Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.07.2016.
00:14
Đ. Barović - Vesti A

Hrvatima spomenik, Srbima zaborav

Aleksandar Vučić obećao je intenziviranje istrage ratnih zločina nad Hrvatima iz Vukovara koji su počinjeni u navodnim logorima u Srbiji, kao i da će se založiti za to da sve hrvatske žrtve iz tih logora u Stajićevu dobiju spomen-obeležje.

Tanjug
Hrvatsko-nemačka veza: Josip Juratović i Aleksandar Vučić

Ovo je zaključak sastanka Vučića sa predstavnicima udruženja pravnika "Vukovar 1991" koji je organizovao i kome je prisustvovao poslanik Bundestaga Josip Juratović.

- Premijer Srbije obećao je da će preduzeti sve da se zločinci otkriju i da se srpsko pravosuđe oko toga aktivira - izjavio je za HRT predstavnik udruženja Zoran Šangut. On je najavio da će već u septembru biti omogućeno svim logorašima i članovima njihovih porodica dolazak u Stajićevo, gde će položiti vence i zapaliti sveće.

Odšteta za žrtve

Savo Štrbac tvrdi da je nakon presuda za Loru 1, Medački džep i Gospić, država Hrvatska platila odštetu svim Srbima za koje je ustanovljeno da su bili žrtve ratnog zločina. - Ne vidim zašto se to ne bi dogodilo i u Srbiji, ako se takav ratni zločin dokaže - kaže Štrbac.

Šangut je kazao da je ovo bio prvi puta da je neko od najviših zvaničnika Srbije primio predstavnike nekog udruženja iz Hrvatske a da je sastanak iniciran iz Bundestaga i posle susreta Vučić - Kitarović. Hrvatski mediji tvrde da je dogovoreno i plaćanje ratne odštete za sve one koji su tokom rata bili u srpskim zatvorima u Sremskoj Mitrovici, Stajićevu, Begejcima, Nišu i Beogradu.

Za direktora Veritasa Savu Štrpca jedina "nova vest" je što je predstavnike hrvatskog udruženja primio mandatar za premijera Srbije.

- Na ovome Hrvati već dugo insistiraju. Zatvore poput Lore ili Kerestinca nazivaju konačištima za zarobljenike, a srpske zatvore koncentracionim logorima. Posle odbijanja tužbe Hrvatske za genocid u okviru koje je bila i ratna odšteta, nema govora o tome da će Srbija bilo šta platiti po tom osnovu. Možda do toga dođe u privatnim parnicama i u slučajevima kada se dokaže ratni zločin - ističe Štrbac.

Ucene i demanti

Da će Zagreb nastaviti da uslovljava Srbiju pri otvaranju poglavlja za članstvo u EU potvrdili su šef diplomatije Miro Kovač i ministar branitelja Tomo Medved koji su to obećali veteranima tvrdeći da Srbija neće moći da primenjuje nad oko 300 optuženih Hrvata zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine na području bivše SFRJ. Međutim, v. d. srpskog tužioca za ratne zločine Milan Petrović tvrdi suprotno. - Taj zakon će se primenjivati sve dok se ne izmeni ili ne bude prestao da važi - rekao je Petrović.

Reagujući na inicijativu da se u Stajićevu podigne spomen-obeležje hrvatskim žrtvama Miodrag Linta, član skupštinskog odbroa za dijsporu podseća da je u Vukovaru pre početka rata ubijeno 120 Srba, a da je bivši gradonačelnik Željko Sabo odbio zahtev predstavnika Srba da se u Vukovaru podigne spomen-obeležje srpskim žrtvama.

Savo Štrbac smatra da treba dozvoliti podizanje spomen-obeležja ubijenima svugde gde se to zatraži, ali da je suština da se procesuiraju odgovorni za te zločine, i to na svim stranama.

- Posle inicijative Udruženja pravnika iz Vukovara u Srbiji, očekujem da će se na isti način založiti i u Hrvatskoj da se rasvetli sudbina nestalih Srba, ali i procesuiraju odgovorni za brojne zločine nad Srbima koji su više od 20 godina neistraženi - ističe Štrbac.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.07.2016. 00:24
Ne mogu da shvatim politicare Srbije. Pa to je bila JNA a ne srbijanska vojska. Dali iko od tih dize spomenike izginulim srbima????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online