Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 24.08.2016.
19:19
D. Dekić - Vesti A

Gde Vučić zaćuti, Šešelj nastavi

Obećanje Aleksandra Vučića da Srbija više neće odgovarati na provokacije iz Hrvatske ohrabrila je zvaničnike iz Zagreba da nastave s verbalnom paljbom, a čim je Vučić zaćutao, progovorio je njegov bivši partijski šef Vojislav Šešelj najavom odlaska u Hrvatsku s ciljem da se tamo "malo umeša" u predizbornu kampanju.

Tanjug
Radikalno napred: Vojislav Šešelj

Sa obojicom srpskih političara u polemiku je ušao odlazeći hrvatski premijer Tihomir Orešković.

Dok je Vučiću, koji je odbio da ide na regionalni skup u Dubrovnik, poručio da njegov dolazak nema "smisla" jer je promenjen format Kroacija foruma, Šešelju je uzvratio da je nepoželjan i da će, ako pokuša da dođe, biti uhapšen.

Lider radikala u međuvremenu je najavio dolazak u Zagreb za desetak dana i održavanje konferencije za novinare o "napetim hrvatsko-srpskim odnosima".

Dodao je da zna da mu je zabranjen ulazak u Hrvatsku na 20 godina, ali je ocenio da se to "odnosi samo na običnog građanina, a ne na nosioca diplomatskog pasoša".

- Ako bi Hrvatska nešto pokušala protiv osobe koja ima diplomatski pasoš, to bi odmah iniciralo progon hrvatskog ambasadora iz Beograda. Tako vam je to u diplomatiji - poručio je za hrvatsku RTL Šešelj.

Glavni akter svih provokacija, hrvatski šef diplomatije Miro Kovač prethodno je dolazak Vučića u Dubrovnik uslovio donošenjem "spiska hrvatskih državljana, osumnjičenih za navodne ratne zločine", a za kojima je Srbija raspisala poternice.

Pošto ništa ne može da prođe bez njih, u "bitku" su se uključili i hrvatski veterani koji su zatražili od predsednice Grabar Kitarović da im dogovori susret sa srpskim premijerom od koga bi oni tražili da "kvalitetno radi na pronalasku nestalih i rešavanju novonastale situacije". Branitelji su naprasno "spustili loptu" i poručili da se zalažu "za dijalog, a ne pretnje" i pozvali sve da se "odmaknu od podsticanja mržnje i ekstremizma".

Kopanje očiju nije metafora

- Neka nastave da vređaju, mi ćemo gledati kako da ojačamo ekonomiju jer svaki naš uspeh oni doživljavaju kao svoj poraz. Uvek smo govorili istinu i ne odričemo se nijedne reči, o stradanju našeg naroda na stratištima u Hrvatskoj i u Oluji i da to više ne sme da se ponovi. Iza tih reči stojimo i stajaćemo u budućnosti - naveo je Vučić. On je dodao da nije metafora kada govori o kopanju očiju, već stvarnost ustaških zločina.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća iz Zagreba Milorad Pupovac se prilikom susreta sa Vučićem u Beogradu založio za kontinuirani dijalog Beograda i Zagreba, koji bi bio neka vrsta "telefona poverenja". Vučić je poručio da će sporna pitanja rešavati međudržavnim dijalogom i bez javnih konfrontacija, a Pupovac mu se javno zahvalio na takvom opredeljenju.

- Morao bi da postoji i minimun saglasnosti oko pitanja koja su osteljiva i za jednu i za drugu stranu, da se tri puta meri pre nego što se donese odluka - kazao je Pupovac.

Baražna paljba na istoriju

Na pitanje da li bi bilo bolje da je Beograd ćutao i do sada, Milorad Pupovac je odgovorio da bi "za obe zemlje bilo bolje da takvih tenzija nije bilo". Podsetio je i da je odnose Beograda i Zagreba "zategao" stav hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova da Srbiji treba blokirati otvaranje poglavlja 23 i 24.
- Nesreća je da je nakon toga nastavljena neka vrsta baražne paljbe oko drugih pitanja koja se tiču istorije i istorijskog opterećenja, pre svega slavljanje Oluje - dodao je Pupovac.






 

POVEZANE VESTI

Sreda 24.08.2016. 22:59
pedjaprorus , мене никад не можеш да победиш .
Četvrtak 25.08.2016. 01:30
Proklinjem Boga, Sto nam dade hrvate za komsije????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online