I to što mi pregovaramo, nije naša slabost nego naša snaga - zaključio je šef srpske diplomatije.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.03.2016. 13:04
vUCKov drug u zlocinu nad Srbima! kada ti secanje krene od 2000 pa nagore onda dodjemo i do ovakve situacije u kakvoj smo danas! al marionete i za to sluze! a Srbija, sa kojom ne bi trebali da imate ikakve veze kao sto ih i (uslovno) nemate, najvise ispasta iz vaseg "dogovara" (odgovora) sa vasim prijateljima!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online